Blogs
Better Planet

Groenten en fruit langer bewaren doe je zo

Groenten en fruit belanden van alle voedingswaren het vaakst in ons afval. Dat bleek uit onze grote #lesswaste quiz van vorig jaar. Maar liefst 46,3% van de Belgische gezinnen die deelnamen, gooit namelijk vooral producten uit deze voedselgroep in de vuilbak. Héél jammer, want groenten en fruit van ‘t seizoen zijn rijk aan vitamines en mineralen en zitten propvol smaak. Maar hoe komt het dan dat er zoveel groente- en fruitsoorten in het afval terechtkomen? Wel, meer dan 4 op de 10 Belgische huishoudens vinden dat producten minder lang bewaren dan gedacht. Daarom zetten we alvast enkele handige tips op een rijtje om je groenten en fruit langer goed te houden. Zo werken we samen aan minder voedselverspilling. Let’s go!

6 toptips voor groenten en fruit dat langer goed blijft

  • Let op de versheid en rijpheid

    Heb je het gevoel dat je groente of stuk fruit vers lijkt in de winkel, maar al na een dag of twee begint te bederven? Let goed op de versheid en rijpheid van het product als je het koopt. Kijk, ruik en voel daarvoor gerust aan het product. Bij avocado’s let je bijvoorbeeld op de kleur en stevigheid om in te schatten hoelang je er nog van kunt genieten. Bij champignons vermijd je dat ze bruine vlekken of rimpels hebben, en bij appelen en peren let je op een frisse kleur en een intacte, stevige schil.

    Heb jij een stuk fruit gekocht dat nog onrijp is, en wil je er eigenlijk toch snel van smullen? Stop het in een papieren zak, leg het bij rijpe stukken fruit in je fruitschaal of leg het product in de zon.

  • Bewaar groenten en fruit op de juiste plek

    Misschien leg jij je groenten en fruit standaard al in de koelkast. Maar wist je dat citroen en andere citrusvruchten, exotisch fruit, komkommers, paprika en tomaat allemaal langer goed blijven als je ze buiten de koelkast bewaart? Leg ze op een koele, droge en eventueel donkere plek, zoals je berging of voorraadkast, om langer van je producten te genieten. Bladgroenten, kool, voorgesneden groenten en fruit, champignons, zacht fruit en appels bewaar je dan weer wel best in je koelkast.

    Vocht is trouwens een van de grootste vijanden van verse groenten en fruit. Droog je producten goed af voor je ze in de koelkast of fruitschaal legt. Ook zo blijven ze langer vers.

  • Bewaar bepaalde fruit- en groentesoorten afzonderlijk

    Let op welke fruit- en groentesoorten je naast elkaar legt. Zo kun je een banaan of appel beter niet naast een avocado leggen. Sommige groenten en stukken fruit geven namelijk ethyleen af, een gas dat ontstaat bij het rijpingsproces. En ethyleen doet ook andere vruchten in de buurt sneller rijpen (en rotten!). Je bewaart de volgende soorten fruit beter niet samen: appelen, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen. Deze vruchten zijn namelijk erg vatbaar voor ethyleen en worden dus sneller rot als je ze samen legt.

    Ook uien en aardappelen bewaar je best niet naast elkaar. Uien versnellen namelijk het rijpingsproces van aardappelen, waardoor die sneller bederven.

  • Kies voor lokale seizoensproducten

    Lokale producten hoeven niet zo ver te reizen. Ze komen letterlijk van bij jou om de hoek! Daardoor komen ze verser in de winkel aan – en dus ook bij jou thuis. En ook seizoensgroenten en -fruit blijven over het algemeen langer lekker. Dat komt omdat ze tijdens het hoogseizoen op hun best zijn. Ze krijgen bovendien de juiste voedingsstoffen, worden op exact het juiste moment geoogst en zorgvuldig bewaard door lokale producenten met passie voor hun vak. En dat smaak je!

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Fruit en groenten kun je vaak ook invriezen. Soms in stukjes en soms als geheel. Zo kun je je producten, voor ze bederven, invriezen om ze later op te eten. Handig! Limoen en citroen snijd je eerst in schijfjes, zacht fruit (aardbeien, bessen, frambozen) kun je in zijn geheel invriezen. Bananen vries je best in plakjes in en appelen, peren, abrikozen en pruimen snijd je in stukjes. Of maak er moes van!

    Zorg er zeker voor dat je goed afgesloten diepvrieszakjes of bewaardozen gebruikt om de levensduur van je ingevroren fruit en groenten te verlengen.

  • Steek rijp fruit en groenten in de diepvries

    Merk je dat je stuk fruit of groente bijna slecht is? Red het van de vuilbak door het in een lekker #lesswaste recept te verwerken. Wat dacht je van soep, risotto, cake, pannenkoeken, fruitsla, compote, confituur, passata, vinaigrette …? Voor elke fruit- en groentesoort is er wel een manier om restjes te gebruiken in een smakelijk gerecht. Houd onze social media zeker in de gaten, want daar delen we elke maand tips om producten langer te bewaren én restjes van seizoensproducten in eenvoudige recepten te gebruiken.

Makkelijke #lesswaste recepten met groenten en fruit