Flexitarisch eten: laat je inspireren door ons groot aanbod plant-based producten.
Plant-based
Better Eating
Better Planet
Better Living

Flexitarisch eten: laat je inspireren door ons groot aanbod plant-based producten.

Als Goebeziger af en toe kiezen voor plant-based producten heeft tal van voordelen. Het is goed voor jou en voor de planeet. We begrijpen dat flexitarisch eten een breed begrip is en dat het niet altijd duidelijk is welke eetstijlen hier allemaal onder vallen. We leggen het je hieronder stap voor stap uit! Zo word jij een echte flexi-expert. Delhaize zelf heeft als ‘goebeziger’ zich ge-engageerd tot de green-deal eiwitshift* in 2021 en daarvoor blijven we ons assortiment uitbreiden. Goe eten, goe bezig! 

Start je week goed met een Flexi Maandag

Misschien moet het weekend nog wat verteren en is het sowieso een goed idee om de eerste dag van een nieuwe week op te starten in volle frisheid. Een ideaal moment om te twisten richting flexitarische gerechten. Flexi Maandag dus, waar we de tijd zullen nemen om je te inspireren met een heleboel lekkere flexi-gerechtjes en handige tips en antwoorden geven op al jullie vragen. 

Recept in de kijker

Flexitarisch koken kan een uitdaging zijn. Wat wel, wat niet, wat is lekker en wat is voedzaam? Daarom zetten wij een recept in de kijker waar je deze vragen niet bij moet stellen. De complimenten van familie en vrienden over het lekkere eten, daar houden we allemaal van. Veel kookplezier en smakelijk! Laat je bijvoorbeeld verrassen door de ketchup van zoete aardappel in dit recept.

Laten we beginnen bij het begin: 

Vegetarisch, dat kennen we!
Vegetarische eten is al goed ingeburgerd en breed gekend. Als vegetariër eet je geen producten met ingredienten of additieven die afkomstig zijn van dieren die daarvoor gedood moesten worden. Sommige vegetariërs verkiezen wel om vis toe te voegen in hun menu, in dat geval spreken we van pescetarisch eten. 

En wat is vegan of veganisme dan juist?
De veganist gaat een stapje verder dan de vegetariër. Bovenop het vermijden van vlees (en vis), eet de veganist resoluut geen producten die afkomstig zijn van dieren, zowel van levende als van dode. Dat betekent dat ingrediënten zoals melk, kaas, honing of eieren ook niet op het menu staan. 

En wat is dat nieuwe plant-based eten…
Bij plant-based eten ligt de focus van je voedingspatroon op het eten van plant-based ingrediënten. Groenten, fruit, noten, granen, peulvruchten en zaden spelen de hoofdrol. Is er dan een verschil met vegetarisch of veganistisch eten?  Zeker! Plant-based eten bestaat voor het grootste deel, zo niet volledig, uit deze voedingsmiddelen, maar het kan ook ingrediënten zoals melk, eieren, vlees of vis bevatten, zonder dat deze de overhand nemen. 

Dus wat eet een flexitariër dan precies?
Flexi staat voor afwisseling. Zo eet de flexitariër vlees en vis, maar zijn er ook dagen dat hij resoluut vegetarisch of vegan eet. Leuk toch, bij een flexitarier draait alles rond het juiste evenwicht en kan je genieten van alles. Leuk om te weten, jij bent misschien al een flexitarier. Als je minstens één dag per week vegetarisch of veganistisch eet, mag je de titel immers al dragen.

Tijd om actie te ondernemen: 

Ons plant-based product in de kijker

Bij Delhaize vind je een uitgebreid gamma van heerlijke plant-based producten. Wist je dat Delhaize meer dan 400 plant-based alternatieven verkoopt? En nog meer goed nieuws: het assortiment blijft groeien en groeien en groeien! Ontdek hier steeds een ander ingrediënt om je eetgewoonten lekker te twisten op een meer duurzame manier. 

Alle plant-based producten in de kijker

De flexi twist van Loïc

Onze chef en Delhaize’s huiskok Loïc Van Impe denkt niet in hokjes en dat al helemaal niet in de keuken. Hij deelt met plezier zijn frisse inzichten, tips en tricks over hoe je een klassiek gerecht kan flexi twisten. Hoe vervang je op een toffe en smaakvolle manier de basisingrediënten van een populair vleesgerecht? Loïc heeft daar de juiste antwoorden op. 

Vraag het aan nutritionist Nicolas***

Zit je nog met vragen over flexitarisch, plant-based, vegetarisch of veganistisch eten? Twijfel je nog over het gebruik van bepaalde plant-based ingrediënten? Heb je vragen rond de beste samenstelling voor een evenwichtig en energierijk dieet dat past bij je levensstijl? Dan komt nutritionist Nicolas je te hulp! Volg Delhaize (@Delhaizebelgium) op Instagram, waar je elke 2e maandag van de maand je vragen kan stellen.

Nog meer inspiratie nodig?

In ons magazine vind je ongelooflijk veel ideeën, leuke gerechtjes en kooktips.

 

*https://omgeving.vlaanderen.be/green-deal-eiwitshift
https://omgeving.vlaanderen.be/nl/engagementen-green-deal-eiwitshift


**Goed voor de planeet?
De wetenschap wijst namelijk al een tijdje op de grote impact van dierlijke voeding op onze uitstoot. Volgens de Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), bijvoorbeeld, wordt 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door de veehouderij. Voor plantaardige lokale voeding ligt die uitstoot al een stuk lager en dat is een boodschap die vele van onze leveranciers alvast goed hebben begrepen. Zo worden bij Alpro de ingrediënten niet alleen duurzaam, maar ook lokaal ingekocht om zo het aantal voedselkilometers te beperken. Ook wie een sausje of spread van Pa’lais eet, kan op twee oren slapen, want die werd gemaakt zonder de hulp van koeien. Benieuwd naar het plantaardig assortiment bij Delhaize of op zoek naar tips om zelf zelf de wondere wereld van plantaardige voeding te verkennen? Lees dan zeker verder.

***Nutrition Expert bij Karott en Professor voeding en diëetkunde bij de Haute Ecole Léonard de Vinci.