#HalloGoebezigers
Better Planet

#lesswaste tips & recepten

Minder voedsel verspillen? Doe het met onze #lesswaste tips en recepten. Ze zijn slim, lekker én duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat je heel wat lekkers kan maken met de zeste van je citrus, het witte "poepje" van je prei én het groene "kopje" van je wortel? Mmm!

 

#lesswaste recepten

 

#lesswaste tips

Heb je zelf een goede tip?

Die horen we graag! Deel ‘m met ons en wie weet, zie jij jouw tip binnenkort op deze pagina staan.

Vertel ons je tip

#lesswaste recepten

Koken met restjes? We doen het allemaal! Koken met ALLE onderdelen van een ingrediënt? Mmm, dat is misschien iets moeilijker ... Komt goed uit, want we presenteren hieronder onze favoriete seizoensverse recepten met groenten, fruit, vlees of vis die we van top tot teen (of kop tot staart) gebruiken. De gerechten ziijn zoooooo lekker dat je niet eens doorhebt dat we de aromatische zeste, de voedzame schil of het frisse loof gebruiken. Win-win! Goed, waar hebben we zin in?

Banaan

Geheimpje: wij hebben een zwak voor overrijpe, bruine bananen. Ze zijn het onmisbare ingrediënt in onze favoriete ontbijten en desserts. Denk maar aan bananenbrood, bananenpannenkoeken, bananenpudding … en deze overheerlijke smoothie-bowl met banaan en aardbei. Tip: bruine banaan in je fruitmand, maar geen tijd om ermee aan de slag te gaan? Vries ‘m in zonder de schil en gebruik ‘m om je smoothie of milkshake nog smeuïger en frisser te maken (in plaats van vanille-ijs. 

Peren

Peer gebruikt in je fruitsalade, cobbler, milkshake of je smoothie? Top! Peer over? Gebruik het vruchtvlees én de schillen om perensiroop te maken. Nee: geen smeerbare perenstroop, maar vloeibare perensiroop. Gebruik ‘m om je yoghurt, bruiswater, mocktail, cocktail of thee op smaak te brengen. Pimp met je favoriete specerijen zoals anijs, gember of kaneel. Tip: je kunt het recept van onze perensiroop ook twisten door aan de haal te gaan met restjes appel! 

Soep

Soep is een #lesswaste-gerecht bij uitstek. Maar wat als je soep over hebt? Aaah, opnieuw zoveel mogelijkheden! Gebruik je soep als smaakmaker in je risotto, zoals deze risotto met tomatensoep en parmaham. Te weinig soep over? Geen probleem: vul aan met bouillon … of vries in, totdat je genoeg soep hebt. Tip: vissoep doet het goed in deze risotto met scampi en preisoep doet het dan weer goed in deze risotto met lentegroentjes. Andere toppers: risotto met champignon(soep) of risotto met pompoen(soep) voor een extra intense kleur, geur en smaak. 100% plantaardig! 

Chips

Chips over? Kan bijna niet, maar gooi je restjes chips nooit, never, jamais weg want ze vormen het geheime ingrediënt van onze chef om crunch te geven aan je fishsticks, schnitzels of kroketjes. Verkruimel in de blender en gebruik in plaats van paneermeel of panko. Mooi meegenomen: afhankelijk van je chips krijg je er een leuk extra smaakje bij. Zout, paprika, pickles, … Tip: speel op safe met zoute chips of ga voor een restje Sour & Cream chips. Een match made in heaven bij fishsticks!  

Koffiekoeken

Je houdt van botermalse broodpudding, zoals deze Brusselse broodpudding in een potje? Gebruik dan wit brood, pistolets, sandwiches of koffiekoeken als basis. Verkruimel je oud brood zo goed mogelijk, zodat de lauwwarme melk er straks een mooie, egale massa van maakt. Pimp de massa met je favoriete smaakmakers die je nog hebt liggen: chocolade, rozijnen, noten, (gedroogde) vruchten, … More taste, less waste! Tip: stem de hoeveelheid suiker af op je broodkeuze. Hoe meer koffiekoeken, hoe minder suiker.  

Brood

De Italiaanse keuken is een (h)eerlijke keuken, waarin kliekjes steevast een tweede leven krijgen in een smakelijke salade, soep of pasta. Panzanella is een klassieker in de “cucina povera”. De basis? Oud brood, (over)rijpe tomaten en restjes groenten zoals ui, paprika, komkommer, … Je merkt het al: een panzanella smaakt elke keer weer anders op basis van wat je nog in huis hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze panzanella met burrata of deze panzanella met ham? Njamnjam! Tip: je kunt hiervoor eender welk oud brood gebruiken: van ciabatta tot focaccia! 

Aardappelen

Gekookte aardappelen over? Maak er gebakken aardappelen, puree, kroketjes of gnocchi mee. Je kan aardappel ook gebruiken als plantaardig verdikkingsmiddel in je favoriete soep of saus (in plaats van roux op basis van boter en bloem). En de schillen van je aardappelen? Ook daarmee maak je heel wat leuke, lekkere dingen zoals homemade aardappelchips. Mooi meegenomen: de schil bevat extra vitamines! Tip: spoel je aardappelen wel alvorens je ze schilt, anders krijg je de schillen moeilijk proper.  

Groene kruiden

Klaar met koken, kruiden over. Wat nu? Je kunt restje groene kruiden niet alleen verwerken in je favoriete dip, pesto, salade, soep en en en … maar ook in je lievelingsdrinks. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gin-smash met koriander, een mocktail met rozemarijn of een ijsthee met citroen en een mix van groene kruiden? Verfrissend! Tip: je groene kruiden blijven lang(er) vers als je ze in vochtig keukenpapier bewaart in een afgesloten doosje in de koelkast. Je kunt je restje groene kruiden ook verwerken in ijsblokjes of homemade siroop.

Mosselen

Je at gisteren mosselen, maar wat doe je met de restjes? Hou de mosselen die je niet opat zeker bij, want je kunt ze de dag erna lekker gratineren. Bewaar ze wel zo snel mogelijk in de koelkast (of de diepvries als je ze later gebruikt). We hebben verschillende varianten van gegratineerde mosselen voor je klaarstaan. Ga je voor  gegratineerde mosselen met jonge groenten, groene kruiden of spinazie? Tip: deze bereidingen doet het ook supergoed met oesters!  

Pulled pork

Het voordeel van ribbetjes aka varkensvlees? Het vette vlees blijft lekker lang mals. Ideaal in je homemade vleessalade of je broodje pulled pork. Of wat dacht je van open ravioli, ook met pulled pork? Je ontdekt het recept via delhaize.be/recepten! Ook leuk: een sappige vleeskroket, waarvoor je slechts 200 g varkensvlees nodig hebt. Na één avond ribbetjes nog niet genoeg vlees verzameld? Vries in totdat je voldoende vlees hebt en er vollenbak voor kunt gaan! Tip: lekker met mosterd of honing-mosterdsaus, waarin je een restje mosterd én een restje honing verwerkt.

Tomaten & komkommer

Gooi. Nooit. Groenten. Weg! Je kunt ze altijd verwerken in een koude of warme soep. Tijdens warme zomerdagen gaat er niets boven een ijs-ijs-koude gazpacho waarin je bijna alle groenten én fruit kwijt kunt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke gazpacho andaluz met tomaat, paprika, komkommer en oud brood? Of heb je meer zin in een originele witte, groene of gele gazpacho met venkel en meloen? Ontdek meer dan 20 gazpacho-recepten om restjes te verwerken via delhaize.be/recepten!  

Kwartel

Een kwartel is een kleine fazant. Je kunt ‘m dus op dezelfde manier bereiden … en ook de restjes kun je op gelijkaardige manier verwerken. Billetje of borstje over? Maak er kip-, eh … kwartelsalade mee voor op je boterham of pimp je ceasar salade ermee. Geen zin om het karkas weg te gooien? Maak er een klassieke gevogeltebouillon mee. Of wat dacht je van deze pittige Aziatische kippenbouillon met noedels? Ideaal om restjes gevogelte, pasta én groenten in te verwerken. Allez, laat het smaken, hé!

Rabarber

Wist je dat je rabarber eigenlijk niet hoeft te schillen? De schillen zijn eetbaar, zachtzoet en zorgen voor die mooie roze-rode kleur van je rabarbertaart, rabarbertrifle, rabarbersoepje met rood fruit of rabarbersiroop. Gebruik de siroop voor de lekkerste homemade limonade of als smaakmaker in je gin-tonic. Tip: verwerk je restje citroen in de siroop om die perfecte zoet-zuur-balans klaar te spelen. Nog een tip? Je kunt rabarber perfect invriezen. Snij in stukjes, blancheer 2 minuten, laat afkoelen … en vries in!

Broccoli

Je kunt broccoli bakken, koken, stomen, grillen, … Ga je ‘m verwerken in een broccolisoep of broccolistoemp? Mix dan zeker de smaakvolle steel mee, want die zit boordevol goeds. Een salade, pasta of quiche op het menu zoals deze heerlijke quiche met broccoli en geitenkaas? Ook daar past de broccolisteel in als je ‘m in kleine blokjes snijdt, vooraleer je ‘m meegaart. En de rauwe bladeren van de broccoli? Top in een green juice, een smoothie of een pesto. Je kunt de bladeren ook gebruiken om gezonde chips van te maken!

Asperges

Je kunt asperges van kop tot teen gebruiken. Ja: ook de dikke onderkant en de dunne schillen. Gooi die dus niet weg, maar trek er een delicate groentebouillon van waarmee je vervolgens #nowaste aspergesoep of risotto met vis maakt. In tijdsnood? Schil je asperges op voorhand. Rol ze daarna in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze max. 24 uur in de koelkast - samen met de onderkanten en de schillen. Of vries alles in om er later je ding mee te doen. Tip: je hoeft de asperges niet te ontdooien voor je ze kookt.

Garnalen

De pel van een grijze garnaal is grijs, maar eigenlijk is hij goud waard. Hoezo? Er zit ongelooflijk veel smaak in, die vrijkomt als je ze bakt in een hete pan met plantaardige olie. Het is bijgevolg de ideale basis voor je homemade visfumet, bisque, bouillabaisse … of garnaalkroketjes. (Nog) garnalenpellen over of geen zin om meteen aan de kook te gaan? Geen probleem: vries de pellen in om later te gebruiken als instant smaakmaker in je favoriete vissoep of viskroket!

Coq Ardennes

Wij houden het lichte, malse en sappige vlees van de Mechelse koekoek. Jij ook? Zéker omdat we de restjes van dit streekproduct de volgende dag graag verwerken in vol-au-vent, kipsalade … of overheerlijke kipkroketjes. Je hebt er maar 200 gram koekoek, kwartel, fazant … of een ander restje gevogelte voor nodig. Te weinig kliekjes na één keer gebraden kip? Vries je kliekjes in, totdat je aan 200 gram komt. Of 400 gram, als je dubbel zoveel kipkroketjes wil bakken. Nomnomnom!

Chocolade

Te veel chocolade in huis na een passage van de sint, de paashaas of de bomma? Verwerk je restjes chocolade in je zoete of hartige gerechten. Hartige gerechten?! Ja, hoor: een klompje pure chocolade geeft een extra dimensie aan je barbecuesaus, je chili con carne / chili sin carne of je kip met mole. Mole is een Mexicaanse vleessaus, waarvan chocolade (of cacao) slechts 1 van de 30 smaakmakers is. Toch liever een zoet chocoladerecept? Onze S’mores zijn een topper op elk feestje!

Radijzen

Ook een radijs is eetbaar van het witte worteltje en het roderoze knolletje tot de groene kop. Groene kopjes over? Gebruik deze onverwacht pittige smaakmaker in je salade, gazpacho of pesto. Geen waterkers in huis? Ook dan komen deze groene kopjes van
 pas als plezante vervanger. Probeer maar eens in deze pesto met radijs en waterkers. Je durft experimenteren in de keuken? Maak radijs met witte chocolade … en groene kopjes! #nowaste, #moretaste!

Aardbei

Mmm, aardbeien zijn zo lekker dat je ze het liefst van vrucht tot kroon opeet. Want ook dat kroontje is eetbaar én supergezond. Het is lichtbitter van smaak en heeft wat weg van spinazie. Lekker als extra smaakmaker in je chutney, aardbeien-tomatensalade, smoothie bowl of fruitwater. Tip: vul een fles met ijskoud water, aardbeien én je kroontjes. Na een paar minuten krijgt je water al een heerlijk fruitsmaakje met een duurzame extra. Ook leuk als kers, eh … kroontje op je aardbeientaart!

Koffieresten

De beste koffie is onze biologische fairtrade koffie. De allerallerallerbeste koffie? Da's biologische fairtrade koffie die je hergebruikt als smaakmaker in je dessert, saus of BBQ-marinade. Oink? Jaaa: de bittere, aardse smaak van koffie past wonderwel bij gegrild vlees. Must try op je volgende BBQ-party! Speel je liever nog even op safe? Maak dan tiramisu, gepocheerde peren of vegan crumble met je restje koude koffie van deze ochtend. 

Wortelen

De favoriete groente van de Belg? De wortel! Zeker als je weet dat je niet alleen de oranje wortel, maar ook het groene loof kan eten. Hoe? Niet als 'n konijntje natuurlijk, maar slim verwerkt in een groene pesto, een groene omelet ... of wat dacht je van homemade kruidenkaas? Lekker, lekker, lekker! Je kan het loof ook gebruiken om je favoriete gerechten af te werken - net zoals je met dille zou doen. De smaak is immers vergelijkbaar: zacht en zoet.

Bloemkool

Niet alleen de roosjes maar ook de stevige witte kern en de mooie, groene bladeren van je bloemkool zijn eetbaar. Snij de witte kern in kleine blokjes (= brunoise) en kleur in de pan met een klontje boter of kook en pureer om er een (h)eerlijke bloemkoolsoep met citroenroom van te maken. Nog lekkerder met een restje witte vis, kip of broodkruim on top ... én #lesswaste x2. En die groene bladeren? Top voor homemade groentechips!

Gamba's

Het verschil tussen een gamba en een scampi? Een gamba wordt altijd met kop en staart verkocht. En da’s goed nieuws voor wie van meer smaak én meer restjes houdt.  Kop en staart niet (meer) nodig? Hergebruik ze om een homemade visfumet te maken, waarmee je vervolgens je eigen vissoep, bouillabaisse of garnaalkroket op smaak brengt. Tip: geen zin om meteen visfumet te maken? Vries je koppen, staarten, schalen en graten dan in om er later mee aan de slag te gaan. 

Rapen

Heb je een witte, gele, oranje of paarse raap gekocht? Maakt niet uit, want alle raapjes zijn eetbaar van kleurrijke knol tot groene kop. Meer nog: die groene kop of “raapsteel” is een ware delicatesse bij onze flexi foodies. Ze lijken een beetje op fijne rucola en hebben een lekkere pittige smaak die het goed doet in je favoriete salade, salsa of dressing. Tip: verwerk ze wel zo snel mogelijk na je aankoop, want dan zijn ze op hun best. 

Zoete aardappel

Je kunt zowel de aardappel als de dunne schil van de zoete aardappel opeten, net zoals het geval is bij “gewone” aardappelen en krieltjes. Zorg er wel voor dat je de schil spoelt met water en eventuele bruine of zwarte plekjes wegsnijdt. Gepofte zoete aardappel? Die verdwijnt met schil en al in de oven. Maak je een recept zonder schil? Schil je aardappel dan, maar gooi die schil niet weg. Je kunt er nog groentechips van maken. Lekker én kleurrijk!  

Kreeft

Net zoals bij een gamba kun je de schalen, de scharen, de poten en de kop van je kreeft perfect (her)gebruiken om je homemade visfumet op smaak te brengen.Wat is visfumet ook weer? Wel, visfumet wordt getrokken van resten vis en schaaldieren om er vervolgens soep, saus of onze wereldbekende garnaalkroketten mee te maken. De resten van je vis en schaaldieren bijhouden en meteen verwerken of invriezen om later te verwerken komt dus altijd van pas!  

Mandarijn

Yummie, cake pops met de zeste van mandarijn. Maar wat doe je met de vrucht? Wel, pel de mandarijn (nadat je de zeste hebt verwijderd) en verdeel de vrucht in partjes. Ideaal als gezonde snack voor mini’s én maxi’s. Ook leuk: maak er een koude vinaigrette of een warme saus mee, zoals deze gelakte kippenbouten met partjes mandarijn, honing en soja met Nutri-Score A! Of wat dacht je van deze eendenbout, ook met mandarijn én Nutri-Score A!. 

Citroen

Je gebruikt citroen best ALTIJD van top tot teen - zeker als je voor onze fantastische biologische citroenen gaat. Zeste over? Maak huisgemaakte limonade, ijsthee of limoncello. Citroensap over? Maak vinaigrette met citroen, muffins met citroen of citroen-chocolade-taartjes. Simpelweg te veel citroenen gekocht? Ga voor gekonfijte citroenen. Het hele jaar door o-ver-heer-lijk bij visgerechten, tajine met kip, gestoomde groenten en bij zelfgemarineerde olijven.

Citrus

Je kunt zowel het vruchtvlees als het sap en de zeste van je favoriete citrusvruchten gebruiken in koude en warme drinks, evenals hartige en zoete gerechten. Heb je in een recept maar 1 van de 3 nodig? Bewaar de rest dan in aan afgesloten zakje of potje de koelkast, zodat er geen aroma's verloren gaan. Tip: gebruik de zeste voor huisgemaakte limonade, limoncello of arancello. Mmm!

Prei

Jaaa: ook prei kan je van kop tot teen gebruiken. Letterlijk: draai de groene kop in je groentesoep of snij in reepjes, wok kort en pimp er je favoriete salade of stamppot mee. Wist je dat de smaak vergelijkbaar is met het groen van lenteui? Fris én pittig! Ook het witte "kontje" van je prei is eetbaar. Onze chefs maakten er zelfs een heerlijke #lesswaste salade mee in Delhaize magazine 60. Al gezien?

Kaas

Aaah, niets beter dan een restje kaas om een doordeweeks gerecht à la minute te pimpen. Wat dacht je van een kruidensalade met een restje mozzarella, een veggie quiche met een restje parmezaan of geitenkaas (afhankelijk van wat je nog in je koelkast hebt liggen) en een kidsvriendelijke croque met 1, 2 OF 3 soorten gruyère? Nomnomnom! Heb je iets meer tijd om een restje kaas te verwerken? Maak dan onze uiensoep met Duitse knoedels!

#lesswaste tips

We verzamelen zo veel mogelijk tips om samen met jou zo veel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. En eerlijk is eerlijk: we zijn aangenaam verrast door de vele creatieve tips & tricks om (nog) meer uit je favoriete producten te halen. Groenten, fruit, vlees of vis? Maakt niet uit: we hebben over al die ingrediënten heel wat slimme dingen te vertellen om minder voedsel te verspillen. Ontdek alle tips hieronder!