Productterugroeping:« Petit Sablé de Wissant van het merk Frères Bernard »Lees meer >

BlogpaginaBetere planeetThe Lion's Footprint#lesswaste tips & receptenHoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?
#HalloGoebezigers
Better Planet

Hoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?

“Bezint eer ge begint.” Het is een oude wijsheid die op veel dingen van toepassing is, ook op je wekelijkse winkelmoment in je favoriete supermarkt. Want door op voorhand goed na te denken over wat je gaat kopen en hoe je elk product gaat gebruiken, draag je aan minder voedselverspilling bij. En zo beperk je je impact op het milieu. Hoe kun je voor, tijdens en nadat je boodschappen doet een groenere keuze maken? In dit artikel helpen we je op weg.

Wat je kunt doen voordat je gaat winkelen

  • Boodschappenlijstje maken

    Heb je ook al gemerkt dat je meer producten in je kar of winkelmandje steekt als je zonder voorbereiding naar de winkel gaat? Je bent zeker niet alleen. Als je zonder boodschappenlijstje gaat winkelen, ben je immers vatbaarder voor impulsaankopen. Maak dus altijd een boodschappenlijstje op basis van je voorraad en naargelang wat je in die week gaat klaarmaken.

  • Weekmenu opstellen

    Je merkt het al, je stelt dus best ook al een weekmenu op voordat je gaat shoppen, zodat je perfect weet welke ingrediënten je uit de winkel moet meebrengen. We begrijpen dat op voorhand plannen niet altijd even vanzelfsprekend is, dus je kunt ook elke week meerdere kleine shoppingtrips naar de supermarkt doen. Zo kun je flexibel met je planning en tijd omgaan.

  • Gevulde maag

    Je hebt niet alleen de neiging om meer te kopen wanneer je zonder boodschappenlijst naar de winkel gaat. Ook als je gaat shoppen met een lege maag, komen er vaak meer producten in je kar terecht. En dat zijn meestal géén doordachte keuzes (denk maar aan chips, koekjes en dergelijke). Eet dus bij voorkeur iets kleins als je tussen maaltijden door naar de supermarkt gaat.

  • Budget bepalen

    Tot slot loont het de moeite om je shoppingbudget te plannen. Zo is er minder ruimte voor spontane aankopen en heb je een duidelijk overzicht van wat je regelmatig koopt én hoe vaak je specifieke producten nodig hebt.

Bewust winkelen in de supermarkt

  • Individuele groenten & stukken fruit

    Gewapend met je boodschappenlijstje begin je aan je wekelijkse winkelbeurt. Wat nu? Wel, om je impact op het milieu te beperken, kies je liefst voor losse groenten en stukken fruit. Zo kun je precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt. Bovendien draag je hiermee ook aan één van onze persoonlijke missies bij: minder plastic gebruiken en zo onze afvalberg beperken!

    Lees onze tips om je groenten en fruit langer te bewaren

  • Grote hoeveelheden

    Overweeg ook, indien mogelijk, om producten in bulk te kopen. Als je onze tips voordat je gaat winkelen van hierboven volgt, heb je een beter beeld van wat je regelmatig opnieuw aankoopt. Haal je elke week pasta in huis? Dan is het een goed idee om een grotere verpakking te kopen waarmee je langer doet. Let er wel op dat je enkel koopt wat je nodig hebt en niet te veel van een bepaald product in huis haalt … om het vervolgens evengoed weg te gooien.
     

  • Lokale producten van het seizoen

    Kies als het kan voor producten die in het seizoen zijn en geteeld worden door onze lokale producenten. Die producten zijn niet alleen verser, maar verminderen ook de ecologische voetafdruk van je maaltijden. Da’s twee vliegen in één klap!

Minder voedselverspilling nà het winkelen

  • Eten invriezen

    Soms verander je last-minute je plannen. Of heb je toch verkeerd ingeschat welke hoeveelheden je nu precies nodig had voor dat recept. Heel veel voedingsmiddelen kun je gelukkig invriezen, zodat je er later nog van kunt genieten. Het is altijd best om je product zo vers mogelijk in de diepvries te steken. Google gerust even hoe je een bepaald product optimaal bewaart: in een herbruikbaar plastic doosje of een diepvrieszakje, in zijn geheel of in stukjes, rauw of klaargemaakt …

  • Batch cooking

    Als je aan batch cooking doet, bereid je meerdere maaltijden samen om tijd (en geld) te besparen. Perfect voor een zondagnamiddag, bijvoorbeeld! Het succes van batch cooking hangt natuurlijk samen met een goede planning van je menu. Maak een boodschappenlijstje en ga de dag voordat je gaat koken (of de dag zelf) naar de winkel om al je ingrediënten. Trek dan ongeveer 2 uurtjes uit om te koken en bewaar je bereidingen in goed afgesloten potten in de koelkast. Of in de diepvries, als je niet zeker bent of je het meteen gaat opeten.

  • Koken met restjes

    Waarom zou je een restje vlees, vis, groenten, fruit, kruiden … weggooien als je het ook in een smakelijk gerecht kunt verwerken? Van een overschotje brood maak je panzanella, van restjes tomaat homemade passata en van overrijpe bananen pancakes met banaan. Heerlijk, zo’n #lesswaste receptje! 

Groenten en fruit langer bewaren doe je zo

Groenten en fruit belanden van alle voedingswaren het vaakst in ons afval. Dat bleek uit onze grote #lesswaste quiz van vorig jaar. Maar liefst 46,3% van de Belgische gezinnen die deelnamen, gooit namelijk vooral producten uit deze voedselgroep in de vuilbak. Héél jammer, want groenten en fruit van ‘t seizoen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zitten propvol smaak. Maar hoe komt het dan dat er zoveel groente- en fruitsoorten in het afval terechtkomen? Wel, meer dan 4 op de 10 Belgische huishoudens vinden dat producten minder lang bewaren dan gedacht. Daarom zetten we alvast enkele handige tips op een rijtje om je groenten en fruit langer goed te houden. Zo werken we samen aan minder voedselverspilling. Let’s go!

6 toptips voor groenten en fruit dat langer goed blijft

  • Let op de versheid en rijpheid

    Heb je het gevoel dat je groente of stuk fruit vers lijkt in de winkel, maar al na een dag of twee begint te bederven? Let goed op de versheid en rijpheid van het product als je het koopt. Kijk, ruik en voel daarvoor gerust aan het product. Bij avocado’s let je bijvoorbeeld op de kleur en stevigheid om in te schatten hoelang je er nog van kunt genieten. Bij champignons vermijd je dat ze bruine vlekken of rimpels hebben, en bij appelen en peren let je op een frisse kleur en een intacte, stevige schil.

    Heb jij een stuk fruit gekocht dat nog onrijp is, en wil je er eigenlijk toch snel van smullen? Stop het in een papieren zak, leg het bij rijpe stukken fruit in je fruitschaal of leg het product in de zon.

  • Bewaar groenten en fruit op de juiste plek

    Misschien leg jij je groenten en fruit standaard al in de koelkast. Maar wist je dat citroen en andere citrusvruchten, exotisch fruit, komkommers, paprika en tomaat allemaal langer goed blijven als je ze buiten de koelkast bewaart? Leg ze op een koele, droge en eventueel donkere plek, zoals je berging of voorraadkast, om langer van je producten te genieten. Bladgroenten, kool, voorgesneden groenten en fruit, champignons, zacht fruit en appels bewaar je dan weer wel best in je koelkast.

    Vocht is trouwens een van de grootste vijanden van verse groenten en fruit. Droog je producten goed af voor je ze in de koelkast of fruitschaal legt. Ook zo blijven ze langer vers.

  • Bewaar bepaalde fruit- en groentesoorten afzonderlijk

    Let op welke fruit- en groentesoorten je naast elkaar legt. Zo kun je een banaan of appel beter niet naast een avocado leggen. Sommige groenten en stukken fruit geven namelijk ethyleen af, een gas dat ontstaat bij het rijpingsproces. En ethyleen doet ook andere vruchten in de buurt sneller rijpen (en rotten!). Je bewaart de volgende soorten fruit beter niet samen: appelen, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen. Deze vruchten zijn namelijk erg vatbaar voor ethyleen en worden dus sneller rot als je ze samen legt.

    Ook uien en aardappelen bewaar je best niet naast elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van aardappelen, waardoor die sneller bederven.

  • Kies voor lokale seizoensproducten

    Lokale producten hoeven niet zo ver te reizen. Ze komen letterlijk van bij jou om de hoek! Daardoor komen ze verser in de winkel aan – en dus ook bij jou thuis. En ook seizoensgroenten en -fruit blijven over het algemeen langer lekker. Dat komt omdat ze tijdens het hoogseizoen op hun best zijn. Ze krijgen bovendien de juiste voedingsstoffen, worden op exact het juiste moment geoogst en zorgvuldig bewaard door lokale producenten met passie voor hun vak. En dat smaak je!

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Fruit en groenten kun je vaak ook invriezen. Soms in stukjes en soms als geheel. Zo kun je je producten, voor ze bederven, invriezen om ze later op te eten. Handig! Limoen en citroen snijd je eerst in schijfjes, zacht fruit (aardbeien, bessen, frambozen) kun je in zijn geheel invriezen. Bananen vries je best in plakjes in en appelen, peren, abrikozen en pruimen snijd je in stukjes. Of maak er moes van!

    Zorg er zeker voor dat je goed afgesloten diepvrieszakjes of bewaardozen gebruikt om de levensduur van je ingevroren fruit en groenten te verlengen.

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Merk je dat je stuk fruit of groente bijna slecht is? Red het van de vuilbak door het in een lekker #lesswaste recept te verwerken. Wat dacht je van soep, risotto, cake, pannenkoeken, fruitsla, compote, confituur, passata, vinaigrette …? Voor elke fruit- en groentesoort is er wel een manier om restjes te gebruiken in een smakelijk gerecht. Houd onze social media zeker in de gaten, want daar delen we elke maand tips om producten langer te bewaren én restjes van seizoensproducten in eenvoudige recepten te gebruiken.