Lokaal
Telers & boeren

Jelle ontdekt het Belgische Fourchettebier gebrouwen in brouwerij Van Steenberge

Fourchette, een blond biertje dat we ook kunnen omschrijven als sterrenbier. Er vloeien voor dit bier namelijk twee passies samen: de verfijnde smaak van grote Belgische chefs en het vakmanschap van een Vlaams biericoon: brouwerij Van Steenberge. Een rond en elegant bier met citrus toets dat perfect past bij garnalen, asperges en vis. Krijg samen met The Messy Chef een rondleiding in de brouwerij van brouwmeester Jef Versele en ontdekt zijn recept. 

Mosselen met Fourchettebier, calamares en dragon

The Messy Chef creëerde voor ons het perfecte recept: mosselen met Fourchettebier. Fruit de lente-ui samen met de knoflook op een zacht vuurtje. Voeg de mosselen, het bier én calamares toe aan de kookpot. Zijn de mosselen open? Voeg mascarpone en dragon toe. Mmmh, smullen maar! Serveer met - hoe kan het anders - een Fourchette.

Blond bier | 7,5% alc
4 x 33 cl
6,20 €/l
819
S2021052600546620099

Wat is er zo speciaal aan de speciaalbieren van brouwerij Van Steenberge?

Jef Versele: “In de jaren 1950/60 brouwden heel wat mensen bier. Dus besloot mijn grootvader, Jozef van Steenberge, om zich te onderscheiden van de rest. Hij leerde speciaalbieren van hoge gisting brouwen bij de meesterbrouwer van de paters Augustijnen. Dat was de redding van onze brouwerij. Mijn grootvader was een gedreven man en brouwde tot zijn 94ste! Ik heb de stiel van hem geleerd.

Hoe is het Fourchette-bier ontstaan?

Jef Versele: “Ken je Fourchette, het evenement dat sterrenchefs jaarlijks samenbrengt in Gent? Zo kan het grote publiek een keer per jaar genieten van een gastronomisch menu aan een toegankelijke prijs. Ik had het idee om speciaal voor dit evenement een bier te brouwen: een uniek, elegant bier dat harmonieus samengaat met al die verfijnde gerechten. Het heeft een smaak die nog niet bestond in de bierwereld.” 

Het Fourchette-bier: van graan naar bier in 5 stappen

  1. Brouwen
    De basis is het water dat we van een diepte van 25 m bovenhalen en zuiveren. Daaraan voegen we granen (mout, tarwe) toe. We verwarmen het mengsel tot 75 °C zodat de suikers vrijkomen.
  2. Filteren
    We scheiden de granen van de vloeistof (het wort). Daarna voegen we hop toe – wat het bier bitter maakt en op natuurlijke wijze bewaart – en kruiden (koriander enz.).
  3. Gisten
    We voegen gist toe die het aroma mee bepaalt. (Jef is een van de weinige brouwers ter wereld die nog zijn eigen gisten kweekt). Het brouwsel gist 8 dagen in een fermentatievat op 25 °C. 
  4. Bewaren
    We laten het bier heel langzaam afkoelen, waarna het 3 weken in tanks opgeslagen wordt bij een temperatuur die dicht bij het vriespunt ligt. 
  5. Bottelen
    Het bier wordt een tweede keer gefilterd, voor een tweede gist toegevoegd wordt. Daarna wordt het bier gebotteld en ondergaat het een tweede gisting in de fles in een warme ruimte (24 °C) gedurende 2 weken.

Ontdek meer speciaalbier van bij ons