Van zaadjes tot slaatje: hoe wordt onze salade gekweekt?
Stap 1: slazaadjes zaaien
De slazaadjes komen toe in blikjes. Elk zaadje wordt geplant in een paper pot – een biologisch afbreekbaar papieren cupje – met wat potgrond en water.
Stap 2: plantjes kiemen
Binnen het halfuur na het planten gaan de uitgezaaide plantjes naar de kiemkamer, waar ze beneveld worden en gedurende 48u kiemen.
Stap 3: groeien maar
De plantjes gaan naar de serre en worden na 2 à 3 weken, afhankelijk van het seizoen, in mobiele afkweekgoten gezet. Zo krijgen ze telkens meer plaats naarmate ze groeien.
Stap 4: tijd om te oogsten
Na ± 3 weken in de kas (in de zomer) of ± 7 weken (in de winter) is het tijd om de kropsla te oogsten.
Stap 5: verpakken en klaar
De slakroppen gaan naar de verpakkingslijn, waar ze zorgvuldig ingepakt worden voor transport naar je favoriete Delhaize. De kropsla op kluit komt zo al enkele uren na oogst in onze rekken terecht!