BlogpaginaBeter etenfamilie6 tips om je keuken en menu te organiseren met kinderen
Better Eating
Better Living
Better Planet

6 tips om je keuken en menu te organiseren met kinderen

Een keuken op orde houden is niet eenvoudig. Zeker niet als er in huis een paar drukke kinderen met grijpgrage handjes rondlopen. Nochtans biedt een goed georganiseerde keuken heel wat voordelen. Je zorgt ervoor dat de ruimte veilig is voor je kids en maakt optimaal gebruik van opslagruimte. En je vindt alles meteen terug! Superhandig als je de kinderen de keuken in krijgt om samen lekker te koken of bakken. Ook je menu goed plannen kan trouwens wonderen doen. Voor je humeur, je budget en die lege bordjes. Ontdek 6 onmisbare tips om je keuken en menu te organiseren en je leven te vergemakkelijken.

Tip 1: Probeer batch cooking

Tip 1: Probeer batch cooking

Wat is batch cooking? Het is een manier om tijd te besparen in het huishouden, want je maakt meerdere maaltijden tegelijk op voorhand klaar. En de rest van de week hoef je ze alleen nog op te warmen of samen te stellen. Zo heb je minder stress en kun je wat besparen, maar ook gevarieerd en evenwichtig eten.

Zo pak je het aan:
- Bepaal samen met je gezin het menu en ga inkopen doen de avond voor je gaat koken (op zaterdag bijvoorbeeld).
- Neem 2 u de tijd om zoveel mogelijk klaar te maken. Geef de kinderen gerust enkele makkelijke, leuke taakjes.
- Bewaar je bereidingen in luchtdichte bakjes of zakjes in de koelkast.
- De rest van de week combineer je alle deelgerechten tot een lekkere maaltijd voor het hele gezin.

Tip 2: Maak de keuken kidsproof

Die scherpe messen bewaar je misschien toch best niet in een schuif onder het aanrecht. Want daar kan ook je kleinste spruit wel heel goed bij. Ook koekjes, chocolade en snoep leg je beter in een hogere kast, zodat jij zelf bepaalt wanneer je kind een ongezond tussendoortje opsmikkelt. Een krakende vloer vermijd je dan weer door zout, suiker, bloem, pasta, rijst ... in goed afgesloten potten of bokalen te bewaren, ver weg van kleine vingertjes. Het loont dus zeker de moeite om kritisch naar de inhoud van je keukenkastjes te kijken en ze waar nodig anders in te vullen.

Tip 3: Werk met een weekmenu

Maak tijdens het weekend een menu voor de komende week en betrek er het hele gezin bij. Zo zit er voldoende variatie in je menu en heeft iedereen iets naar z'n smaak. Ook de kinderen! Je zult bovendien zien dat een weekmenu je toelaat om veel efficiënter te shoppen. Je weet perfect wat je de hele week lang gaat maken en welke ingrediënten je daarvoor nodig hebt. En dat zorgt voor minder voedselverspilling én een kleiner winkelbudget. You're welcome!

Tip 4: Organiseer je koelkast

Tip 4: Organiseer je koelkast

Zet niet zomaar al je boodschappen snel in de koelkast, want het maakt wel degelijk uit waar je elk product neerzet. De temperatuur in een koelkast is namelijk niet overal hetzelfde. Helemaal onder- of bovenaan is het over het algemeen het koudst, dus daar leg je producten die het snelst bederven. Je koelkast goed organiseren is een kwestie van gewoonte. In het begin is het misschien wat zoeken, maar daarna gaat het vanzelf! Zeker eens je weet dat je eten langer vers blijft (#lesswaste) en je zo ook nog eens geld bespaart.

Dit zijn de vier temperatuurzones van de gemiddelde koelkast:
- Warmste zone (4 à 5°C): perfect voor eieren, zuivelproducten en gevogelte
- Koele zone (3 à 4°C): prima voor charcuterie, kant-en-klare maaltijden, (restjes) huisgemaakte gerechten en verse patisserie
- Koudste zone (0 à 2°C): ideaal voor vis, week- en schaaldieren en rauwe vis of rauw vlees
- Fruit- en groentebakken (6 à 8°C): vanzelfsprekend heel geschikt voor groenten en fruit ;-)

Tip 5: Bereid porties voor op kindermaat

Vind je het niet leuk dat je kind elke zondag om klokslag 6 u naast je bed staat om ontbijtgranen te vragen? Of wanneer je peuter rond jou blijft hangen voor een vieruurtje, net als jij je dagelijkse stand-up meeting hebt via Teams? Proactief zijn is de boodschap! Maak een van de onderste lades van een keukenkast vrij en leg er producten klaar waar je kinderen elke dag om vragen. Maak bijvoorbeeld diepvrieszakjes met 100 g ontbijtgranen, noten of crackers en zorg voor kidsproof plastic servies en bekertjes in de buurt. Dat is lekker makkelijk voor jou en je leert je kids ondertussen om zelfstandig te zijn. Win-win!

Tip 6: Thuislevering met Delhaize Delivery

Tip 6: Thuislevering met Delhaize Delivery

De drukke dagen met het gezin vliegen voorbij. Maar wist je dat je heel wat tijd kunt besparen door jouw boodschappen thuis te laten bezorgen? Delhaize Delivery is echt een makkie: je doet je boodschappen via de app of de website, kiest het moment waarop je pakket geleverd mag worden en kunt dan meteen beginnen te koken. En dat van maandag tot zaterdag, van 7 tot 21 uur. Probeer het gerust ook een keer ... en gebruik de tijd die je ermee wint voor wat extra me-time of tijd met de kinderen.