#HalloGoebezigers
Nutri-Score, alles wat je moet weten
Twee producten vergelijken of op een evenwichtige manier boodschappen doen was nog nooit zo makkelijk dankzij de Nutri-Score! Nutri-Score, dat zijn vijf letters en vijf kleuren die de voedingswaarde van een product mooi samenvatten. Het logo van de Nutri-Score is gebaseerd op een wetenschappelijk algoritme. Dat houdt rekening met de voedingsstoffen die in een evenwichtige voeding de voorkeur krijgen (zoals vezels, eiwitten, fruit en groenten) en voedingsstoffen die je beter beperkt (zoals calorieën, verzadigde vetzuren, suiker en zout).

De Nutri-Score wordt uitgerold door Delhaize én ondersteund door het Belgische ministerie van Volksgezondheid (FOD). Hoe zij dat doen, ontdek je in onderstaande video.
Hoe wordt de Nutri-Score berekend?
De Nutri-Score geldt voor de producten zoals ze in de verpakking zitten. Zoals verkocht, dus. Als je een product thuis verder verwerkt - als je het bijvoorbeeld frituurt of suikert – zal de Nutri-Score dus niet meer dezelfde zijn (afhankelijk van de bereiding).
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g of 100 ml. Zo kan je makkelijker producten van dezelfde categorie met elkaar vergelijken. We eten natuurlijk niet altijd 100 g of 100 ml van een product. Daarom mag je de voedingsdriehoek niet uit het oog verliezen. Die zorgt nog steeds voor de beste, gevarieerde en evenwichtige voeding.
Je hoeft dus niet enkel producten met Nutri-Score A en B te kopen, en die met Nutri-Score D en E volledig te mijden. Plantaardige oliën of vetten, bijvoorbeeld in mayonaise of margarine, hebben vaker een score D of E omdat ze veel vetten en dus vrij veel calorieën bevatten. Maar om te kokkerellen of een slaatje op smaak te brengen, gebruik je vaak maar een eetlepel of koffielepel en geen 100 g of 100 ml. Met andere woorden, als je deze producten met mate gebruikt, ben je ‘goebezig’.
Een voorbeeld:
Hoe berekenen we de Nutri-Score berekenen van de Granola Chocolade-Noten met Stevia van Delhaize?

Neem de voedingstabel (per 100g). Voor dit voorbeeld gebruiken we het algemene model om de Nutri-Score te berekenen. In totaal bestaan er 4 modellen: het algemene, voor drank, voor kaas en voor vetten.

Ken punten toe aan elk element van de voedingstabel gebaseerd op twee schalen. In dit geval voor voedingstoffen die nadelig zijn voor de Nutri-Score.

Ken punten toe aan elk element van de voedingstablen gebaseerd op twee schalen. In dit geval voor voedingstoffen die gunstig zijn voor de Nutri-Score.

Tel de punten van de nadelige en de gunstige voedingstoffen apart op.

Trek vervolgens het totaal aantal punten voor gunsitige voedingstoffen af van het totaal aantal punten voor nadelige voedingstoffen.

Breng het eindresultaat over naar de Nutri-Score tabel met letters. Ons eindresultaat bedraagt -2 voor de Granola Chocolade-Noten met Stevia van Delhaize, wat overeenkomt met de Nutri-Score letter A in de tabel.