Blogs
Better Planet

Koken met restjes

Koken met restjes is niet alleen milieubewust en budgetvriendelijk, maar ook supertof! Zeker als je een echte foodie bent kan het leuk zijn om jezelf uit te dagen. Want hoe maak je met de restjes uit je ijskast, voorraadkast of fruitschaal toch een lekkere maaltijd? We helpen je op weg met tips en recepten.

Koken met restjes

5 tips om te koken met restjes

Tip 1: Las een vaste restjesdag in

Ga jij op een vaste dag in de week naar de supermarkt? Dan is de dag ervoor de ideale restjesdag! Zet overschotjes vlees, vis of vleesvervangers op tafel, maak met overgebleven groentjes een salade en gebruik kruiden om een lekker sausje te maken. Misschien staat er nog wel iets lekkers in je voorraadkast …
 

Tip 2: Haal basics in huis

Basisproducten als spaghetti en rijst blijven lang goed. Bovendien zijn ze eindeloos te combineren met uiteenlopende ingrediënten. Superkazige penne met een saus gemaakt van kaasoverschotjes? Gebakken rijst met overgebleven eitjes en misschien zelfs wat kip, garnalen of tofu? Yes, please!
 

Tip 3: Geef restjes een tweede leven

Een restje puree kan je makkelijk verwerken in kroketjes of een ovenschotel. Overgebleven gekookte groenten? Die zijn ideaal in een quiche of wrap. En oud brood wordt in een handomdraai croutons of paneermeel.


Tip 4: Zero waste kooktechnieken

Gebruik ook de delen van groenten die je normaal zou weggooien. Van een broccolistronk maak je een heerlijke soep, van wortelloof een frisse pesto en van aardappelschillen knapperige chips.


Tip 5: Vermijd restjes

Ook al is koken met restjes lekker en plezant, toch is voorkomen beter dan genezen! Daarom ga je best bewust winkelen en bewaar je je groenten en fruit best op de juiste manier. Ook eten invriezen en/of groenten pekelen zijn slimme zetten voor #lesswaste.

Koken met restjes: inspiratie

Van een halve courgette tot een paar sneetjes oud brood: restjes zijn vaak de perfecte basis voor nieuwe gerechten. Met een beetje creativiteit tover je ze om tot iets verrassend lekkers. Ontdek hieronder hoe je groenten, fruit, aardappelen en meer een tweede leven geeft.

Koken met restjes: inspiratie

Groenten 🥕

  • Maak er een soep of bouillon van.
  • Rooster ze in de oven met wat olie en kruiden.
  • Verwerk ze in een frittata, quiche of hartige taart.
  • Snij ze fijn voor in een wokgerecht of curry.
  • Gebruik ze als vulling voor wraps of lasagne.


Fruit 🍇

  • Mix overrijp fruit in een smoothie of milkshake.
  • Maak een compote of confituur.
  • Bak er een cake, muffins of broodpudding mee.
  • Snij in stukjes en vries in voor ijsblokjes of (n)ice cream.
  • Droog schijfjes in de oven als voedzame snack.

 

Aardappelen 🥔

  • Maak puree en gebruik restjes voor kroketjes of stamppot.
  • Snij ze in partjes en bak ze krokant in de oven.
  • Verwerk in een tortilla of omelet.
  • Maak een soep met prei en aardappel.
  • Gebruik gekookte aardappelen in een salade.
     

Brood 🍞

  • Bak er croutons van voor soep of salade.
  • Maak paneermeel van oud brood.
  • Bereid een klassieke broodpudding.
  • Gebruik als basis voor croques of wentelteefjes.
  • Maak er bruschetta van.
     

Vlees, vis of vleesvervangers 🥩🐟

  • Snij in blokjes en voeg toe aan een salade of pasta.
  • Gebruik als vulling voor wraps of pita’s.
  • Verwerk in een rijst- of noedelgerecht.
  • Maak er een ovenschotel van met groenten en puree.
  • Voeg toe aan soep of stoofpotjes.


Kaas 🧀

  • Smelt restjes in een saus voor pasta.
  • Gebruik voor een gratin of ovenschotel.
  • Voeg toe aan een frittata of omelet.
  • Maak kaasstengels met bladerdeeg.
  • Rasp en vries in voor later.

Recepten met restjes

Koken met restjes? Da’s megalekker!