Ieder zijn BBQDe BBQ basics
Alles voor de perfecte BBQ

De BBQ basics

Het zit ingebakken bij de Belg. Zodra de temperaturen stijgen en de zon van de partij is, halen we met z'n allen de BBQ van onder het stof. We maken de roosters schoon, slaan een voorraad vlees in en nodigen vrienden, buren of familie uit. Met onze tips voor gas-, houtskool- en elektrische BBQ's wordt het een heus tuinfeest!

Tips voor gasbarbecue

Een gasbarbecue is gebruiksvriendelijk en staat garant voor snel bakplezier! Het gasvuur staat meteen aan en de bakplaat of de rooster warmt heel snel op. Dat allemaal zonder je handen vuil te maken. Bovendien is een BBQ op gas vrijwel reukloos, zodat je je buren niet lastig valt met rookpluimen. Leuk pluspunt: met een gasbarbecue kan je ook wokken.

Hoe steek ik een gasbarbecue aan?

 1. Lees altijd eerst de handleiding van een gasbarbecue vóór je hem aansteekt!
 2. Sluit de gasfles aan op de BBQ. Draai het gaskraantje open en wacht een minuut met het ontsteken van de BBQ.
 3. Haal het deksel van de BBQ vóór je hem aansteekt. Voor het aansteken is immers zuurstof nodig.
 4. Druk op de startknop. De meeste gasbarbecues zijn voorzien van een elektrische ontsteking waardoor je geen lucifer nodig hebt.
 5. Na 10 minuten kan je beginnen BBQ'en!

Directe grillmethode

Voor het rechtstreeks grillen worden alle branders gebruikt en het voedsel al roosterend rechtstreeks op het vuur bereid. Dit zorgt voor snel dichtgeschroeid vlees en knapperige groenten. Alles wat dunner is dan 5 cm kan direct op de rooster. Door het deksel dicht te houden, verkort je de bereidingstijd nog meer.

Indirecte grillmethode

Indirect grillen is vergelijkbaar met bakken in de oven. Je plaatst het eten op de niet-ontstoken brander in plaats van op het vuur. Het vlees zal gelijkmatiger garen omdat het niet direct blootgesteld wordt aan de hitte van de branders. Grote stukken vlees zoals gebraad of gevogelte worden indirect gegrild.

Hoe onderhoud ik mijn gasbarbecue?

Gasbarbecues zijn onderhoudsvriendelijk omdat hun temperatuur makkelijk regelbaar is. De kans op aanbakken is dus kleiner dan bij een houtskoolbarbecue. Bij goed gebruik van een gasbarbecue hoeft schoonmaken geen grote karwei te zijn. Het makkelijkst is om na elke barbecue het toestel nog een 10-tal minuten op de hoogste stand aan te laten. Zo brandt een groot deel van het vuil op en kan je het meeste vuil wegborstelen. Tip: wrijf vóór het barbecueën de rooster in met olijfolie. Na afloop kan je er het vuil moeiteloos afwrijven met een natte spons.

Is je toestel gereinigd? Droog hem goed af en bewaar hem op een droge plaats (bijvoorbeeld in je tuinhuis of garage). Bescherm je barbecue altijd met een hoes.

Gaat je BBQ in winterslaap? Verwijder de roosters, wrijf ze in met bakolie, wikkel ze in papier en berg ze binnenshuis op.

Tips voor houtskoolbarbecue

Velen associëren het echte barbecuegevoel met een traditioneel houtskooltoestel. Uitgebreid aperitieven terwijl de kolen heet worden. Genieten van vlees of vis met een authentieke smaak en speciale kruiden. Achteraf nog uren met z'n allen in de tuin zitten. Gezelligheid troef!

Hoe steek ik een houtskoolbarbecue aan?

Een houtskoolbarbecue aansteken vraagt meer tijd dan een gasbarbecue. Tip: gebruik briketten in plaats van houtskool. Briketten branden langer en zorgen ervoor dat de hitte gelijkmatiger verdeeld wordt.

Met behulp van een brikettenstarter ga je sneller aan de slag. Dat is een metalen koker waarin je je briketten heel eenvoudig kan aansteken:

 1. Verwijder het barbecuedeksel en open alle ventilatiegaten.
 2. Leg een paar aanmaakblokjes op de bodem van de BBQ en steek ze aan.
 3. Plaats de gevulde brikettenstarter boven de aanmaakblokjes.
 4. Neem de brikettenstarter (met handschoen!) op zodra de bovenste laag briketten bedekt is met een dun laagje grijze as en verspreid de briketten vervolgens op de onderrooster.
 5. Plaats de grillrooster in de barbecue.
 6. Leg je vlees of vis op de grill.

Heb je geen brikettenstarter? Ga dan als volgt te werk:

 1. Verwijder het barbecuedeksel en open alle ventilatiegaten.
 2. Haal de rooster van de BBQ en leg de briketten dicht op elkaar in het midden van de rooster. Gebruik niet te veel briketten, anders wordt je BBQ te heet!
 3. Leg aanmaakblokjes op de bodem van de BBQ.
 4. Steek de aanmaakblokjes aan en zet de rooster met briketten terug in de BBQ zodat de vlammen alle briketten bereiken.
 5. Als de vlammen van de aanmaakblokjes uitgedoofd zijn, kunnen de kolen gelijkmatig branden.
 6. Verspreid de kolen over de volledige rooster.
Hoe een BBQ aanmaken?

Hoe een BBQ aanmaken?

Hoe vlammen vermijden?

Hoe vlammen vermijden?

Temperatuurregeling

Bij barbecueën draait het om de regeling van de temperatuur. Vele barbecues zijn voorzien van ventilatiegaten die je kan open- en dichtschuiven. Hoe groter de openingen, hoe groter de luchtstroom en hoe hoger de temperatuur. Om de temperatuur te verlagen wanneer het toestel te heet wordt, sluit je de ventilatiegaten.

Directe grillmethode

De directe grillmethode houdt in dat het eten direct op de rooster boven het hete vuur gebakken wordt. Deze bakmethode is aan te raden voor gerechten die als individuele porties geserveerd worden zoals steak, hamburger, brochette, vis, groenten, enz.

Indirecte grillmethode

De indirecte grillmethode is een trage kooktechniek voor grotere stukken vlees zoals gevogelte of gebraad. Het vlees wordt niet rechtstreeks boven het hete vuur gebakken maar door warme luchtcirculatie rondom het vlees. Het barbecuedeksel moet gesloten blijven. De druippanmethode is een indirecte manier van grillen. De sappen van het vlees worden opgevangen in een pan. De sappen verdampen en worden opgenomen in het vlees. Zo droogt het vlees niet uit.

Hoe onderhoud ik mijn houtskoolbarbecue?

Reinig de rooster met een borsteltje of natte spons.
Wrijf voor het barbecueën de rooster in met wat olie. Zo kan je het vuil nadien makkelijker verwijderen.
Roestvrij staal reinig je best met een specifiek product. Geëmailleerd staal poets je met een mild afwasmiddel.
Dek je toestel na gebruik steeds af met een hoes.

De elektrische BBQ

De elektrische BBQ wordt steeds populairder. Dat komt vooral omdat hij zeer gebruiksvriendelijk is. Je steekt de stekker in het stopcontact en je kan beginnen barbecueën! In tegenstelling tot een houtskool- of gasbarbecue werkt een elektrisch toestel bovendien niet met open vuur. Je kan er dus zowel binnen als buiten van genieten!

De voordelen van een elektrische BBQ

Gebruiksvriendelijk

Een elektrische BBQ is snel op temperatuur. Na een kwartiertje kan je je vlees al beginnen grillen. En niet onbelangrijk: er is geen geknoei met asresten!

Binnen en buiten te gebruiken

De grootste troef van een elektrische BBQ is dat je hem zowel buiten als binnen kan gebruiken. Hij is makkelijk afneembaar van het onderstel en kan dienst doen als tafelbarbecue. Ook in de winter kan je dus gezellig barbecueën. Leuk pluspunt: met een elektrische BBQ heb je geen rookhinder.

Veilig

Bij een elektrische BBQ komt geen houtskool aan te pas, dus er is geen risico op brand.

Perfect resultaat

De snelle temperatuurstijging en de gelijkmatige warmteverdeling zorgen voor perfect gebakken grillgerechten. De regelbare thermostaat vermindert de kans op verbrand of rauw vlees.

BBQ-Veiligheidstips

Voor gas- en houtskoolbarbecues

 • Let op met brandbare of loshangende kleding.
 • Hou kinderen en huisdieren altijd op een veilige afstand.
 • Zet je BBQ op een stevige en vlakke ondergrond.
 • Verplaats nooit een brandende BBQ.
 • Plaats een gasfles van een gasbarbecue nooit onder de BBQ, maar ernaast.
 • Controleer bij het uitzetten van een gasbarbecue of je de fles goed afgekoppeld en gesloten hebt.
 • Hou steeds een emmer water in de buurt mocht er iets gebeuren.

Voor elektrische BBQ's

 • Trek de stekker van de elektrische BBQ uit het stopcontact en laat hem afkoelen voordat u hem opbergt.
 • Bewaar de elektrische BBQ buiten het bereik van kinderen, huisdieren en watervoorraden.
 • Haal het snoer na gebruik uit het stopcontact

Het juiste gereedschap voor elke BBQ-chef

Om makkelijk en vooral veilig te barbecueën heb je het juiste gereedschap nodig. Je ideale BBQ-set bestaat uit een spatel, een tang, een vork van roestvrij staal en een grille voor worsten, en uiteraard een schort en handschoen. Je vindt alles in je Delhaize supermarkt en op onze e-shop!