Blogs
Better Planet

Eten invriezen: de do's en don'ts

Voedselverspilling is niet alleen slecht voor onze planeet, maar ook voor je portemonnee. Maar wist je dat jij al een echte less waste-held in huis hebt? We hebben het over je diepvriezer! Eten invriezen is een eenvoudige manier om aan minder voedselverspilling bij te dragen. Want door restjes, verse producten én zelfgemaakte maaltijden in te vriezen, verleng je hun houdbaarheid en gooi je minder weg. In dit artikel delen we heel wat tips om slim en veilig eten in te vriezen, zodat je meer uit je boodschappen haalt en er minder in het afval belandt.

5 tips om eten in te vriezen op de juiste manier

  • Wat mag je invriezen en wat niet?

    Je kunt niet zomaar alles in de diepvries steken. Sommige producten krijgen na het invriezen een andere structuur of verliezen aan smaak. Dat zijn gelukkig maar uitzonderingen.

    Wat je wel met een gerust hart kunt invriezen: 

    • verse groenten: courgette, broccoli, bloemkool, wortelen, pompoen ... 
    • vers fruit, zoals appel, bessen, banaan, mango, perzik ... Deze producten belanden trouwens jammer genoeg het vaakst in de vuilbak! 
    • klaargemaakte maaltijden en restjes
    • brood en gebak
    • vis en vlees (rauw én bereid)
    • harde kazen 
    • boter
    • verse kruiden

    Daarnaast zijn er bepaalde producten die je beter niet invriest

    • Groenten die veel water bevatten (komkommer, aardappelen, sla, tomaat, watermeloen ...) komen slapjes en flauw uit de diepvriezer omdat het water in deze producten smelt bij het ontdooien. 
    • Zachte zuivelproducten, zoals yoghurt, slagroom en roomkaas, kunnen schiften als je ze invriest. 
    • Ook gekookte eieren, gerechten met gelatine en gefrituurd of krokant eten bewaar je beter niet in de diepvries. Die producten smaken niet meer hetzelfde wanneer je ze later ontdooit.
  • Hoe organiseer je je diepvriezer?

    Gooi je alles zomaar willekeurig in de diepvries? Dan is de kans groot dat bepaalde producten of maaltijden te lang ingevroren blijven en dat je ze evengoed later nog moet weggooien. Daarom is een goede organisatie van je diepvriezer belangrijk.

    Schrijf bijvoorbeeld altijd de datum op het eten dat je invriest, met een (waterdichte) stift of via een label of sticker op de verpakking. Als je wilt, kun je zelfs met stickers in verschillende kleuren werken voor verschillende categorieën van eten. Of maak een lijst waarop je bijhoudt wat er in je diepvries zit en sinds wanneer.

    Ook het principe 'first in, first out' is een goeie leidraad: wat je eerst hebt ingevroren, leg je best bovenaan of vooraan in je diepvriezer. Zo gebruik je eerst wat er al wat langer ligt en voorkom je dat je producten vergeet.

    Tot slot: werk met zones, als je kunt. Voorzie bijvoorbeeld een lade met kant-en-klare diepvriesmaaltijden, een met groenten en fruit, en nog een andere met vlees en vis of brood en gebak.

  • Op welke manier moet je eten invriezen?

    Door producten op de juiste manier in te vriezen, zijn ze langer houdbaar  én lekkerder na het ontdooien. Je vriest producten trouwens best zo snel mogelijk na aankoop in. Zo komen ze vers uit de vriezer!

    - Veel groenten (zoals broccoli, wortelen en sperziebonen) blijven langer goed en behouden hun kleur en smaak beter als je ze eerst kort blancheert (1 à 3 minuten koken, dan meteen afspoelen met ijskoud water). Bij paprika, ui en courgette hoeft dit niet.
    - Snijd groente of fruit in hapklare stukken vóór je het invriest. Zo kun je makkelijk uit de diepvries halen wat je nodig hebt zonder dat je alles moet ontdooien. Snijd bananen in schijfjes, halveer aardbeien en doe het kroontje er al af, snijd mango, perzik, appel, peer, ananas ... in stukjes. Ook courgette, wortel en kool kun je best al versnijden. Zo is alles gebruiksklaar!
    - Klaargemaakte maaltijden laat je altijd eerst goed afkoelen voordat je ze invriest. Een warme maaltijd warmt je diepvriezer trouwens ook op, wat niet goed is voor de andere diepgevroren producten én je energiefactuur.
    - Verpak rauw vlees en rauwe vis luchtdicht, zo snel mogelijk na je aankoop. Dat kan bijvoorbeeld met diepvrieszakjes waar je de lucht 'uit duwt'.
    - Laat ook gebak of versgebakken brood eerst afkoelen voor het invriezen.

  • Eten invriezen in gepaste porties

    Niets is zo vervelend als een gigantisch blok bevroren pastasaus als je eigenlijk maar één portie nodig hebt. Portioneer je eten dus voordat je het invriest. Verdeel restjes of diepvriesmaaltijden bijvoorbeeld meteen in porties voor één of twee personen. Zo kun je makkelijk iets uit de diepvries halen voor je lunch of avondmaal.

    Door een lijst bij te houden van welk eten er in je diepvriezer zit, kun je ook makkelijk bijhouden voor hoeveel personen elk item is.

    Een bonustip: voor kleine porties fruit, saus, pesto, verse kruiden, groenten, bouillon, soep ... kun je ijsblokvormpjes of een muffinvorm gebruiken. Zo heb je miniporties bevroren eten die je makkelijk individueel ontdooit. Vries het eten in de vorm in, haal de bevroren porties er daarna uit en steek ze in een potje of diepvrieszakje om plaats te besparen.

    Heb je een groot huishouden, dan kun je natuurlijk ook enkele grote porties voorzien. The more, the merrier!

  • Zo ontdooi je eten op een veilige manier

    De veiligste manier om je ingevroren producten, restjes of maaltijden te ontdooien is in de koelkast. Zo blijft het eten constant op een veilige temperatuur en stijgt deze geleidelijk. Je moet op voorhand wel wat plannen: eten ontdooien in de koelkast gebeurt niet op één-twee-drie. Je hebt er soms wel 12 uur voor nodig, afhankelijk van het product en de hoeveelheid.

    Een andere, iets snellere optie is je eten ontdooien in een koud waterbad. Plaats het bevroren product in zijn verpakking in een kom met koud water. Je moet het water dan wel af en toe vervangen, zodat het altijd goed koud blijft.

    Je kunt ook gerechten direct bereiden zodra ze uit de diepvries komen. Warm een portie spaghettisaus of soep bijvoorbeeld meteen op in een kookpot op je kookplaat.

    En wat met eten ontdooien in de microgolfoven? Dat wordt over het algemeen afgeraden: het eten warmt te snel te veel op en dat kan soms zelfs ongelijkmatig gebeuren, waardoor het midden van je gerecht bijvoorbeeld nog bevroren is en het gedeelte aan de 'rand' al té gaar.

    Laat bevroren eten ook nooit op kamertemperatuur ontdooien, want dat bevordert de groei van bacteriën.

Deze verpakkingen gebruik je best om eten in te vriezen

Gebruik luchtdichte vershoudbakjes of diepvrieszakjes om je producten en restjes in te vriezen. Zakjes zijn perfect voor groente, fruit, vlees, vis en kleine overschotten. Je kunt diepvrieszakjes makkelijk vacuüm trekken, zodat er weinig lucht bij je eten komt. Dat zorgt ervoor dat je producten langer houdbaar zijn. En bovendien bespaar je zo ook heel wat ruimte in je diepvries.

Ook harde plastic bakjes zijn prima, bijvoorbeeld voor soepen, sauzen en bereide maaltijden. Deze gerechten in een zakje gieten zou immers niet zo heel handig zijn! Laat altijd wat ruimte over aan de bovenkant van het potje, zodat het eten wat kan uitzetten tijdens het bevriezen.

Er zijn ook glazen potten met een deksel die je kunt gebruiken, maar let er dan wel op dat het glas geschikt is voor de diepvriezer. Niet elke glazen bewaardoos kan immers in de diepvries!

Ben je een echte less waste warrior, dan kun je natuurlijk ook voor herbruikbare siliconen diepvrieszakjes gaan. Die kun je na het ontdooien in de vaatwas steken, zodat je ze opnieuw kunt gebruiken.

Hoelang kun je producten bewaren in de diepvries?

De meeste producten blijven ongeveer 3 maanden goed in de diepvries. Dit natuurlijk op voorwaarde dat je ze goed (luchtdicht) verpakt én je diepvries op de juiste temperatuur zet. Bij een temperatuur van ongeveer -18° bewaart eten het langst. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen die minder lang of net langer goed blijven. Hieronder zie je een handig overzicht!

Maximale houdbaarheid van bevroren producten

Brood1 maand
Vette vis (rauwe zalm, makreel ...)3 maanden
Magere vis (rauwe kabeljauw, koolvis, tonijn, schol ...)6 maanden 
Groente in stukjes3 maanden
 Groente in zijn geheel en geblancheerd: 1 jaar (!)
Fruit

8 à 12 maanden

Gehakt (rauw)

3 maanden

Gevogelte (rauw)3 maanden
Varkensvlees (rauw)2 maanden
Rundvlees (rauw)

9 maanden

Lamsvlees (rauw)3 maanden
Bereide maaltijden en restjes

3 maanden

Klaargemaakt vlees & vis

 3 maanden

Peulvruchten (gekookt)

3 maanden

Gekookte rijst3 maanden
Gekookte pasta3 maanden
Verse kruiden

6 maanden

Soep

3 maanden
Gebak met slagroom

1 maand

Gebak zonder slagroom

3 maanden

Ijs

1 jaar voor een gesloten verpakking, 3 maanden voor een geopende

 

De do's en don'ts van eten invriezen op een rijtje

Do's van eten invriezen:Don'ts van eten invriezen:
✅  Gebruik geschikte verpakkingen, zoals luchtdichte (herbruikbare) diepvrieszakken en vriezerbestendige plastic of glazen bakjes.
✅  Portioneer je eten in aangepaste porties voordat je het invriest.
✅  Blancheer groenten waar nodig, zodat ze beter hun structuur, kleur en smaak behouden.
✅  Laat bereide maaltijden en restjes voldoende afkoelen voordat je ze invriest.
✅  Label je bevroren producten en gerechten zodat je niet vergeet wanneer je ze in de diepvries gestoken hebt.
✅  Vries eten zo snel mogelijk na je aankoop in om de versheid te behouden.
✅  Zet je diepvries op ongeveer -18°C.
✅  Organiseer je diepvriezer, zodat je het eten dat er het langst in zit, ook het eerst opeet.
✅  Respecteer de gemiddelde bewaartijden van de producten.
✅ Ontdooi bevroren items in de koelkast, in een ijsbad of rechtstreeks op het vuur.
❌ Vries geen groenten in die veel water bevatten, gekookte eieren, vette en zachte zuivelproducten, krokant of gefrituurd eten, of ingrediënten met gelatine.
❌ Ontdooi alleen de hoeveelheid eten die je nodig hebt. Heb je toch te veel ontdooid, dan kun je een product wél weer invriezen nadat je het klaargemaakt hebt. Een stuk gebakken vlees of vis, gekookte groenten of een bereide maaltijd opnieuw invriezen is dus prima.
❌ Gebruik geen gewone plastic zakjes om eten in te vriezen, want die bieden niet genoeg bescherming tegen 'vriesbrand'.
❌ Doe niet te veel vloeibare voedingsmiddelen in één doosje of zakje. Bij het invriezen zet de inhoud zich wat uit.
❌ Bewaar bevroren eten bij voorkeur niet veel langer dan de gemiddelde houdbaarheid (meestal 3 maanden). Anders gaat de kwaliteit én de voedingswaarde van het product omlaag.
❌ Ontdooi bevroren eten nooit op kamertemperatuur; zo krijgen bacteriën geen vrij spel.

Zin om met restjes te koken? Ontdek onze recepten voor minder afval