Bereidingstijd: 30 min + 3 u kooktijd
- Hak de selder, 1 ui en de wortel in grove stukken.
- Breng het water aan de kook. Voeg de soepkip, de grofgehakte groenten en het kruidentuiltje toe. Laat 3 u koken op een zacht vuur.
- Haal de kip uit de pot en pluk in stukken. Giet de bouillon niet weg, je hebt hem nodig voor de roux.
- Stoof de champignons aan en blus met citroensap.
- Rol kleine balletjes van het gehakt.
- Stoof de andere fijngesnipperde ui in een klontje boter en bak er de gehaktballetjes in.
- Maak een roux: laat het boter smelten en klop er de bloem bij, leng aan met 1 l kipbouillon. Kruid met peper en zout. Voeg de kip, champignons en gehaktballetjes toe aan de roux. Haal de pot van het vuur en voeg de room en 1 ei toe en roer, voor de tweede binding. Voeg net voor het opdienen enkele druppels citroensap toe en versgemalen zwarte peper.
- Verwarm de oven voor op 190°C. Steek voor het krokantje een stukje bladerdeeg uit in een leuke vorm, strijk in met losgeklopt ei en zet in de oven gedurende 10 min.
- Dien op met een kommetje gemengde groene sla en gehalveerde kerstomaatjes.
Kooktip
Laat je bouillon bij voorkeur een nacht afkoelen in je koelkast, zodat je de volgende dag de vetlaag er mooi kunt afscheppen.