Blogs
Better Planet

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten maken? Zo doe je het!

Gepekelde groenten zijn hip & happening! Maar groenten pekelen is niet zomaar een vluchtige trend: mensen pekelen al eeuwenlang groenten (en andere voedingswaren). Door groenten te pekelen, kun je ze met gemak veel langer bewaren én geef je ze een extra smaakdimensie. Gepekelde groenten hebben immers een krokante en typerende (zoet-)zure toets die meer diepgang en crunch aan je gerecht geeft. Maar zijn gepekelde groenten eigenlijk evenwichtig? Welke groenten kun je pekelen en hoe begin je er zelf aan? In dit artikel ontdek je het allemaal.

Wat zijn gepekelde groenten en hoe bereid je ze zelf?

  • Wat zijn gepekelde groenten?

    Gepekelde groenten zijn groenten die in zout water en azijn zijn gemarineerd. Het zoutwaterbad trekt al het vocht uit de groenten, waardoor ze langer goed blijven en een kenmerkende smaak en textuur krijgen. De populairste groenten om te pekelen zijn onder andere rode ui, komkommer, bloemkool, wortel, radijs en venkel, maar laat je gerust leiden door wat er tijdens het seizoen vers is! Je kunt trouwens niet alleen groenten, maar ook vlees en vis pekelen voor een malsere structuur en intensere smaak. Denk maar aan gepekeld spek, pastrami (gepekeld rundvlees) en pekelharing.

  • Wat is het verschil tussen groenten pekelen en groenten fermenteren?

    Gepekelde groenten worden opgelegd in een mengsel van zout water en azijn om hun houdbaarheidsdatum te verlengen en hun smaak te conserveren. Het is een vrij kort proces van gemiddeld enkele uurtjes, afhankelijk van de hoeveelheid groenten die je wilt pekelen.

    Gefermenteerde groenten zijn daarentegen groenten die in een zoutwaterbad zonder zuur (zoals azijn) gemarineerd zijn. Het zuur wordt op natuurlijke wijze gevormd door fermentatie, een natuurlijk proces waarbij 'goede bacteriën' en prebiotica (fermenteerbare voedingsvezels) gecreëerd worden. Gefermenteerde groenten hebben dus een streepje voor op gepekelde groenten, want ze zijn (nog) beter voor je microbioom

     

     

     

Zijn gepekelde groenten goed voor je?

Als je groenten oplegt in zout water met azijn, heeft dat een invloed op hun voedingswaarde. De gepekelde groenten nemen onvermijdelijk wat van het zout uit de 'pekel' op, waardoor ze een hoger zoutgehalte bevatten. Ze zijn zeker niet slecht voor je gezondheid, maar het is goed om een gevarieerd dieet aan te houden dat ook uit verse, ongepekelde groenten bestaat. Variatie is troef voor een evenwichtig voedingspatroon!

Découvrez tous nos conseils pour mieux manger.

Oesters met gepekelde venkel

Op 20 minuutjes tijd maak je gepekelde venkel die fantastisch smaakt als topping voor tal van gerechten. In dit recept volg je enkele makkelijke stappen om venkel te pekelen, die je een uurtje laat rusten in de koelkast. En dan is het smullen geblazen!

 

 

 

Zelf groenten pekelen: aan de slag

Benodigdheden: een propere (gesteriliseerde) bokaal, groenten naar keuze, water, azijn, kruiden naar keuze

Stappen:

1. Was de groenten grondig onder de kraan.

2. Breng een mengsel van gelijke delen water en azijn aan de kook. Wil je de gepekelde groenten wat minder zuur maken? Gebruik dan één deel azijn op twee delen water.

3. Voeg eventueel smaakmakers toe, zoals kruiden en specerijen.

4. Doe de gewassen groenten in de bokaal en overgiet ze met de pekel.

5. Bewaar de gepekelde groenten in de koelkast. Ze blijven minstens 6 maanden of langer goed.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!

  • Rode ui pekelen

    Pel de witte of rode uien en snijd ze in ringen. Zo nemen ze sneller de zout- en azijnpekel op. Ook erg lekker met zwarte peperkorrels, mosterdzaad of steranijs. Gebruik eventueel appelciderazijn voor een fruitige toets.

  • Komkommer pekelen

    Snijd de komkommer in kleine blokjes of fijne linten voor het meest intense (en mooiste) resultaat. Wil je extra smaken toevoegen? Gebruik bijvoorbeeld dille, munt of gember. Je krijgt een nog frissere smaak met rijstazijn.

  • Wortelen pekelen

    Rasp de wortelen en snijd ze in schijfjes of reepjes. Hoe fijner, hoe intenser de smaak. Je kunt ook een klein beetje honing toevoegen om de natuurlijke zoetheid van de wortelen te accentueren. Top met steranijs, chilivlokken, komijn of sinaasappelschil.

  • Rode biet pekelen

    Kook of rooster de rode bieten en snijd ze in gelijke blokjes of plakjes. Pekel ze met venkelzaad voor een aardse toets of gebruik zwarte peper voor extra pit. Met een scheutje balsamicoazijn geef je de gepekelde rode biet een nog rijkere smaak.
  • Bloemkool pekelen

    Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Je kunt ze eerst kort blancheren en afkoelen in ijswater voor een extra knapperig resultaat. Super met verse kruiden zoals tijm of rozemarijn, maar ook heel fris als je citroenschil aan je pekel toevoegt.

Creatief koken met restjes? Ontdek onze less waste-recepten!