BlogpaginaBetere planeetThe Lion's Footprint#lesswaste tips & receptenHoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?
BlogpaginaBetere planeetThe Lion's Footprint#lesswaste tips & receptenHoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?
Blogs
Better Planet

Hoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?

“Bezint eer ge begint.” Het is een oude wijsheid die op veel dingen van toepassing is, ook op je wekelijkse winkelmoment in je favoriete supermarkt. Want door op voorhand goed na te denken over wat je gaat kopen en hoe je elk product gaat gebruiken, draag je aan minder voedselverspilling bij. En zo beperk je je impact op het milieu. Hoe kun je voor, tijdens en nadat je boodschappen doet een groenere keuze maken? In dit artikel helpen we je op weg.

Wat je kunt doen voordat je gaat winkelen

  • Boodschappenlijstje maken

    Heb je ook al gemerkt dat je meer producten in je kar of winkelmandje steekt als je zonder voorbereiding naar de winkel gaat? Je bent zeker niet alleen. Als je zonder boodschappenlijstje gaat winkelen, ben je immers vatbaarder voor impulsaankopen. Maak dus altijd een boodschappenlijstje op basis van je voorraad en naargelang wat je in die week gaat klaarmaken.

  • Weekmenu opstellen

    Je merkt het al, je stelt dus best ook al een weekmenu op voordat je gaat shoppen, zodat je perfect weet welke ingrediënten je uit de winkel moet meebrengen. We begrijpen dat op voorhand plannen niet altijd even vanzelfsprekend is, dus je kunt ook elke week meerdere kleine shoppingtrips naar de supermarkt doen. Zo kun je flexibel met je planning en tijd omgaan.

  • Gevulde maag

    Je hebt niet alleen de neiging om meer te kopen wanneer je zonder boodschappenlijst naar de winkel gaat. Ook als je gaat shoppen met een lege maag, komen er vaak meer producten in je kar terecht. En dat zijn meestal géén doordachte keuzes (denk maar aan chips, koekjes en dergelijke). Eet dus bij voorkeur iets kleins als je tussen maaltijden door naar de supermarkt gaat.

  • Budget bepalen

    Tot slot loont het de moeite om je shoppingbudget te plannen. Zo is er minder ruimte voor spontane aankopen en heb je een duidelijk overzicht van wat je regelmatig koopt én hoe vaak je specifieke producten nodig hebt.

Bewust winkelen in de supermarkt

  • Individuele groenten & stukken fruit

    Gewapend met je boodschappenlijstje begin je aan je wekelijkse winkelbeurt. Wat nu? Wel, om je impact op het milieu te beperken, kies je liefst voor losse groenten en stukken fruit. Zo kun je precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt. Bovendien draag je hiermee ook aan één van onze persoonlijke missies bij: minder plastic gebruiken en zo onze afvalberg beperken!

    Lees onze tips om je groenten en fruit langer te bewaren

  • Grote hoeveelheden

    Overweeg ook, indien mogelijk, om producten in bulk te kopen. Als je onze tips voordat je gaat winkelen van hierboven volgt, heb je een beter beeld van wat je regelmatig opnieuw aankoopt. Haal je elke week pasta in huis? Dan is het een goed idee om een grotere verpakking te kopen waarmee je langer doet. Let er wel op dat je enkel koopt wat je nodig hebt en niet te veel van een bepaald product in huis haalt … om het vervolgens evengoed weg te gooien.
     

  • Lokale producten van het seizoen

    Kies als het kan voor producten die in het seizoen zijn en geteeld worden door onze lokale producenten. Die producten zijn niet alleen verser, maar verminderen ook de ecologische voetafdruk van je maaltijden. Da’s twee vliegen in één klap!

Minder voedselverspilling nà het winkelen

  • Eten invriezen

    Soms verander je last-minute je plannen. Of heb je toch verkeerd ingeschat welke hoeveelheden je nu precies nodig had voor dat recept. Heel veel voedingsmiddelen kun je gelukkig invriezen, zodat je er later nog van kunt genieten. Het is altijd best om je product zo vers mogelijk in de diepvries te steken. Google gerust even hoe je een bepaald product optimaal bewaart: in een herbruikbaar plastic doosje of een diepvrieszakje, in zijn geheel of in stukjes, rauw of klaargemaakt …

  • Batch cooking

    Als je aan batch cooking doet, bereid je meerdere maaltijden samen om tijd (en geld) te besparen. Perfect voor een zondagnamiddag, bijvoorbeeld! Het succes van batch cooking hangt natuurlijk samen met een goede planning van je menu. Maak een boodschappenlijstje en ga de dag voordat je gaat koken (of de dag zelf) naar de winkel om al je ingrediënten. Trek dan ongeveer 2 uurtjes uit om te koken en bewaar je bereidingen in goed afgesloten potten in de koelkast. Of in de diepvries, als je niet zeker bent of je het meteen gaat opeten.

  • Koken met restjes

    Waarom zou je een restje vlees, vis, groenten, fruit, kruiden … weggooien als je het ook in een smakelijk gerecht kunt verwerken? Van een overschotje brood maak je panzanella, van restjes tomaat homemade passata en van overrijpe bananen pancakes met banaan. Heerlijk, zo’n #lesswaste receptje! 

Makkelijke recepten met restjes: onze favorieten

Groenten en fruit langer bewaren doe je zo

Groenten en fruit belanden van alle voedingswaren het vaakst in ons afval. Dat bleek uit onze grote #lesswaste quiz van vorig jaar. Maar liefst 46,3% van de Belgische gezinnen die deelnamen, gooit namelijk vooral producten uit deze voedselgroep in de vuilbak. Héél jammer, want groenten en fruit van ‘t seizoen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zitten propvol smaak. Maar hoe komt het dan dat er zoveel groente- en fruitsoorten in het afval terechtkomen? Wel, meer dan 4 op de 10 Belgische huishoudens vinden dat producten minder lang bewaren dan gedacht. Daarom zetten we alvast enkele handige tips op een rijtje om je groenten en fruit langer goed te houden. Zo werken we samen aan minder voedselverspilling. Let’s go!

6 toptips voor groenten en fruit dat langer goed blijft

  • Let op de versheid en rijpheid

    Heb je het gevoel dat je groente of stuk fruit vers lijkt in de winkel, maar al na een dag of twee begint te bederven? Let goed op de versheid en rijpheid van het product als je het koopt. Kijk, ruik en voel daarvoor gerust aan het product. Bij avocado’s let je bijvoorbeeld op de kleur en stevigheid om in te schatten hoelang je er nog van kunt genieten. Bij champignons vermijd je dat ze bruine vlekken of rimpels hebben, en bij appelen en peren let je op een frisse kleur en een intacte, stevige schil.

    Heb jij een stuk fruit gekocht dat nog onrijp is, en wil je er eigenlijk toch snel van smullen? Stop het in een papieren zak, leg het bij rijpe stukken fruit in je fruitschaal of leg het product in de zon.

  • Bewaar groenten en fruit op de juiste plek

    Misschien leg jij je groenten en fruit standaard al in de koelkast. Maar wist je dat citroen en andere citrusvruchten, exotisch fruit, komkommers, paprika en tomaat allemaal langer goed blijven als je ze buiten de koelkast bewaart? Leg ze op een koele, droge en eventueel donkere plek, zoals je berging of voorraadkast, om langer van je producten te genieten. Bladgroenten, kool, voorgesneden groenten en fruit, champignons, zacht fruit en appels bewaar je dan weer wel best in je koelkast.

    Vocht is trouwens een van de grootste vijanden van verse groenten en fruit. Droog je producten goed af voor je ze in de koelkast of fruitschaal legt. Ook zo blijven ze langer vers.

  • Bewaar bepaalde fruit- en groentesoorten afzonderlijk

    Let op welke fruit- en groentesoorten je naast elkaar legt. Zo kun je een banaan of appel beter niet naast een avocado leggen. Sommige groenten en stukken fruit geven namelijk ethyleen af, een gas dat ontstaat bij het rijpingsproces. En ethyleen doet ook andere vruchten in de buurt sneller rijpen (en rotten!). Je bewaart de volgende soorten fruit beter niet samen: appelen, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen. Deze vruchten zijn namelijk erg vatbaar voor ethyleen en worden dus sneller rot als je ze samen legt.

    Ook uien en aardappelen bewaar je best niet naast elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van aardappelen, waardoor die sneller bederven.

  • Kies voor lokale seizoensproducten

    Lokale producten hoeven niet zo ver te reizen. Ze komen letterlijk van bij jou om de hoek! Daardoor komen ze verser in de winkel aan – en dus ook bij jou thuis. En ook seizoensgroenten en -fruit blijven over het algemeen langer lekker. Dat komt omdat ze tijdens het hoogseizoen op hun best zijn. Ze krijgen bovendien de juiste voedingsstoffen, worden op exact het juiste moment geoogst en zorgvuldig bewaard door lokale producenten met passie voor hun vak. En dat smaak je!

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Fruit en groenten kun je vaak ook invriezen. Soms in stukjes en soms als geheel. Zo kun je je producten, voor ze bederven, invriezen om ze later op te eten. Handig! Limoen en citroen snijd je eerst in schijfjes, zacht fruit (aardbeien, bessen, frambozen) kun je in zijn geheel invriezen. Bananen vries je best in plakjes in en appelen, peren, abrikozen en pruimen snijd je in stukjes. Of maak er moes van!

    Zorg er zeker voor dat je goed afgesloten diepvrieszakjes of bewaardozen gebruikt om de levensduur van je ingevroren fruit en groenten te verlengen.

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Merk je dat je stuk fruit of groente bijna slecht is? Red het van de vuilbak door het in een lekker #lesswaste recept te verwerken. Wat dacht je van soep, risotto, cake, pannenkoeken, fruitsla, compote, confituur, passata, vinaigrette …? Voor elke fruit- en groentesoort is er wel een manier om restjes te gebruiken in een smakelijk gerecht. Houd onze social media zeker in de gaten, want daar delen we elke maand tips om producten langer te bewaren én restjes van seizoensproducten in eenvoudige recepten te gebruiken.

Makkelijke #lesswaste recepten met groenten en fruit

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten zijn hip & happening! Maar groenten pekelen is niet zomaar een vluchtige trend: mensen pekelen al eeuwenlang groenten (en andere voedingswaren). Door groenten te pekelen, kun je ze met gemak veel langer bewaren én geef je ze een extra smaakdimensie. Gepekelde groenten hebben immers een krokante en typerende (zoet-)zure toets die meer diepgang en crunch aan je gerecht geeft. Maar zijn gepekelde groenten eigenlijk evenwichtig? Welke groenten kun je pekelen en hoe begin je er zelf aan? In dit artikel ontdek je het allemaal.

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

  • Wat zijn gepekelde groenten?

    Gepekelde groenten zijn groenten die in zout water en azijn zijn gemarineerd. Het zoutwaterbad trekt al het vocht uit de groenten, waardoor ze langer goed blijven en een kenmerkende smaak en textuur krijgen. De populairste groenten om te pekelen zijn onder andere rode ui, komkommer, bloemkool, wortel, radijs en venkel, maar laat je gerust leiden door wat er tijdens het seizoen vers is! Je kunt trouwens niet alleen groenten, maar ook vlees en vis pekelen voor een malsere structuur en intensere smaak. Denk maar aan gepekeld spek, pastrami (gepekeld rundvlees) en pekelharing.

  • Wat is het verschil tussen groenten pekelen en groenten fermenteren?

    Gepekelde groenten worden opgelegd in een mengsel van zout water en azijn om hun houdbaarheidsdatum te verlengen en hun smaak te conserveren. Het is een vrij kort proces van gemiddeld enkele uurtjes, afhankelijk van de hoeveelheid groenten die je wilt pekelen.

    Gefermenteerde groenten zijn daarentegen groenten die in een zoutwaterbad zonder zuur (zoals azijn) gemarineerd zijn. Het zuur wordt op natuurlijke wijze gevormd door fermentatie, een natuurlijk proces waarbij 'goede bacteriën' en prebiotica (fermenteerbare voedingsvezels) gecreëerd worden. Gefermenteerde groenten hebben dus een streepje voor op gepekelde groenten, want ze zijn (nog) beter voor je microbioom

     

     

     

Zijn gepekelde groenten goed voor je?

Als je groenten oplegt in zout water met azijn, heeft dat een invloed op hun voedingswaarde. De gepekelde groenten nemen onvermijdelijk wat van het zout uit de 'pekel' op, waardoor ze een hoger zoutgehalte bevatten. Ze zijn zeker niet slecht voor je gezondheid, maar het is goed om een gevarieerd dieet aan te houden dat ook uit verse, ongepekelde groenten bestaat. Variatie is troef voor een evenwichtig voedingspatroon!

Découvrez tous nos conseils pour mieux manger.

Oesters met gepekelde venkel

Op 20 minuutjes tijd maak je gepekelde venkel die fantastisch smaakt als topping voor tal van gerechten. In dit recept volg je enkele makkelijke stappen om venkel te pekelen, die je een uurtje laat rusten in de koelkast. En dan is het smullen geblazen!

 

 

 

Zelf groenten pekelen: aan de slag

Benodigdheden: een propere (gesteriliseerde) bokaal, groenten naar keuze, water, azijn, kruiden naar keuze

Stappen:

1. Was de groenten grondig onder de kraan.

2. Breng een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Wil je de gepekelde groenten wat minder zuur maken? Gebruik dan één deel azijn op twee delen water.

3. Voeg eventueel smaakmakers toe, zoals kruiden en specerijen.

4. Doe de gewassen groenten in de bokaal en overgiet ze met de pekel.

5. Bewaar de gepekelde groenten in de koelkast. Ze blijven minstens 6 maanden of langer goed.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!

  • Rode ui pekelen

    Pel de witte of rode uien en snijd ze in ringen. Zo nemen ze sneller de zout- en azijnpekel op. Ook erg lekker met zwarte peperkorrels, mosterdzaad of steranijs. Gebruik eventueel appelciderazijn voor een fruitige toets.

  • Komkommer pekelen

    Snijd de komkommer in kleine blokjes of fijne linten voor het meest intense (en mooiste) resultaat. Wil je extra smaken toevoegen? Gebruik bijvoorbeeld dille, munt of gember. Je krijgt een nog frissere smaak met rijstazijn.

  • Wortelen pekelen

    Rasp de wortelen en snijd ze in schijfjes of reepjes. Hoe fijner, hoe intenser de smaak. Je kunt ook een klein beetje honing toevoegen om de natuurlijke zoetheid van de wortelen te accentueren. Top met steranijs, chilivlokken, komijn of sinaasappelschil.

  • Rode biet pekelen

    Kook of rooster de rode bieten en snijd ze in gelijke blokjes of plakjes. Pekel ze met venkelzaad voor een aardse toets of gebruik zwarte peper voor extra pit. Met een scheutje balsamicoazijn geef je de gepekelde rode biet een nog rijkere smaak.
  • Bloemkool pekelen

    Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Je kunt ze eerst kort blancheren en afkoelen in ijswater voor een extra knapperig resultaat. Super met verse kruiden zoals tijm of rozemarijn, maar ook heel fris als je citroenschil aan je pekel toevoegt.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!

Eten invriezen: de do's en don'ts

Voedselverspilling is niet alleen slecht voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. Maar wist je dat jij al een echte less waste-held in huis hebt? We hebben het over je diepvriezer! Eten invriezen is een eenvoudige manier om aan minder voedselverspilling bij te dragen. Want door restjes, verse producten én zelfgemaakte maaltijden in te vriezen, verleng je hun houdbaarheid en gooi je minder weg. In dit artikel delen we heel wat tips om slim en veilig eten in te vriezen, zodat je meer uit je boodschappen haalt en er minder in het afval belandt.

5 tips om eten in te vriezen op de juiste manier

  • Que peut-on congeler et que vaut-il mieux éviter ?

    On ne peut tout simplement pas mettre n’importe quoi au congélateur. Certains aliments changent de texture ou perdent en goût après congélation. Heureusement, ce sont plutôt des exceptions.

    Voici ce que vous pouvez congeler sans souci :

    • les légumes frais : courgette, brocoli, chou-fleur, carottes, potiron…
-les fruits frais, comme la pomme, les baies, la banane, la mangue, la pêche... Ce sont d’ailleurs parmi les aliments les plus souvent gaspillés !
    • 
les plats préparés et les restes
    • 
le pain et les pâtisseries
    • 
le poisson et la viande (crus ou cuits)

    • les fromages à pâte dure
    • 
le beurre
    • 
les herbes fraîches

    À l’inverse, certains produits se congèlent mal :

    • Les légumes très riches en eau (comme le concombre, la pomme de terre, la laitue, la tomate, la pastèque...) deviennent mous et insipides une fois décongelés, car l’eau qu’ils contiennent, fond.
    • Les produits laitiers à pâte molle, comme le yaourt, la crème fouettée ou le fromage frais, peuvent se séparer si vous les congelez.
    • Les œufs cuits, les plats contenant de la gélatine ou encore les aliments frits ou croustillants perdent leur texture et leur goût après congélation. Mieux vaut les éviter au congélateur.
  • Comment bien organiser son congélateur ?

    Vous mettez tout au hasard dans votre congélateur ? Il y a alors de fortes chances que certains aliments ou plats restent trop longtemps congelés… et finissent quand même à la poubelle. Une bonne organisation, c’est la clé !

    Notez toujours la date de congélation sur les emballages de vos aliments — avec un marqueur indélébile ou à l’aide d’une étiquette ou d’un autocollant. Vous pouvez même utiliser des codes couleur pour classer les aliments par catégorie. Autre idée : tenir une liste à jour de ce que contient votre congélateur, avec la date d’entrée.

    Pensez aussi à appliquer la règle du "premier entré, premier sorti" : ce que vous congelez en premier devrait être placé au-dessus ou à l’avant. Cela vous permet de consommer les produits dans l’ordre et d’éviter les oublis.

    Enfin, si votre congélateur le permet, créez des zones : un tiroir pour les plats cuisinés, un autre pour les légumes et fruits, un pour la viande et le poisson, et encore un pour le pain et les pâtisseries, par exemple.

  • Comment bien congeler les aliments ?

    En congelant les produits de la bonne manière, ils se conservent plus longtemps et gardent un meilleur goût après décongélation. L’idéal est de les congeler le plus rapidement possible après l’achat : ils ressortiront plus frais du congélateur !

    -De nombreux légumes (comme le brocoli, les carottes ou les haricots verts) se conservent mieux et gardent leur couleur et leur goût s’ils sont blanchis avant congélation : faites-les bouillir pendant 1 à 3 minutes, puis passez-les immédiatement sous l’eau glacée. Ce n’est pas nécessaire pour les poivrons, les oignons ou les courgettes.
    -Coupez les légumes ou les fruits en morceaux avant de les congeler. Vous pourrez ainsi prélever facilement la quantité voulue sans tout devoir décongeler. Coupez les bananes en rondelles, équeutez et coupez les fraises en deux, détaillez la mangue, la pêche, la pomme, la poire, l’ananas… en petits morceaux. Il en va de même pour les courgettes, les carottes ou les choux. Tout sera prêt à l’emploi !
    -Pour les plats cuisinés, laissez-les toujours refroidir complètement avant de les congeler. Un plat encore chaud réchauffe l’intérieur du congélateur, ce qui nuit à la bonne conservation des autres produits et augmente la consommation d’énergie.
    -Emballez la viande et le poisson crus le plus hermétiquement possible, idéalement juste après l’achat. Utilisez par exemple des sachets de congélation dont vous chassez bien l’air.
    -Même chose pour le pain ou les pâtisseries maison : laissez-les refroidir complètement avant de les mettre au congélateur.

  • Congeler les aliments en portions adaptées

    Rien de plus embêtant qu’un énorme bloc de sauce congelée alors qu’on n’a besoin que d’une seule portion ! Pour éviter cela, pensez à portionner vos aliments avant de les congeler. Divisez les restes ou les plats faits maison en portions pour une ou deux personnes. Ainsi, vous pourrez facilement sortir juste ce qu’il faut pour un déjeuner ou un dîner.

    En tenant une liste du contenu de votre congélateur, vous pouvez également noter pour combien de personnes chaque portion est prévue. Pratique pour mieux vous organiser !

    Astuce bonus : pour les petites quantités de fruits, sauces, pesto, herbes fraîches, légumes, bouillon ou soupe, utilisez des bacs à glaçons ou un moule à muffins. Congelez les aliments directement dans les moules, puis transférez les portions individuelles dans un pot ou un sachet de congélation pour gagner de la place.

    Et si vous avez une grande famille, n’hésitez pas à préparer aussi quelques grandes portions. Plus on est de fous, plus on congèle !

  • Comment décongeler les aliments en toute sécurité

    La façon la plus sûre de décongeler des produits surgelés, des restes ou des plats préparés est de les placer au réfrigérateur. Cela permet de maintenir une température constante et de faire monter progressivement la température des aliments. Il faut cependant prévoir un peu de temps, car cette méthode peut prendre jusqu’à 12 heures, selon le type et la quantité d’aliments.

    Une autre option, un peu plus rapide, est la décongélation dans un bain d’eau froide. Placez l’aliment, toujours dans son emballage, dans un récipient d’eau froide. Pensez à changer l’eau régulièrement pour qu’elle reste bien froide.

    Vous pouvez aussi cuire certains plats directement à la sortie du congélateur, sans les décongeler au préalable. Par exemple, réchauffez une portion de sauce spaghetti ou de soupe directement dans une casserole.

    Et la décongélation au micro-ondes ? Elle est en général déconseillée : les aliments y chauffent trop vite, de façon parfois inégale. Le centre peut rester congelé tandis que les bords sont déjà trop cuits.

    Enfin, évitez absolument de décongeler à température ambiante : cela favorise le développement de bactéries.

Deze verpakkingen gebruik je best om eten in te vriezen

Gebruik luchtdichte vershoudbakjes of diepvrieszakjes om je producten en restjes in te vriezen. Zakjes zijn perfect voor groente, fruit, vlees, vis en kleine overschotten. Je kunt diepvrieszakjes makkelijk vacuüm trekken, zodat er weinig lucht bij je eten komt. Dat zorgt ervoor dat je producten langer houdbaar zijn. En bovendien bespaar je zo ook heel wat ruimte in je diepvries.

Ook harde plastic bakjes zijn prima, bijvoorbeeld voor soepen, sauzen en bereide maaltijden. Deze gerechten in een zakje gieten zou immers niet zo heel handig zijn! Laat altijd wat ruimte over aan de bovenkant van het potje, zodat het eten wat kan uitzetten tijdens het bevriezen.

Er zijn ook glazen potten met een deksel die je kunt gebruiken, maar let er dan wel op dat het glas geschikt is voor de diepvriezer. Niet elke glazen bewaardoos kan immers in de diepvries!

Ben je een echte less waste warrior, dan kun je natuurlijk ook voor herbruikbare siliconen diepvrieszakjes gaan. Die kun je na het ontdooien in de vaatwas steken, zodat je ze opnieuw kunt gebruiken.

Hoelang kun je producten bewaren in de diepvries?

De meeste producten blijven ongeveer 3 maanden goed in de diepvries. Dit natuurlijk op voorwaarde dat je ze goed (luchtdicht) verpakt én je diepvries op de juiste temperatuur zet. Bij een temperatuur van ongeveer -18° bewaart eten het langst. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen die minder lang of net langer goed blijven. Hieronder zie je een handig overzicht!

Maximale houdbaarheid van bevroren producten

Brood1 maand
Vette vis (rauwe zalm, makreel ...)3 maanden
Magere vis (rauwe kabeljauw, koolvis, tonijn, schol ...)6 maanden 
Groente in stukjes3 maanden
 Groente in zijn geheel en geblancheerd: 1 jaar (!)
Fruit

8 à 12 maanden

Gehakt (rauw)

3 maanden

Gevogelte (rauw)3 maanden
Varkensvlees (rauw)2 maanden
Rundvlees (rauw)

9 maanden

Lamsvlees (rauw)3 maanden
Bereide maaltijden en restjes

3 maanden

Klaargemaakt vlees & vis

 3 maanden

Peulvruchten (gekookt)

3 maanden

Gekookte rijst3 maanden
Gekookte pasta3 maanden
Verse kruiden

6 maanden

Soep

3 maanden
Gebak met slagroom

1 maand

Gebak zonder slagroom

3 maanden

Ijs

1 jaar voor een gesloten verpakking, 3 maanden voor een geopende

 

De do's en don'ts van eten invriezen op een rijtje

Ce qu'il faut faire : Don'ts van eten invriezen:
✅  Gebruik geschikte verpakkingen, zoals luchtdichte (herbruikbare) diepvrieszakken en vriezerbestendige plastic of glazen bakjes.
✅  Portioneer je eten in aangepaste porties voordat je het invriest.
✅  Blancheer groenten waar nodig, zodat ze beter hun structuur, kleur en smaak behouden.
✅  Laat bereide maaltijden en restjes voldoende afkoelen voordat je ze invriest.
✅  Label je bevroren producten en gerechten zodat je niet vergeet wanneer je ze in de diepvries gestoken hebt.
✅  Vries eten zo snel mogelijk na je aankoop in om de versheid te behouden.
✅  Zet je diepvries op ongeveer -18°C.
✅  Organiseer je diepvriezer, zodat je het eten dat er het langst in zit, ook het eerst opeet.
✅  Respecteer de gemiddelde bewaartijden van de producten.
✅ Ontdooi bevroren items in de koelkast, in een ijsbad of rechtstreeks op het vuur.
❌ Vries geen groenten in die veel water bevatten, gekookte eieren, vette en zachte zuivelproducten, krokant of gefrituurd eten, of ingrediënten met gelatine.
❌ Ontdooi alleen de hoeveelheid eten die je nodig hebt. Heb je toch te veel ontdooid, dan kun je een product wél weer invriezen nadat je het klaargemaakt hebt. Een stuk gebakken vlees of vis, gekookte groenten of een bereide maaltijd opnieuw invriezen is dus prima.
❌ Gebruik geen gewone plastic zakjes om eten in te vriezen, want die bieden niet genoeg bescherming tegen 'vriesbrand'.
❌ Doe niet te veel vloeibare voedingsmiddelen in één doosje of zakje. Bij het invriezen zet de inhoud zich wat uit.
❌ Bewaar bevroren eten bij voorkeur niet veel langer dan de gemiddelde houdbaarheid (meestal 3 maanden). Anders gaat de kwaliteit én de voedingswaarde van het product omlaag.
❌ Ontdooi bevroren eten nooit op kamertemperatuur; zo krijgen bacteriën geen vrij spel.

Envie de cuisiner avec des restes ? Découvrez nos recettes less waste