Hallo GoebezigersBeter etenWild en gevogelte bij Delhaize: genieten van kwaliteit
#HalloGoebezigers
Better Eating
Better Planet
Better Living

Hoe wild klaarmaken?

"Ben jij wild van wild en heb je zin om eens uit te pakken met een lekker wildgerecht, maar weet je nog niet echt hoe? Geen paniek: wij helpen je op weg. Voor je een wild recept kiest, overweeg je best de verschillende soorten vlees die er zijn. Wij laten je alvast kennismaken met onze topfavorieten:
- hert en hinde
- ree
- everzwijn
- patrijs
- duif
- fazant
Leer de verschillende types wild vlees kennen, bekijk onze tips en kies dan een lekker receptje uit dat je graag zou willen proberen."

Wilde tips van onze chefs

Wild is onwijs populair … op restaurant. Niet iedereen durft er thuis mee aan de slag. Jammer, want koken met wild is eigenlijk supergemakkelijk en hoeft helemaal niet “klassiek” of “sjiek” te zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van Aziatische hapjes met wilde eend of streetfood met everzwijn, zoals een sandwich met pulled everzwijn? Je merkt het al: we hebben inspiratie, tips én tricks te over om ervoor te zorgen dat jij wilde eend, everzwijn en alle andere soorten wild met open armen en opgerolde koksmouwen ontvangt in je keuken!

Hert en hinde

Het vlees van hert (m) en hinde (v) heeft een mooie donkerrode kleur en is rijk aan ijzer. Het kan op alle manieren worden klaargemaakt, zelfs heel snel: grillen in de pan duurt maar 6 à 10 minuten. Het rugstuk is het meest malse deel: het wordt in zijn geheel gebruikt, met of zonder been: in koteletten, filets of medaillons. Maak de bout, met of zonder been, klaar als gebraad en de schouder is dan weer perfect voor een ragout.

Ree

Een ree is een kleine, wilde hertensoort. Het vlees van de ree is mager, maar heel rijk aan ijzer en eiwitten. Het is mals en fijn, zodat je het niet op voorhand hoeft te marineren. Maak de filet klaar zoals rund en het filetgebraad zoals rosbief. Lekker met kroketten (duh!), boschampignons en vruchtencompote.

Everzwijn

Het vlees van everzwijn is afkomstig van wilde zwijnen jonger dan zes maanden. Het rozige, verfijnde vlees met een milde wildmaak doet denken aan varkensvlees. Tip: gaar de filet op dezelfde manier als varkensgebraad ... of ga voor wereldse recepten zoals een Amerikaanse sandwich met pulled everzwijn, Italiaanse papardelle met everzwijn of een Ierse stoverij met Guiness en veenbessen.

Patrijs

Een patrijs is groter dan een kwartel, maar kleiner dan een fazant en een kalkoen dus ideaal om aan een klein(er) gezelschap te serveren. Het kleinwild komt vaak voor in onze regionen en heeft fijn, licht vlees. Wil je ten volle van de verfijnde smaak  genieten? Zorg er dan voor dat het vlees tijdens het bakken niet uitdroogt (net zoals bij de fazant en de kalkoen). Je kan het vlees barderen ... of vullen, want ook dat houdt je vlees lekker sappig.

Duif

De duif of de houtduif is ook kleinwild met een fijne structuur en een verfijnde smaak en daardoor zeer gegeerd bij fijnproevers - zoals jij? Tip: maak het vaste,  magere vlees klaar met weinig vetstof. Op zijn best? Saignant - na ongeveer 20 min garen in de oven op 180°C. Ook lekker als je van de restjes kroketjes maakt! Serveer als hapje met koolsalade "on the side".

Fazant

Het vlees van fazant is vrij droog, maar smaakvol. Het is raadzaam om het vlees eerst te braderen en tijdens het braden regelmatig te overgieten met braadbocht. Braad een uur in de oven op 150°C en je fazant is perfect gebakken. Lekker op Brabantese wijze, à la forestière of - waarom niet? - in een hotdog met appel en curry. Tip: fazant doet het niet alleen goed met appel, maar ook met sinaasappel, abrikozen of druiven.