Lokaal
Telers & boeren

Zelf garnaalkroketten maken

Het is om lyrisch van te worden, zo’n lekker krokante, goudbruine kroket met een smeuïge vulling van verse grijze garnalen uit de Noordzee. Loopt het water je al in de mond? Ga de uitdaging aan en maak met een beetje geduld - en vooral véél grijze garnaaltjes - zelf garnaalkroketten. Hoe moet je garnalen pellen of waarop let je bij het frituren ervan? Lees onze tips en ga aan de slag. Je garnaalkroketten laten slagen was nog nooit zo makkelijk.

Even wat geschiedenis

Garnaalkroketten maken begint bij kennis. Daarom even wat geschiedenis. Wie de garnaalkroket heeft uitgevonden, weet eigenlijk niemand. Jammer, want wat ons betreft, verdient dat genie een standbeeld! Wat wél vaststaat, is dat dit gerecht al decennialang deel uitmaakt van het Belgische culinaire erfgoed. Met dank aan de unieke smaak van verse noordzeegarnalen. Je kan ze herkennen aan de bruine streepjes op hun rug. Het hoogseizoen loopt van augustus tot november.

De perfecte garnaalkroket …

heeft een krokant, dun korstje aan de buitenkant, gevuld met een smeuïge, nog ietwat lopende roux met - uiteraard - een royale portie verse grijze noordzeegarnalen. Die worden door garnaalvissers gevangen in een specifiek vanggebied en daarna gekookt op traditionele Belgische wijze. Bij Delhaize vind je zelfs dagverse garnalen zonder bewaarmiddelen. Puur natuur: zo zijn ze op hun best!

Garnalen pellen

Jij wil deze Belgische klassiekers helemaal van kop tot teen zelf maken? Ga dan naar de visboer én koop 1 kg ongepelde garnalen. Zo heb je 300 g gepelde garnalen over. Ideaal voor jouw kroket. Het pellen van garnalen doe je zo:

1. Houd de grijze garnaal met de rug naar boven.

2. Houd de kop stevig vast met de ene hand en neem het lijfje vast met de andere.

3. Druk de staart naar de kop toe en draai ondertussen lichtjes met het staartje zodat het pantser van de garnaal loskomt.

4. Trek voorzichtig de pel naar achteren zonder de garnaal te breken.

Garnituur garnaalkroket

Jij hebt de perfecte garnaalkroket gemaakt? Dresseer met deze 3 garnituren: gefrituurde perterselie, een citroenpartje (uiteraard) en een fris slaatje met balsamicoazijn. Zoek je nog een drankje? Kies voor een frisse witte wijn, bijv. een pinot blanc, chardonnay of sauvignon blanc. Ook een blond biertje of een glas champagne passen prima bij de volle lichtzoete smaak van grijze garnalen.