BlogpaginaBeter etenLokaalVerse salade van boeren Mirjam en Johan uit West-Vlaanderen
BlogpaginaBeter etenLokaalVerse salade van boeren Mirjam en Johan uit West-Vlaanderen
Lokaal
Telers & boeren

Verse salade van boeren Mirjam en Johan uit West-Vlaanderen

Al 20 jaar lang teelt boer Johan samen met zijn vrouw Mirjam met veel goesting sla onder glas in België. Hij zag zijn product én de technieken evolueren. De sla wordt geteeld op hydrocultuur. Hierdoor kan er veel efficiënter en zuiniger worden omgegaan met water en energiebronnen. Daarnaast gebruikt Johan ook LED-groeilampen, deze geven meer licht zonder extra warmte af te geven. Deze lampen zijn dus moderner én duurzamer: goed voor het milieu én voor ons! 

Meer recepten met lokale sla

Onze favoriete vinaigrettes voor bij de salade 

Een vinaigrette is onmisbaar bij een lekkere salade. Je kan het jezelf heel gemakkelijk maken, zoals het recept van Mirjam waarbij je 3 el slaolie, 2 el azijn, ui (of lente-ui), bieslook en graanmosterd mengt voor een snelle vinaigrette die je lentesalade extra smaak geeft. Wil je uitgebreider experimenteren met smaken? Test dan zeker onderstaande recepten!

Op bezoek bij Mirjam en Johan

Kropsla, tricolor sla en eikenbladsla zo ver het oog reikt. De serres van familiebedrijf Desmet in Izegem zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Hier groeien zoveel kroppen sla dat je de zomer instant kunt proeven. Oprichter Johan Desmet en zijn vrouw Mirjam zijn dan ook al lang geen groentjes meer, in tegenstelling tot hun frisse sla! We gingen op bezoek bij deze bezielde slatelers, die naast gepassioneerde landbouwers ook échte pioniers zijn. We leerden van hen alles over sla!  

Sla geteeld op hydroteelt, wat is dat?

We vroegen het aan Mirjam: bij hydroteelt groeit de sla met zijn wortels in water in plaats van aarde, waardoor de sla langer vers blijft én veel extra smaak bevat. De plantjes krijgen elk uur een watergift met gerecycled regenwater. De mobiele goten waarin de slaplanten staan, geven hen steeds meer ruimte naarmate ze groeien. Met dit geautomatiseerde systeem kunnen we veel meer plantjes kweken per vierkante meter, en het is ook arbeidsefficiënter. 

Wist je dat …

  • Sla in het noorden van België wordt geteeld? In Izegem, bijvoorbeeld, waar je slakwekerij Desmet vindt. Hier worden op 5 ha elke dag zo’n 40.000 slakroppen op hydrocultuur geteeld, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.  

  • Kropsla niet alleen perfect is voor een slaatje, maar ook voor slasoep? Tip van Mirjam: doe 1 geraspte aardappel in de soep, zo komt het zetmeel makkelijker vrij voor een beter gebonden resultaat. Ook een topidee om restjes sla te verwerken in een #lesswaste soepje. 

  • Je sla lang kunt bewaren? Een kropsla – of tricolor sla – op kluit bewaar je het best op kamertemperatuur in een tas met een bodempje water. Zo is de sla zeker 2 à 3 weken houdbaar. Sla die niet op kluit is, blijft het langst goed in de koelkast. 

  • Sla voor 95% uit water bestaat en een goede bron van vitamines en mineralen is? Een licht verteerbare en caloriearme groente die zich perfect leent voor een evenwichtige maaltijd. 

  • Kropsla een van de eerste lentegewassen is die uit de serres van onze Belgische telers komen? In de lente en zomer groeit sla ook sneller dan tijdens de herfst en winter. De plantjes krijgen dan niet alleen meer warmte, maar ook veel meer zonlicht. 

  • Er aan kropsla op kluit geen zandresten hangen? De sla wordt namelijk in water geteeld. Je kunt er dus meteen van smullen, zelfs uit het vuistje (dat doen Johan en Mirjam ook!).

Van zaadjes tot slaatje: hoe wordt onze salade gekweekt? 

Stap 1: slazaadjes zaaien  

De slazaadjes komen toe in blikjes. Elk zaadje wordt geplant in een paper pot – een biologisch afbreekbaar papieren cupje – met wat potgrond en water. 

Stap 2: plantjes kiemen 

Binnen het halfuur na het planten gaan de uitgezaaide plantjes naar de kiemkamer, waar ze beneveld worden en gedurende 48u kiemen. 

Stap 3: groeien maar  

De plantjes gaan naar de serre en worden na 2 à 3 weken, afhankelijk van het seizoen, in mobiele afkweekgoten gezet. Zo krijgen ze telkens meer plaats naarmate ze groeien. 

Stap 4: tijd om te oogsten 

Na ± 3 weken in de kas (in de zomer) of ± 7 weken (in de winter) is het tijd om de kropsla te oogsten. 

Stap 5: verpakken en klaar  

De slakroppen gaan naar de verpakkingslijn, waar ze zorgvuldig ingepakt worden voor transport naar je favoriete Delhaize. De kropsla op kluit komt zo al enkele uren na oogst in onze rekken terecht!