5 tips om te koken met restjes
Tip 1: Las een vaste restjesdag in
Ga jij op een vaste dag in de week naar de supermarkt? Dan is de dag ervoor de ideale restjesdag! Zet overschotjes vlees, vis of vleesvervangers op tafel, maak met overgebleven groentjes een salade en gebruik kruiden om een lekker sausje te maken. Misschien staat er nog wel iets lekkers in je voorraadkast …
Tip 2: Haal basics in huis
Basisproducten als spaghetti en rijst blijven lang goed. Bovendien zijn ze eindeloos te combineren met uiteenlopende ingrediënten. Superkazige penne met een saus gemaakt van kaasoverschotjes? Gebakken rijst met overgebleven eitjes en misschien zelfs wat kip, garnalen of tofu? Yes, please!
Tip 3: Geef restjes een tweede leven
Een restje puree kan je makkelijk verwerken in kroketjes of een ovenschotel. Overgebleven gekookte groenten? Die zijn ideaal in een quiche of wrap. En oud brood wordt in een handomdraai croutons of paneermeel.
Tip 4: Zero waste kooktechnieken
Gebruik ook de delen van groenten die je normaal zou weggooien. Van een broccolistronk maak je een heerlijke soep, van wortelloof een frisse pesto en van aardappelschillen knapperige chips.
Tip 5: Vermijd restjes
Ook al is koken met restjes lekker en plezant, toch is voorkomen beter dan genezen! Daarom ga je best bewust winkelen en bewaar je je groenten en fruit best op de juiste manier. Ook eten invriezen en/of groenten pekelen zijn slimme zetten voor #lesswaste.