BlogpaginaBeter etenLokaalOntdek de lekker Belgische aubergines geteeld door de familie Van Nuffelen
Lokaal
Telers & boeren

Ontdek de lekker Belgische aubergines geteeld door de familie Van Nuffelen

Aubergine is de ster van de show in gerechten zoals moussaka, baba ganoush en ratatouille, maar wat weet jij nog over deze zuiderse groente? Ga samen met Messy Chef Jelle op bezoek bij tuinbouwbedrijf Stannuco in Wommelgem, waar de familie Van Nuffelen lekker lokale aubergines teelt.

Recepten met aubergines van bij ons

Aubergine
nutri-score-bordered-a.external.30f2e996.svg
1 st
1,25 €/st
125
F2020032400055540000

Wat is er zo uniek aan Belgische aubergines?

Jill Van Nuffelen: Wel, eerst en vooral telen we in België maximaal biologisch. In onze serres vliegen er hommels rond voor de bevruchting van de aubergineplanten. We gebruiken ook speciaal muggengaas, zodat er zo weinig mogelijk schadelijke insecten binnenkomen. Daarnaast zijn onze aubergines ook een mooi voorbeeld van de korte keten, die alleen maar voordelen heeft voor de consument en de planeet.

De beste aubergines, met passie geteeld

"Het is belangrijk dat je de aubergines met veel geduld, water en liefde voor het vak kweekt", vertelt Jill. "Maar doorslaggevend is dat je de vrucht op het juiste moment oogst. Ze moet stevig aanvoelen en die typerende ‘zandlopervorm’ hebben. Aan die mooie rondingen herken je een goeie aubergine, maar ook aan de kleur – ze moet eigenlijk bijna zwart zijn. Tot slot streven wij hier naar vruchten van 340 à 350 g. Da’s het perfecte gewicht."

Lokal aubergines: van de serre naar jouw supermarkt

1. Planten

De auberginezaadjes worden in december geplant bij een plantenkweker. Als ze 3 weken oud zijn worden de zaailingen naar de serre gebracht, waar ze in een substraatmat gezet worden. Elk plantje krijgt een druppelaar en wordt aangeknoopt.

2. Groeien

Nu kunnen de aubergineplanten groeien. Voldoende zonlicht, warmte en water zorgen voor gezonde planten met bloemetjes. En hommels of bijen doen de rest! Ze bevruchten de bloemen op de aubergineplanten, zodat er vruchten uit groeien.

3. Oogsten

Rond begin februari begint de oogst. Dat gebeurt in verschillende plukbeurten, want alleen de vruchten die groot, stevig en rijp zijn, worden geoogst. Elke rijpe aubergine wordt zorgvuldig afgeknipt met een schaar en in een bak gelegd.

4. Sorteren

Na het plukken worden de aubergines in de bakken gesorteerd op grootte en gewicht. Vruchten die overrijp zijn en groeischeuren of andere gebreken vertonen, worden apart gehouden. Die worden dan bijv. verwerkt in sauzen. #lesswaste

5. Vervoeren

De aubergines gaan de vrachtwagen op. Ze worden naar de veiling van BelOrta gebracht … of rechtstreeks naar jouw favoriete Delhaize, waar je ze in al hun glorie kunt vinden in de verse groenteafdeling.

Ontdek al onze lokale producten