#HalloGoebezigers
Better Planet

Strijd tegen voedselverspilling met onze less waste recepten en tips

Wil jij ook minder voedsel verspillen en tegelijkertijd op je budget letten? Laat je dan inspireren door de onderstaande #lesswaste recepten en ontdek hoe je jouw favoriete groenten, fruit, vlees en vis van kop tot teen (of staart!) gebruikt. De gerechten zijn oh zo lekker dat je helemaal niet doorhebt dat je met restjes, loof, schillen ... werkt. Goed, waar heb je zin in vandaag?

Ontdek al onze less waste recepten en tips

Chocoladeroosjes

Je kan restjes chocolade van Pasen of Sinterklaas in van alles en nog wat verwerken, zoals in deze heerlijke woestijnroosjes. De enige voorwaarde? Dat je nog niet alle chocolade hebt opgegeten. Zou zonde zijn, toch?  

Groene asperges

Het aspergeseizoen duurt niet lang, maar gelukkig kan je meer doen met je groene asperges en groene mini-asperges dan je denkt. Wat dacht je bijvoorbeeld van spaghetti met groeneaspergepesto, citroen en gerookte zalm, fritters van groene asperges of mosselen met groene asperges en chorizo? De meeste bereidingen bevatten zowel de asperge, als de kop en het “kontje”. #lesswaste, #moretaste!

Lamsbout

Een lamsbout weegt gemiddeld 1.500 gram. Je kan er dus makkelijk twee keer van genieten: één keer als gebraad en een tweede keer als “pulled lamb”. Hoe? Zo: trek de restjes lamsvlees uit elkaar en verwerk in je taco, döner kebab, pasta of raan. Je kan het bot vervolgens gebruiken om je eigen bouillon te maken. Hoe? Zo: verhit 1 el olijfolie in een kookpot. Fruit hierin ui, venkel en wortel. Voeg het bot toe. Breng op smaak met tijm, blus met water en kook ongeveer 180 minuten. Zeef je bouillon en ga ermee en de slag of bewaar in de diepvries. 

Aardappelpuree

Bijna niets leuker dan een restje aardappelpuree, want je maakt er zooooooveel leuke dingen mee! Gebruik als natuurlijk en slim bindmiddel, dankzij de hoge hoeveelheid zetmeel. Mooi meegenomen in je homemade soep, kroketjes, pommes duchesse, gnocchi, ... Jaaa: zelfs in je hartige pannenkoeken en wafels. Ook geschikt als glutenvrije vervanger van tarwebloem of maïzena. Tip: je kan hiervoor elke aardappelsoort gebruiken, van een Belgisch bintje tot zoete aardappel – allemaal met Nutri-Score A! 

Knolselder

Wat delen knolselder, rode kool en witte kool? Ze zijn seizoensvers en betaalbaar, maar net altijd iets te groot om in één keer te verwerken ... De oplossing? Pimp er andere gerechten mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van ravioli met knolselder, risotto met knolselder of soep met knolselder? De knolselder heeft een zachte kleur en een zachte smaak, die voor een zoete touch zorgt in je favoriete gerechten. Handig als je kids mee-eten! Tip: knolselder verkleurt snel van wit naar beige-bruin. Verwerk daarom zo snel mogelijk of blancheer en vries in. 

Spruitjes

Wij houden van spruitjes! Ze zijn Belgisch, seizoensvers, supergezond én superveelzijdig. Je maakt er zoveel leuke dingen mee. Je kan ze koken, bakken en serveren met spekjes ... of doe er eens iets anders mee. Wat dacht je van een lichtbittere extra in je Waldorfsalade of Provençaalse soep? Je ontdekt meer dan 25 recepten met spruitjes op onze website. Zelf leuke combinaties bedenken? Onthoud: je kan spruitjes rauw, gebakken of kort gekookt eten. De groene balletjes houden niet alleen van spekjes, maar ook van wild, kaas, kastanjes en tijm.  

Confituur

Een restje confituur komt vaak van pas als smaakmaker in je ontbijt, dessert, dessertglaasje of homemade koekje. Wat dacht je bijvoorbeeld van vierkante koekjes, waar je een deel van het fruit kan vervangen door confituur? Ook leuk: gebruik een restje confituur om je dressing een zoete toets te geven. Mix 2 tl confituur met 1 el azijn en 3 el olie. Geen confituur in huis? Je kan ook met een restje jam of chutney aan de haal! Of wat dacht je van een restje uienconfituur in een croque met gevogelte? 

Kerststronk

Oud brood, een restje cake of – waarom niet? - een overschotje kerststronk in huis? Ook daar maak je heerlijke dingen mee zoals verloren brood of broodpudding ... maar dan met cake of stronk. Je enige aandachtspunt? Pas de hoeveelheid melk, ei of suiker aan, zodat je eindresultaat niet te slap of te zoet wordt. Ook leuk: gebruik je restje dessert als bodem of topping van je volgende dessert, zoals deze  kerststronkblokjes met vruchtensorbet.  Snij je restje dessert dan in stukjes, maal fijn en/of rooster. 

Brioche

Deze heerlijke, goudgele broodsoort wordt gemaakt met een vleugje melk, boter en ei – vandaar ook de naam “melkbrood”. Het is zooo heerlijk, dat je bijna zelden met een restje melkbrood achterblijft. Toch een restje brioche? Maak er brioche in een potje, toast, panzanella (grote croutons), of pangrattato (klein kruim) mee. Ook een hit, dankzij Ottolenghi:  verloren brood in de oven – een mix tussen verloren brood en broodpudding. Harverwarmend!  

Champignon

Aaah, de herfst. Hét seizoen om onze Belgische champignons op je menu te zetten. Ze doen het niet alleen goed in je saus en omelet, maar ook in deze hartverwarmende maaltijdsoep. Gebruik onze klassieke witte champignons of ga eens voor onze biologische bruine champignons. En wat dacht je van een portobello? Top om een plantaardige burger of tompoes mee te maken. Welke paddenstoel je ook kiest: ze hebben altijd Nutri-Score A en bevatten lekker veel eiwitten, waardoor ze het goed doen als vleesvervanger. 

Pompoen

Delhaize verkoopt het hele jaar door diepgevroren butternut in blokjes, maar in het najaar tref je ook verse pompoen in de groenteafdeling. Maak je keuze uit verschillende soorten, waaronder butternut, hokkaido, flespompoen en spaghettipompoen. Je maakte chutney, compote, hummus of soep met pompoen? Hmm, maar wat doe je met die laatste pompoenblokjes? Verwerk ze in deze kruidige chai, die het goed doet als origineel hapje of tussendoortje. 

Quinoa

Glutenvrije quinoa doet het niet alleen goed in hartige gerechten, maar ook in je favoriete ontbijtjes en desserts. Het zorgt voor extra bite, extra vezels … én je bent van dat restje gekookte quinoa verlost als je de dag ervoor al een quinoasalade maakte. Win-win! Goed om te weten: zowel onze gewone quinoa als onze gepofte quinoa hebben Nutri-Score A en zijn van biologische oorsprong. Smaakt goed, doet goed!  

Bloemkool

Deze populaire groente is ondertussen het hele jaar door verkrijgbaar per stuk, in roosjes … of in de vorm van bloemkoolrijst. De zachtzoete smaak van deze groente past in (bijna) alle combinaties, zoals deze onweerstaanbare macaroni carbonara. Je koopt bio bloemkool of “gewone” bloemkool? Beide hebben een eetbare bloem, steel én bladeren. Je kunt de mooie frisgroene bladeren bijvoorbeeld verwerken tot groentechips of kimchi. 

Brood

Wij Belgen zijn verzot op brood … en wij hebben altijd wel een restje brood in huis. Maak eens iets anders dan toast, croutons of panko. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze koddige knödels uit de Oostenrijkse boerenkeuken? Makkelijk om te maken en ook populair bij kieskeurige kids. Tip: je kunt oud brood altijd (her)gebruiken, tenzij er schimmel op staat. Check dus altijd eerst even op groene puntjes! 

Tomaat

Je vindt bij Delhaize meer dan 10 verschillende tomatensoorten, waaronder de populaire vleestomaat en de unieke tomaat van vroeger. Beide hebben een stevige structuur en een volle smaak. Lekker koud of warm op je boterham, in een salade ... of deze passata! Ook populair: kerstomaten, trostomaten en pruimtomaten, zoals de klassieke San Marzano en de kleine Datterino. Welke tomaat wordt jouw nieuwe favoriet? 

Prei

Wij houden van prei. Het is goedkoop, lokaal en het hele jaar door verkrijgbaar. Geniet vanaf april van zomerprei. Hij is iets fijner en frisser van smaak dan zijn winterse zusje. Gebruik de mooie groene bladeren als vervanger van ui om je favoriete salades en soepen nog meer smaak én kleur te geven! Salades?! Yep: je kunt de bladeren drogen in de oven voor een homemade healthy crisp. 

Eiwit

Je hebt eiwit over? Gebruik meteen, bewaar 2 à 3 dagen in de koelkast of 2 à 3 maanden in je diepvries … want het komt altijd van pas! Bijvoorbeeld om glazuur, Franse meringue, Italiaanse meringue, macarons, pavlova of îles flottantes te maken. Je merkt het: hoe meer eiwit op overschot, hoe groter je spontane dessertenbuffet. Geen zoetebek? Gebruik je eiwit dan voor een “skinny omelet”. 

Tuinkruiden

Restje tuinkruiden? Je kunt ze verwerken in je soep … of je siroop, waarmee je een originele touch geeft aan je cocktails, mocktails en desserts. Ook bij siroop maken is de basis simpel: laat 1 deel suiker oplossen in 2 delen water en pimp achteraf met je favoriete smaakmaker(s). Tip: experimenteer erop los met verschillende groene tuinkruiden, van peterselie en basilicum tot koriander, munt, citroenmelisse, ... 

Venkel

Het hoogseizoen van venkel loopt van juni tot oktober. Zowel de witte knol als de groene steeltjes zijn eetbaar. De groente past goed bij vis, wit vlees en gevogelte. Langer van deze zomergroente en zijn unieke anijssmaak genieten? Verwerk ‘m in homemade pickles. Het enige dat je nodig hebt is azijn, zout (zonder jodium!) en … ons recept voor pickles van venkel met tijm en gember! 

Kerstomaten

Je vindt bij Delhaize heel wat mini-tomaatjes in de afdeling groenten. Denk niet alleen aan onze kleurrijke kerstomaatjes, maar ook eens aan onze sappige snacktomaatjes en onze stevige datterino’s. Al deze mini’s zijn erg populair bij de kids! Hoezo? Ze zijn lekker zoet van smaak en makelijk behap-hap-hapbaar! Toch tomaatjes over? Je kunt er makkelijk confituur mee maken – net omdat ze zo zoet zijn.

Mirin

Must have in je voorraadkast: mirin of rijstwijn. Het is een natuurlijk product gemaakt van gefermenteerde rijst (net zoals wij wijn maekn van gefermenteerde druiven). De kleur lijkt op sake; de smaak op sherry. Je kunt deze Japanse “kookwijn” niet alleen gebruiken om homemade teriyaki te maken, maar ook als zachtzoete smaakmaker in je misosoep, noedelsoep of marinade. Past perfect bij vis, tofu en rauwkost. 

Gember

Deze kromme knol komt van de gemberplant en heeft een hele uitgesproken smaak, die instant pit aan je favoriete drinks en diners geeft. Gember over? No problemo: bewaar de populaire specerij in je koelkast of je diepvries en snij of rasp er telkens een stukje af als je op zoek bent naar meer pit. Je kunt gember ook persen (met een sapcentrifuge) en er ‘s ochtends een shotje van drinken. Wedden dat je dan ineens wakker bent?!  

Selder

Je vindt groene selder bij Delhaize in twee vormen: groene selder met loof en biologische groene selder zonder loof. Gekozen voor lovenswaardig loof? Verwerk die mooie groene bladeren eerst in je favoriete gerechten en de overschot achteraf in je healthy green juice, soep of mosselpot. #lesswaste, #morevitamines! Ook leuk als je nog selderstengels over hebt: selderbootjes die je kunt vullen met je favoriete dip. Tiptop als kindvriendelijke apero, dus gogogo! 

Tofu

Je vindt onze vegan tofu in plakjes van 200 tot 550 gram. Toffe tofu over? Geen probleem! Bewaar nog 3 à 5 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje met water. Tip: hoe vaker je het water ververst, hoe langer je tofu vers blijft. Je kunt onze tofu ook invriezen voor maximaal 3 maanden. De smaak blijft hetzelfde, maar de kleur en de textuur veranderen wel een beetje. Heerlijk met bloemkoolrijst, curry, noedels, … Neem maar eens een kijkje in ons online receptenboek! 

Kikkererwten

Een ingrediënt waar je echt véél meer mee kunt doen dan je op het eerst zicht zou denken? Zoek niet verder! Kikkererwten zijn echt onze favorieten. Deze peulvruchten kun je roosteren in de oven, mixen voor een heerlijke hummus, of prakken om een ‘tonijnsalade’ te maken zonder vis. Bovendien kun je het kookvocht gebruiken als vervanger voor eiwitten. Hmmmm, voor een plantaardige chocomousse bijvoorbeeld: een topidee! 

Tahini

Tahin, tahini. Potato, potato. Deze populaire sesampasta heeft een zachte, notige smaak en is na gebruik nog 2 maanden houdbaar. Tahini combineert goed met kikkererwten en gegrilde groenten zoals aubergine, bloemkool en pompoen. Ook een toppertje in je Midden-Oosterse dressings, homemade hummus … en je favoriete cookies! Geen tahini meer in je voorraadkast? Vervang door pure pindakaas!  

Gember

Oeps, had je maar 2 cm gember nodig voor je Aziatisch gerecht? Laat die verse gemberwortel niet nodeloos rondzwerven in je keuken. Waarom maak je er geen gemberpasta van met ons recept? Met deze praktische keukenbasic flans je zo een wokschotel in elkaar met bijna alle restjes die nog in je frigo liggen. Hij blijft zo’n 2 à 3 weken goed in de koelkast of je kunt ‘m invriezen in porties in een ijsblokjesvorm. 

Mirin

Heb je mirin gebruikt om een Aziatisch recept uit je Delhaize magazine te maken? Wij hebben nog tal van tips om ervoor te zorgen dat deze smaakmaker daarna ergens achteraan in je keukenkast belandt! In Japan wordt mirin gebruikt om een zoete toets toe te voegen aan een gerecht. Vlees, vis, gevogelte en zelfs tofu: het past bij alles! 

Kikkererwten

Heb je de helft van een conservenblik kikkererwten gebruikt om een salade te pimpen of een snelle hummus te maken? No stress als er nog wat overblijft. Met deze multifunctionele peulvruchten kun je alle kanten op! Wat denk je van een krokant aperitiefhapje? Zorg eens voor een leuke verrassing met knapperige gebakken kikkererwten.  

Banaan

Geheimpje: wij hebben een zwak voor overrijpe, bruine bananen. Ze zijn het onmisbare ingrediënt in onze favoriete ontbijten en desserts. Denk maar aan bananenbrood, bananenpannenkoeken, bananenpudding … en deze overheerlijke smoothie-bowl met banaan en aardbei. Tip: bruine banaan in je fruitmand, maar geen tijd om ermee aan de slag te gaan? Vries ‘m in zonder de schil en gebruik ‘m om je smoothie of milkshake nog smeuïger en frisser te maken (in plaats van vanille-ijs. 

Peren

Peer gebruikt in je fruitsalade, cobbler, milkshake of je smoothie? Top! Peer over? Gebruik het vruchtvlees én de schillen om perensiroop te maken. Nee: geen smeerbare perenstroop, maar vloeibare perensiroop. Gebruik ‘m om je yoghurt, bruiswater, mocktail, cocktail of thee op smaak te brengen. Pimp met je favoriete specerijen zoals anijs, gember of kaneel. Tip: je kunt het recept van onze perensiroop ook twisten door aan de haal te gaan met restjes appel! 

Soep

Soep is een #lesswaste-gerecht bij uitstek. Maar wat als je soep over hebt? Aaah, opnieuw zoveel mogelijkheden! Gebruik je soep als smaakmaker in je risotto, zoals deze risotto met tomatensoep en parmaham. Te weinig soep over? Geen probleem: vul aan met bouillon … of vries in, totdat je genoeg soep hebt. Tip: vissoep doet het goed in deze risotto met scampi en preisoep doet het dan weer goed in deze risotto met lentegroentjes. Andere toppers: risotto met champignon(soep) of risotto met pompoen(soep) voor een extra intense kleur, geur en smaak. 100% plantaardig! 

Chips

Chips over? Kan bijna niet, maar gooi je restjes chips nooit, never, jamais weg want ze vormen het geheime ingrediënt van onze chef om crunch te geven aan je fishsticks, schnitzels of kroketjes. Verkruimel in de blender en gebruik in plaats van paneermeel of panko. Mooi meegenomen: afhankelijk van je chips krijg je er een leuk extra smaakje bij. Zout, paprika, pickles, … Tip: speel op safe met zoute chips of ga voor een restje Sour & Cream chips. Een match made in heaven bij fishsticks!  

Koffiekoeken

Je houdt van botermalse broodpudding, zoals deze Brusselse broodpudding in een potje? Gebruik dan wit brood, pistolets, sandwiches of koffiekoeken als basis. Verkruimel je oud brood zo goed mogelijk, zodat de lauwwarme melk er straks een mooie, egale massa van maakt. Pimp de massa met je favoriete smaakmakers die je nog hebt liggen: chocolade, rozijnen, noten, (gedroogde) vruchten, … More taste, less waste! Tip: stem de hoeveelheid suiker af op je broodkeuze. Hoe meer koffiekoeken, hoe minder suiker.  

Brood

De Italiaanse keuken is een (h)eerlijke keuken, waarin kliekjes steevast een tweede leven krijgen in een smakelijke salade, soep of pasta. Panzanella is een klassieker in de “cucina povera”. De basis? Oud brood, (over)rijpe tomaten en restjes groenten zoals ui, paprika, komkommer, … Je merkt het al: een panzanella smaakt elke keer weer anders op basis van wat je nog in huis hebt. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze panzanella met burrata of deze panzanella met ham? Njamnjam! Tip: je kunt hiervoor eender welk oud brood gebruiken: van ciabatta tot focaccia! 

Aardappelen

Gekookte aardappelen over? Maak er gebakken aardappelen, puree, kroketjes of gnocchi mee. Je kan aardappel ook gebruiken als plantaardig verdikkingsmiddel in je favoriete soep of saus (in plaats van roux op basis van boter en bloem). En de schillen van je aardappelen? Ook daarmee maak je heel wat leuke, lekkere dingen zoals homemade aardappelchips. Mooi meegenomen: de schil bevat extra vitamines! Tip: spoel je aardappelen wel alvorens je ze schilt, anders krijg je de schillen moeilijk proper.  

Groene kruiden

Klaar met koken, kruiden over. Wat nu? Je kunt restje groene kruiden niet alleen verwerken in je favoriete dip, pesto, salade, soep en en en … maar ook in je lievelingsdrinks. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gin-smash met koriander, een mocktail met rozemarijn of een ijsthee met citroen en een mix van groene kruiden? Verfrissend! Tip: je groene kruiden blijven lang(er) vers als je ze in vochtig keukenpapier bewaart in een afgesloten doosje in de koelkast. Je kunt je restje groene kruiden ook verwerken in ijsblokjes of homemade siroop.

Mosselen

Je at gisteren mosselen, maar wat doe je met de restjes? Hou de mosselen die je niet opat zeker bij, want je kunt ze de dag erna lekker gratineren. Bewaar ze wel zo snel mogelijk in de koelkast (of de diepvries als je ze later gebruikt). We hebben verschillende varianten van gegratineerde mosselen voor je klaarstaan. Ga je voor  gegratineerde mosselen met jonge groenten, groene kruiden of spinazie? Tip: deze bereidingen doet het ook supergoed met oesters!  

Pulled pork

Het voordeel van ribbetjes aka varkensvlees? Het vette vlees blijft lekker lang mals. Ideaal in je homemade vleessalade of je broodje pulled pork. Of wat dacht je van open ravioli, ook met pulled pork? Je ontdekt het recept via delhaize.be/recepten! Ook leuk: een sappige vleeskroket, waarvoor je slechts 200 g varkensvlees nodig hebt. Na één avond ribbetjes nog niet genoeg vlees verzameld? Vries in totdat je voldoende vlees hebt en er vollenbak voor kunt gaan! Tip: lekker met mosterd of honing-mosterdsaus, waarin je een restje mosterd én een restje honing verwerkt.

Tomaten & komkommer

Gooi. Nooit. Groenten. Weg! Je kunt ze altijd verwerken in een koude of warme soep. Tijdens warme zomerdagen gaat er niets boven een ijs-ijs-koude gazpacho waarin je bijna alle groenten én fruit kwijt kunt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een klassieke gazpacho andaluz met tomaat, paprika, komkommer en oud brood? Of heb je meer zin in een originele witte, groene of gele gazpacho met venkel en meloen? Ontdek meer dan 20 gazpacho-recepten om restjes te verwerken via delhaize.be/recepten!  

Broccoli

Je kunt broccoli bakken, koken, stomen, grillen, … Ga je ‘m verwerken in een broccolisoep of broccolistoemp? Mix dan zeker de smaakvolle steel mee, want die zit boordevol goeds. Een salade, pasta of quiche op het menu zoals deze heerlijke quiche met broccoli en geitenkaas? Ook daar past de broccolisteel in als je ‘m in kleine blokjes snijdt, vooraleer je ‘m meegaart. En de rauwe bladeren van de broccoli? Top in een green juice, een smoothie of een pesto. Je kunt de bladeren ook gebruiken om gezonde chips van te maken!

Asperges

Je kunt asperges van kop tot teen gebruiken. Ja: ook de dikke onderkant en de dunne schillen. Gooi die dus niet weg, maar trek er een delicate groentebouillon van waarmee je vervolgens #nowaste aspergesoep of risotto met vis maakt. In tijdsnood? Schil je asperges op voorhand. Rol ze daarna in een vochtige keukenhanddoek en bewaar ze max. 24 uur in de koelkast - samen met de onderkanten en de schillen. Of vries alles in om er later je ding mee te doen. Tip: je hoeft de asperges niet te ontdooien voor je ze kookt.

Garnalen

De pel van een grijze garnaal is grijs, maar eigenlijk is hij goud waard. Hoezo? Er zit ongelooflijk veel smaak in, die vrijkomt als je ze bakt in een hete pan met plantaardige olie. Het is bijgevolg de ideale basis voor je homemade visfumet, bisque, bouillabaisse … of garnaalkroketjes. (Nog) garnalenpellen over of geen zin om meteen aan de kook te gaan? Geen probleem: vries de pellen in om later te gebruiken als instant smaakmaker in je favoriete vissoep of viskroket!

Coq Ardennes

Wij houden het lichte, malse en sappige vlees van de Mechelse koekoek. Jij ook? Zéker omdat we de restjes van dit streekproduct de volgende dag graag verwerken in vol-au-vent, kipsalade … of overheerlijke kipkroketjes. Je hebt er maar 200 gram koekoek, kwartel, fazant … of een ander restje gevogelte voor nodig. Te weinig kliekjes na één keer gebraden kip? Vries je kliekjes in, totdat je aan 200 gram komt. Of 400 gram, als je dubbel zoveel kipkroketjes wil bakken. Nomnomnom!

Bloemkool

Niet alleen de roosjes maar ook de stevige witte kern en de mooie, groene bladeren van je bloemkool zijn eetbaar. Snij de witte kern in kleine blokjes (= brunoise) en kleur in de pan met een klontje boter of kook en pureer om er een (h)eerlijke bloemkoolsoep met citroenroom van te maken. Nog lekkerder met een restje witte vis, kip of broodkruim on top ... én #lesswaste x2. En die groene bladeren? Top voor homemade groentechips!

Meer #lesswaste tips? Volg ons!

Ontdek hoe je ingrediënten van kop tot teen gebruikt, welke recepten ideaal zijn om restjes in te verwerken, en met welke tips jij thuis aan de slag kunt om #lesswaste te creëren. Volg ons op social media en mis het nooit meer de beste #lesswaste tips.