Lokaal
Telers & boeren

Vol-au-vent met kipfilet

Vol-au-vent is zo één van die gerechten die je het hele jaar door met plezier eet. Deze ultieme klassieker van bij ons brengt je instant terug naar zondagse maaltijden bij je bomma. En voortaan kun je ’m ook zelf maken, want we delen tips en tricks voor de traditionele vol-au-vent zoals ie hoort te zijn, met alles erop en eraan én een originele extra’s. Aanvalleeen!

Belgische klassieker

In ons land vind je vol-au-vent op het menu van bijna elke brasserie. Deze klassieker met malse kipfilet, gehaktballetjes en een smeuïge saus met champignons bereid je niet in één-twee-drie, maar het resultaat is meer dan de moeite waard!

Misschien ken jij vol-au-vent wel eerder als koninginnenhapje, bouchée à la reine, videe of kippenragout. Hoe je het gerecht ook noemt, alle termen dekken dezelfde smakelijke lading. In België dan toch, want in Frankrijk slaat de term vol-au-vent enkel op het bladerdeegpasteitje, dat met verschillende vullingen wordt geserveerd. Even opletten dus!

Bij een romige vol-au-vent past een volle witte wijn, zoals een chardonnay , chenin blanc of viognier. Drink je liever rood, kies dan voor een lichte rode wijn met zuurtje, bijv. een pinot noir of cabernet franc.

De perfecte vol-au-vent …

bestaat uit een aantal basisingrediënten: malse kip, (kalfs)gehakt, witte champignons, een bladerdeegpasteitje (of videe) en (zelfgemaakte) kippenbouillon. Ja, dat lees je goed. Kook je kip in water met wortelen, selderstengels en ui en gebruik dit kookvocht daarna als bouillon voor de ragout. Heerlijke smaak gegarandeerd.

Wil je de vol-au-vent extra finesse geven? Voeg dan wat grijze garnalen toe. Love it or hate it? Test het zelf en laat je verrassen.