BlogpaginaBeter etenLokaalSamen met Messy Chef Jelle op bezoek bij lokale witloofboer Dirk
Lokaal
Telers & boeren

Samen met Messy Chef Jelle op bezoek bij lokale witloofboer Dirk

Samen met Messy Chef Jelle op bezoek bij lokale witloofboer Dirk

Samen met Messy Chef Jelle op bezoek bij lokale witloofboer Dirk

Het witte goud van bij ons heeft zijn bijnaam niet gestolen. Van rauw tot gestoofd tot in een heerlijke pasta, Jelle maakt er de lekkerste gerechten mee.  Witloof is écht altijd een schot in de roos. De oerklassieker hamrolletjes in de oven heeft haast bij iedereen een plekje in het hart, maar er zijn nog zoveel meer fantastische manieren om witloof klaar te maken. Inspiratie nodig? Die serveert Messy Chef Jelle jou met héél veel plezier. Allez hop! Voetjes onder tafel! 

Koken? Lekker vers van bij ons!

Lokale recepten met witloof van Messy Chef Jelle

Van het veld naar jouw Delhaize in 5 stappen

1. Cichorei
Het begint allemaal met cichoreizaden die in mei op de velden gezaaid worden. Tegen begin september zijn er grote groene bladeren uit gegroeid en kan het oogsten beginnen …

2. Groeien in het donker
De bladeren worden weggesneden en de cichoreiwortels worden tegen elkaar geplant, binnen in de volle grond. Ze worden afgedekt met een dekzeil (het loof moet in het donker groeien om zijn witte kleur te houden).

3. Oogsten
4 à 5 weken later wordt het volgroeide witloof met wortel en al zorgvuldig uit de grond gehaald. De penwortel wordt met de hand ‘gebroken’. Dit harde werk  gebeurt op de knieën.

4. Schoonmaken
Aan een ronde tafel maken zes dames uit de streek (waaronder Dirks vrouw) het witloof één voor één schoon. Ze verwijderen de buitenste bladeren waar nog grond aan hangt.

5. Verpakken
Het is de moeder van onze tuinbouwer die de laatste taak volbrengt: het schoongemaakte witloof in de Delhaizeverpakking schuiven.

Interview

Witloof kweken in volle grond is complex en fysiek werk waar je veel geduld voor nodig hebt. Als je ziet hoe alles nog met de hand gedaan wordt, begrijp je
waarom witloof vooral door kleine familiebedrijven geteeld wordt. Zo wordt de vakkennis van generatie op generatie doorgegeven. In de familie Bergen vertegenwoordigt Dirk de 4de generatie. Tijdens het witloofseizoen steekt het hele gezin de handen uit de mouwen: vader, moeder, vrouwlief en ... Riska,de hond.


Jelle Beeckman: “Dag Dirk! Vertel eens, hoe is jouw familie in de witloofteelt gerold?”


Dirk Bergen: “De familie van mijn grootvader langs vaders kant kwam uit Zaventem ... Hij bouwde deze boerderij in de jaren 70 en begon witloof te kweken in volle grond. Mijn vader leerde het vak van hem en zo ontmoette hij mijn moeder die ook uit de witloofwereld kwam. Witloof is hier dus een echte familieaangelegenheid!


Jelle: “Was het voor jou een evidente keuze om de stiel van je ouders verder te zetten?”


Dirk: “Ik denk het wel, want mijn moeder vertelt steeds dat ik vroeger, toen ik nog klein was, altijd met haar meeging naar het veld. En zodra ze haar rug gekeerd had, trok ik haar handschoenen aan en ging ik aan het werk. (lacht)”


Jelle: “Wat is het verschil tussen ‘klassiek’ witloof en witloof ‘uit volle grond’?”


Dirk: “Het zijn in feite dezelfde cichoreiplanten, maar het klassieke witloof wordt het hele jaar door in water gekweekt (hydrocultuur) terwijl het volgrondwitloof, zoals de naam aangeeft, in volle grond groeit, alleen in het seizoen dus. Er zit minder water in de grond zodat het witloof compacter is en meer geconcentreerd van smaak ... We telen het witloof eigenlijk nog net als vroeger! Maar weet je, toen in de jaren 70 en 80 de hydrocultuur van de grond kwam, werd er geen onderscheid gemaakt tussen de twee ... Delhaize was de eerste die er een label ‘uit volle grond' op plakte om het verschil aan te duiden!


Jelle: “Wat betekent de benaming ‘Brussels grondwitloof’ die op de verpakking staat?”


Dirk: “Dat betekent dat ik dat witloof teel met het cichoreizaad dat ik zelf op mijn boerderij produceer. Zelfs als je ‘Brabants witloof’ leest, kunnen de cichoreizaden nog altijd uit een ander Europees land komen. Maar dat is ook lekker hoor!”


Jelle: “Hoe maak je thuis witloof klaar?”


Dirk: “Ik eet mijn witloof liefst rauw en mijn vrouw zweert bij gestoofd witloof. Maar het lekkerst van al is de zalm met witloof van mijn moeder!”