Blogs
Better Planet

Hoe bewust winkelen voor minder voedselverspilling?

“Bezint eer ge begint.” Het is een oude wijsheid die op veel dingen van toepassing is, ook op je wekelijkse winkelmoment in je favoriete supermarkt. Want door op voorhand goed na te denken over wat je gaat kopen en hoe je elk product gaat gebruiken, draag je aan minder voedselverspilling bij. En zo beperk je je impact op het milieu. Hoe kun je voor, tijdens en nadat je boodschappen doet een groenere keuze maken? In dit artikel helpen we je op weg.

Wat je kunt doen voordat je gaat winkelen

  • Boodschappenlijstje maken

    Heb je ook al gemerkt dat je meer producten in je kar of winkelmandje steekt als je zonder voorbereiding naar de winkel gaat? Je bent zeker niet alleen. Als je zonder boodschappenlijstje gaat winkelen, ben je immers vatbaarder voor impulsaankopen. Maak dus altijd een boodschappenlijstje op basis van je voorraad en naargelang wat je in die week gaat klaarmaken.

  • Weekmenu opstellen

    Je merkt het al, je stelt dus best ook al een weekmenu op voordat je gaat shoppen, zodat je perfect weet welke ingrediënten je uit de winkel moet meebrengen. We begrijpen dat op voorhand plannen niet altijd even vanzelfsprekend is, dus je kunt ook elke week meerdere kleine shoppingtrips naar de supermarkt doen. Zo kun je flexibel met je planning en tijd omgaan.

  • Gevulde maag

    Je hebt niet alleen de neiging om meer te kopen wanneer je zonder boodschappenlijst naar de winkel gaat. Ook als je gaat shoppen met een lege maag, komen er vaak meer producten in je kar terecht. En dat zijn meestal géén doordachte keuzes (denk maar aan chips, koekjes en dergelijke). Eet dus bij voorkeur iets kleins als je tussen maaltijden door naar de supermarkt gaat.

  • Budget bepalen

    Tot slot loont het de moeite om je shoppingbudget te plannen. Zo is er minder ruimte voor spontane aankopen en heb je een duidelijk overzicht van wat je regelmatig koopt én hoe vaak je specifieke producten nodig hebt.

Bewust winkelen in de supermarkt

  • Individuele groenten & stukken fruit

    Gewapend met je boodschappenlijstje begin je aan je wekelijkse winkelbeurt. Wat nu? Wel, om je impact op het milieu te beperken, kies je liefst voor losse groenten en stukken fruit. Zo kun je precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt. Bovendien draag je hiermee ook aan één van onze persoonlijke missies bij: minder plastic gebruiken en zo onze afvalberg beperken!

    Lees onze tips om je groenten en fruit langer te bewaren

  • Grote hoeveelheden

    Overweeg ook, indien mogelijk, om producten in bulk te kopen. Als je onze tips voordat je gaat winkelen van hierboven volgt, heb je een beter beeld van wat je regelmatig opnieuw aankoopt. Haal je elke week pasta in huis? Dan is het een goed idee om een grotere verpakking te kopen waarmee je langer doet. Let er wel op dat je enkel koopt wat je nodig hebt en niet te veel van een bepaald product in huis haalt … om het vervolgens evengoed weg te gooien.
     

  • Lokale producten van het seizoen

    Kies als het kan voor producten die in het seizoen zijn en geteeld worden door onze lokale producenten. Die producten zijn niet alleen verser, maar verminderen ook de ecologische voetafdruk van je maaltijden. Da’s twee vliegen in één klap!

Minder voedselverspilling nà het winkelen

  • Eten invriezen

    Soms verander je last-minute je plannen. Of heb je toch verkeerd ingeschat welke hoeveelheden je nu precies nodig had voor dat recept. Heel veel voedingsmiddelen kun je gelukkig invriezen, zodat je er later nog van kunt genieten. Het is altijd best om je product zo vers mogelijk in de diepvries te steken. Google gerust even hoe je een bepaald product optimaal bewaart: in een herbruikbaar plastic doosje of een diepvrieszakje, in zijn geheel of in stukjes, rauw of klaargemaakt …

  • Batch cooking

    Als je aan batch cooking doet, bereid je meerdere maaltijden samen om tijd (en geld) te besparen. Perfect voor een zondagnamiddag, bijvoorbeeld! Het succes van batch cooking hangt natuurlijk samen met een goede planning van je menu. Maak een boodschappenlijstje en ga de dag voordat je gaat koken (of de dag zelf) naar de winkel om al je ingrediënten. Trek dan ongeveer 2 uurtjes uit om te koken en bewaar je bereidingen in goed afgesloten potten in de koelkast. Of in de diepvries, als je niet zeker bent of je het meteen gaat opeten.

  • Koken met restjes

    Waarom zou je een restje vlees, vis, groenten, fruit, kruiden … weggooien als je het ook in een smakelijk gerecht kunt verwerken? Van een overschotje brood maak je panzanella, van restjes tomaat homemade passata en van overrijpe bananen pancakes met banaan. Heerlijk, zo’n #lesswaste receptje! 

Makkelijke recepten met restjes: onze favorieten