#HalloGoebezigers
Better Eating
Fairtrade

De (h)eerlijke desserts van Delhaize

Fairtrade op zijn best

De (h)eerlijke desserts van Delhaize Fairtrade op zijn best Mmmmm… de perfecte moelleux, die tiramisu of verzachtende muntthee met bananentaart. Dat is o zo oooooooverheerlijk. En daar kunnen we van genieten met cacao, koffiebonen, thee en bananen via eerlijke handel met respect voor de boeren. Dat zijn de (h)eerlijke desserts van Delhaize : de lekkerste desserts gemaakt met FairTrade ingrediënten. Ontdek ze hier.

Lokaal en internationaal kopen… hoe werkt dat samen?

Bij Delhaize kiezen we zoveel mogelijk ingrediënten die we bij ons kunnen telen. Sommige producten uit ons smakelijk assortiment groeien echter niet in België. Die halen we bij buitenlandse boeren met evenveel respect als voor onze Belgische boeren. Die eerlijke handel noemen we Fairtrade.

Zoete fairtrade producten

Zo'n 30 jaar geleden was Delhaize de eerste retailer in België met Fairtrade-producten. Die zijn kwaliteitsvol én betaalbaar. We zetten 4 van onze toppers in de kijker. Wist je dat je daar de meest verrukkelijke desserten mee kan maken? We doen goed met zoet!

Fair kopje koffie

Hmm... De geur van een bakje troost in de ochtend. Is er iets dat je gelukkiger wakker maakt? Wel, ja. Als dessert een heerlijke tiramisu mét faire koffie. De koffie van het Latitude 28-assortiment (1) wordt bij 3 koffiecoöperaties aangekocht voor een correcte prijs. Zo kunnen ze investeren in duurzame productie en de diverse koffiesoorten blijven telen. Zo kunnen we garanderen dat zowel jouw kopje koffie aan het begin van de dag of bij het dessert (h)eerlijk smaakt!

Eerlijke chocolade

Zoete zonde? Wij kijken nog voor de maaltijd al uit naar het dessert! Een stukje chocolade kan ons daarbij àltijd bekoren. Zeker in een lekkere chocoladesaus over pannenkoeken bijvoorbeeld. Een afsluiter om je vingers bij af te likken! Hmmm! Wist je dat ons Fairtrade-assortiment uit maar liefst 5 soorten bestaat? Voor de cacao werken we samen met cacaocoöperaties in de Dominicaanse Republiek. Zij investeren de Fairtrade-premie onder andere in de kwaliteit van hun product en in duurzame landbouwpraktijken. Heb je al gehoord van onze Delicata chocolade (2)? Die moet je proberen!

Faire én bio bananen

Bananana bananana banananasplit! Een meezinger én een schot in de roos bij iedere zoetekauw! Welk liedje zing jij het liefst terwijl je je lievelingsdessert klaarmaakt in de keuken? Wij maken liefst ons eigen bananenijs mét fairtradebananen. Wist je dat meer dan 1 op de 4 bananen die in België verkocht worden, Fairtrade-gecertificeerd is? Die van ons komen uit Peru en zijn niet alleen Fairtrade, maar ook bio! De boer krijgt er een eerlijke prijs én een Fairtrade-premie voor. Dat investeren de bananencoöperaties in duurzame projecten die goed zijn voor de gemeenschap, met respect voor het milieu. Zo ondersteunen ze meer dan 800 leden, investeren ze in productiemiddelen en in de bouw van verpakkingsinstallaties.

(H)eerlijke thee

Thee alleen om te drinken? Niets van! Je kan er ook smakelijke confituur mee maken. Dé perfecte afsluiter voor bij het dessert. Keuzestress bij ons thee-assortiment? Neus eens tussen onze 3 Fairtrade-thee’s. Dan weet je zeker dat de producenten een betere prijs én een Fairtrade-premie krijgen. Daarmee investeren ze in duurzame productietechnieken en betere werkomstandigheden.

Onze fairtrade labels

Bij Delhaize willen we zoveel mogelijk lokale producten aanbieden. 70% van ons vers assortiment komt dan ook uit België. Maar wanneer de vraag te groot is voor alleen België en de productie niet in Europa te vinden is, gaan we buiten Europa zoeken. In dit geval zorgen we er voor dat we deze exotische producten rechtstreeks van producentengroepen uit zuiderse landen kopen en dat we hen helpen met ontwikkelen door een eerlijke beloning voor hun werk. En daarom kan je deze Fair Labels bij ons terugvinden.

 

Rainforest alliance en UTZ Certified

Wanneer je een product met koffie, thee, cacao of hazelnoot met het UTZ label koopt, bouw je aan een betere toekomst. Waarom? Omdat het internationaal label focust op het tegengaan van ontbossing en klimaatverandering. Het programma werd samengevoegd met de Rainforest alliance (4) en werd zo een keurmerk voor tropische landbouwproducten, zo kunnen we garanderen dat de boeren, hun families én onze planeet betere kansen krijgen.

 

Beyond Chocolate

Beyond Chocolate (3) is geen logo, maar een overeenkomst. Hierdoor kunnen we ervoor zorgen dat er telkens opnieuw duidelijk gecommuniceerd wordt over de huidige stand van zaken in de chocoladewereld.