Better Eating

Koken met kinderen? Zo begin je eraan!

Het is zomervakantie en het regent al de hele dag. Of 't is woensdagnamiddag en de verveling slaat toe bij je kids. Het zijn twee situaties die je waarschijnlijk maar al te bekend in de oren klinken, niet? Wat dacht je van een gezellige namiddag samen koken met de kinderen? 

De keuken is voor je kroost vaak nog onbekend terrein, maar het is tijd om daar verandering in te brengen! Want samen koken en bakken is echt een plezante ervaring voor zowel jou als je peuter, kleuter of tiener. Zolang je het speels, ontspannen én veilig houdt, zit je goed 'gebakken' voor een leuke tijd samen.

Maar hoe begin je daar nu precies aan en waarop moet je letten? Met onze tips wordt koken met kinderen pas écht kinderspel.

Koken met je kids: een prima idee!

Waarom zou je eigenlijk de keuken induiken met je kinderen? Wel, samen koken is de ideale manier om je kind op een leuke manier dingen bij te leren over (gezonde) voeding en koken. Als ze meehelpen in de keuken, ontwikkelen je kids ook verschillende vaardigheden: ze lezen recepten, berekenen porties, meten hoeveelheden af en nog veel meer. En ja, ook vlot leren samenwerken is een mooi extraatje.

Door samen met je kinderen te koken kunnen ze experimenteren met nieuwe smaken, texturen en ingrediënten. En dat helpt dan weer om hen een extra zetje te geven om van nieuwe gerechten te proeven. Want een maaltijd die ze zelf gemaakt hebben, kan toch niet slecht zijn? Bovendien help je je oogappel tijdens het koken ook om zelfstandiger te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. Kijk straks maar eens naar die enthousiaste blik op hun snoet als jullie je afgewerkte gerecht op tafel zetten.

Samen in de keuken staan is bovendien ook gewoon een hele fijne manier om quality time door te brengen met je gezin. Je maakt waardevolle herinneringen en versterkt jullie onderlinge band.

Aan de slag met deze 5 tips

Als je een paar drukke kids in huis hebt rondlopen, kan het een uitdaging zijn om je kooksessie en keuken goed te organiseren. Geen zorgen, met deze 5 tips houd je het voor iedereen leuk en interessant.

  1.  Safety first: houd je (kleine) kinderen uit de buurt van scherpe voorwerpen of warmtebronnen. Toon hen waarom iets gevaarlijk is, zodat ze begrijpen waarom ze voorzichtig moeten zijn.
  2. Grijpgrage kinderhandjes? Dat kennen we! Gebruik dus aangepast kookgerei dat tegen een stootje kan, zoals plastic mengkommen en houten schaaltjes voor ingrediënten.
  3. Zet de ingrediënten op voorhand klaar in de juiste volgorde, volgens de stappen van het recept. Zo kunnen jij en je kinderen meteen aan het echte werk beginnen en verlies je hun aandacht niet van in het begin.
  4. Pas de taken die je aan je kinderen geeft aan volgens hun leeftijd. Zelfs peuters van 3 à 4 jaar kunnen helpen! Laat hen groenten of fruit spoelen, kruiden plukken of ingrediënten aangeven. Oudere kinderen kunnen het recept voorlezen, ingrediënten afwegen, balletjes rollen en groenten of fruit snijden. Met jouw hulp en wakend oog lukt er veel meer dan je denkt, beloofd!
  5. Bij koken met kinderen hoort ook samen kiezen wat jullie gaan klaarmaken, samen boodschappen doen, samen opruimen ... Zo voelen ze zich meer betrokken en gemotiveerd om eraan te beginnen.

Koken met peuters en kleuters

Op koken staat geen leeftijd! Zelfs voor de allerkleinsten kan samen bakken of koken een plezante activiteit zijn. Het is wel belangrijk dat je niets forceert. Begin met kleine taakjes en kijk of je peuter of kleuter zich amuseert. Tip: zorg ervoor dat je kleintje vooraf al een snack heeft gegeten, anders verdwijnen er misschien heel wat ingrediënten in het mondje ... en niet in het recept. Het is ook altijd een goed idee om wat meer ingrediënten dan nodig te voorzien. Just in case!

De keuken in met (jonge) tieners

De keuken in met (jonge) tieners

Gezellig samen koken met een puber, kan dat? Het wordt misschien een uitdaging, maar daar schrik jij niet voor terug! De meeste tieners houden ervan om zich volwassen te voelen en meer verantwoordelijkheid te krijgen. Het belangrijkste is dus dat je jouw tiener inspraak geeft: wat wil hij/zij graag eten? Welke taken willen ze graag uitvoeren en welke (saaiere) dingen neem jij best over? Maak van samen koken ook een leuke activiteit. Zet bijvoorbeeld de favoriete playlist van je tiener op, nodig hun beste vriend of vriendin uit om mee te helpen of maak er een wedstrijdje van. En niet vergeten complimenten te geven, hé!

Het oog wil ook wat

Het oog wil ook wat

Een van de leukste taakjes in de keuken is je afgewerkte gerecht mooi op een bord dresseren. De perfecte opdracht voor kinderen, want zo kunnen ze hun creativiteit op zijn volle beloop laten! Zelfs de eenvoudigste recepten op kindermaat kun je mooi presenteren. Denk maar aan een pannenkoek met een gezichtje van blauwe bessen, een vulkaan van puree met saus of een mooi laagjesdessert. Wedden dat je kind verandert in een heuse masterchef?