Bereidingstijd: 30 min + 1.10 u baktijd + 1.30 u rusttijd
Splits de eiwitten van de eidooiers. Doe dit een dag op voorhand en laat een dag afgedekt op kamertemperatuur staan.
Klop de eiwitten samen met 1 kl citroensap en 1 snufje zout voor enkele minuten met een keukenrobot op.
Voeg om beurt en beetje bij beetje 100 g kristalsuiker en 100 g van de bloemsuiker toe. Neem hiervoor de tijd, voorzie ± 10 min. Verhoog de snelheid gedurende 2 min.
Doe de mengeling in een spuitzak met een tuitje met een diameter van ± 5 mm. Leg een vel bakpapier of een siliconenmatje op de bakplaat.
Spuit torentjes van verschillende grootte.
Bak in een voorverwarmde oven op 100°C gedurende 1.10 u.
Zet de oven af en laat de deur op een kier staan. Laat nog 1.30 u in de oven staan.
Maak de veenbessencompote: kook de veenbessen en de rest van de kristalsuiker voor 20 min in een pot met deksel, op een gemiddeld vuur. Neem het deksel er na 5 min af en giet het sap af. Laat 10 min doorkoken tot je een compote bekomt en laat dan volledig afkoelen. Tip: het sap gebruik je niet in het recept. Houd het dus aan de kant om een lekkere smoothie mee te maken.
Voeg net voor je opdient de room bij de compote.
Schik de meringues op een bord met de veenbessencompote en de bolletjes ijs. Werk af met de rest van de bloemsuiker en enkele muntblaadjes.
Kooktip
Verse veenbessen doen het goed bij wit vlees, witte vis, witte chocolade én witte kaas!
Veenbessen hebben van nature een zure smaak. De zoetebekken kunnen gerust wat extra suiker toevoegen aan de compote.
Schep de bolletjes ijs een dag op voorhand en stop ze zo terug in de diepvries om tijd te winnen op het moment zelf.