Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect tijdens de laatste Black Friday week met de code BFCOLLECT!>> Langs hier <<

plantbased-blog
Plant-based

Let's get flexi!

Wat is vegetarisch eten?

Wat is vegetarisch eten?

Vegetarisch eten is ondertussen al goed ingeburgerd en gekend. Als vegetariër eet je geen producten met ingrediënten die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood werden. Je eet dus bewust 100% plant-based en kiest ervoor om geen vlees, vis en schaaldieren te eten. Sommige vegetariërs zetten daarentegen wel af en toe vis op het menu. Hen noemen we pescetariërs. Hoe dan ook, voor veel vegetariërs gaat vegetarisme veel verder dan wat ze op hun bord leggen. De veggie lifestyle draait ook om waarden, overtuigingen en keuzes die je elke dag opnieuw maakt voor je gezondheid én onze planeet. 

Wat eten vegetariërs?

Vegetariërs eten voornamelijk plant-based voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten en zaden. Keuze genoeg! In vegetarische gerechten vind je ook dierlijke producten als eieren, kaas, yoghurt ... waarvoor de dieren het leven niet moesten laten. Er bestaan ook talloze plantaardige bereidingen, zoals vegetarische burgers, worsten, gehakt en balletjes. Die lijken qua structuur en bereidingswijze goed op vlees, zodat je ze makkelijk klaarmaakt. Je hebt dus heel wat vegetarische producten en ingrediënten om uit te kiezen. 

Waarom kiezen voor vegetarisch eten?

"Als je vegetarisch eet, heb je een kleinere ecologische voetafdruk dan wanneer er vlees en vis in je dieet zitten. Je zorgt ook mee voor minder uitstoot van broeikasgassen, minder ontbossing en een kleiner waterverbruik. En da's goed voor het milieu en onze planeet! Je kunt natuurlijk ook veggie eten omdat je bewust omgaat met dierenwelzijn of uit gezondheidsoverwegingen. Plant-based voeding is namelijk rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. En 't is ook gewoon lekker, natuurlijk! 

Bron: https://ideas.ted.com/which-diet-is-better-for-climate-change-vegan-vegetarian-climatarian-flexitarian"

Wat is veganistisch eten?

Wat is veganistisch eten?

Wat is het verschil tussen vegetarisme en veganisme? Wel, de veganist gaat nog een stapje verder dan de vegetariër. Als je vegan eet, zet je namelijk helemaal geen dierlijke producten op je menu. Ook niet als ze afkomstig zijn van levende dieren. En dat betekent dus dat veganisten ook geen kaas, melk, honing, eieren, yoghurt ... eten. Net als vegetarisme is veganisme meer dan een dieet – het is eigenlijk echt een levensstijl. Vele vegans delen dezelfde waarden over dierenwelzijn, gezondheid en milieubescherming. Een toffe community om deel van uit te maken!

Wat eten veganisten?

Een veganistisch dieet bestaat uitsluitend uit 100% plantaardige producten zonder dierlijke ingrediënten of additieven. Denk maar aan groenten, fruit, zaden, pitten, noten, granen en peulvruchten. Je hebt tegenwoordig ook een uitgebreid gamma van vegan oliën en vetten die je voor al je bereidingen kunt gebruiken. Ook plantaardige melk is al even ingeburgerd, zoals sojamelk, amandelmelk, rijstmelk en kokosmelk. Met zo'n ruim aanbod wordt veganistisch eten en drinken wel heel makkelijk en toegankelijk!

Waarom kiezen voor veganistisch eten?

Net als vegetariërs gaan veganisten vaak erg bewust om met dierenleed en -welzijn, hun eigen gezondheid en de impact van hun dieet en levensgewoonten op het milieu en de aarde. Want ook vegan eten beperkt je ecologische voetafdruk aanzienlijk. En omdat je alleen plantaardige producten eet, krijg je lekker veel vitamines, vezels, onverzadigde vetten en mineralen binnen. Met al die voedingsstoffen zit je extra goed in je vel.

Wat is flexitarisch eten?

Wat is flexitarisch eten?

Flexitarisch eten – kortweg flexi – is eigenlijk niet echt een dieet, maar eerder een levensstijl. Want als je flexitarisch eet, dan eet je zowel vis en vlees als vegetarische en veganistische producten. Hoe dat precies zit? Als je minstens één keer per week bewust kiest voor plant-based of vegan recepten, dan ben je al flexitariër. Je zoekt dus zelf het juiste evenwicht voor je dieet en kunt nog altijd van alles genieten. Want flexi, dat staat voor flexibiliteit. Zo biedt flexitarisme je eigenlijk gewoon het beste van beide werelden. Leuk, toch?

Wat eten flexitariërs?

Flexitariërs eten eigenlijk alles: van vlees, vis, zeevruchten en gevogelte tot groenten, fruit, zuivel, granen en peulvruchten en alles tussenin. Dat maakt de flexi-lifestyle ook net zo geliefd. De ene dag staat er een lekker stukje (lokaal) vlees op het menu, de andere ga je bewust voor plant-based en schuif je dierlijke producten opzij om te genieten van al het beste van de natuur. Of je nu één dag per week vegetarisch of veganistisch eet of meerdere dagen, beslis je volledig zelf. Zo bouw je gezonde eetgewoonten op die op-en-top bij jouw levensstijl passen.

Waarom kiezen voor flexitarisch eten?

Er zijn heel wat overwegingen die meespelen in de keuze voor een flexi-levensstijl. Vaak is het een combinatie van verschillende aspecten. Zo willen flexitariërs bijdragen aan een beter milieu en willen ze nog beter voor hun gezondheid zorgen door wat vaker plant-based te eten. Maar wie voor flexi kiest, wil graag ook nog kunnen smullen van lokale, duurzame vis- en vleessoorten. Met flexi kan dat allemaal! Flexitarisme is dus ook heel praktisch, want je kunt je aanpassen aan elke situatie op elk moment.