#HalloGoebezigers
Better Planet

#lesswaste tips & recepten

Minder voedsel verspillen? Doe het met onze #lesswaste tips en recepten. Ze zijn slim, lekker én duurzaam. Wist je bijvoorbeeld dat je heel wat lekkers kan maken met de zeste van je citrus, het witte "poepje" van je prei én het groene "kopje" van je wortel? Mmm!

 

#lesswaste recepten

 

#lesswaste tips

Heb je zelf een goede tip?

Die horen we graag! Deel ‘m met ons en wie weet, zie jij jouw tip binnenkort op deze pagina staan.

Vertel ons je tip

#lesswaste recepten

Koken met restjes? We doen het allemaal! Koken met ALLE onderdelen van een ingrediënt? Mmm, dat is misschien iets moeilijker ... Komt goed uit, want we presenteren hieronder onze favoriete seizoensverse recepten met groenten, fruit, vlees of vis die we van top tot teen (of kop tot staart) gebruiken. De gerechten ziijn zoooooo lekker dat je niet eens doorhebt dat we de aromatische zeste, de voedzame schil of het frisse loof gebruiken. Win-win! Goed, waar hebben we zin in?

#lesswaste tips

We verzamelen zo veel mogelijk tips om samen met jou zo veel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. En eerlijk is eerlijk: we zijn aangenaam verrast door de vele creatieve tips & tricks om (nog) meer uit je favoriete producten te halen. Groenten, fruit, vlees of vis? Maakt niet uit: we hebben over al die ingrediënten heel wat slimme dingen te vertellen om minder voedsel te verspillen. Ontdek alle tips hieronder!

Citroen

Je gebruikt citroen best ALTIJD van top tot teen - zeker als je voor onze fantastische biologische citroenen gaat. Zeste over? Maak huisgemaakte limonade, ijsthee of limoncello. Citroensap over? Maak vinaigrette met citroen, muffins met citroen of citroen-chocolade-taartjes. Simpelweg te veel citroenen gekocht? Ga voor gekonfijte citroenen. Het hele jaar door o-ver-heer-lijk bij visgerechten, tajine met kip, gestoomde groenten en bij zelfgemarineerde olijven.

Citrus

Je kunt zowel het vruchtvlees als het sap en de zeste van je favoriete citrusvruchten gebruiken in koude en warme drinks, evenals hartige en zoete gerechten. Heb je in een recept maar 1 van de 3 nodig? Bewaar de rest dan in aan afgesloten zakje of potje de koelkast, zodat er geen aroma's verloren gaan. Tip: gebruik de zeste voor huisgemaakte limonade, limoncello of arancello. Mmm!

Prei

Jaaa: ook prei kan je van kop tot teen gebruiken. Letterlijk: draai de groene kop in je groentesoep of snij in reepjes, wok kort en pimp er je favoriete salade of stamppot mee. Wist je dat de smaak vergelijkbaar is met het groen van lenteui? Fris én pittig! Ook het witte "kontje" van je prei is eetbaar. Onze chefs maakten er zelfs een heerlijke #lesswaste salade mee in Delhaize magazine 60. Al gezien?

Kaas

Aaah, niets beter dan een restje kaas om een doordeweeks gerecht à la minute te pimpen. Wat dacht je van een kruidensalade met een restje mozzarella, een veggie quiche met een restje parmezaan of geitenkaas (afhankelijk van wat je nog in je koelkast hebt liggen) en een kidsvriendelijke croque met 1, 2 OF 3 soorten gruyère? Nomnomnom! Heb je iets meer tijd om een restje kaas te verwerken? Maak dan onze uiensoep met Duitse knoedels!