Ieder zijn BBQVis en mosselen op de BBQ: bereiding en tips
Alles voor de perfecte BBQ

Vis en mosselen op de BBQ: bereiding en tips

Hou je van een licht barbecuegerecht? Kies dan voor vis op de grill. Op de BBQ maak je in een handomdraai de heerlijkste vis klaar. Van kabeljauw tot zalm en van scampi's tot mosselen. Bij Delhaize vind je een brede waaier aan kraakverse vis. Volg onze tips en je stukje barbecuevis zal des te beter smaken!

Verse vis en mosselen op de grill

Heerlijk gezond en meteen ook heerlijk zuiders! Leg eens een stukje vis of mosseltjes op de barbecue. 

Welke vissoorten op de barbecue?

Welke vissoorten op de barbecue?

Opteer voor stevige vissoorten, want die vallen niet zo snel uit elkaar en bakken mooi goudbruin. Bovendien kan stevige vis makkelijk op een spies. Denk maar aan zalm, tonijn, forel, zwaardvis, makreel, schol en kabeljauw.
Ook mosselen, gamba's en andere schelp- of schaaldieren kunnen perfect op de barbecue.
Let wel: koop steeds verse vis voor de BBQ. Met diepgevroren of gerookte vis krijg je niet hetzelfde resultaat.

Mosselen, ook lekker op de barbecue

Mosselen met friet mogen dan wel een Belgische oerklassieker zijn. Met mosselen kan je ook heel origineel uit de hoek komen. Vooral nu het mosselseizoen volop aan de gang is. Wat dacht je bijvoorbeeld van mosselen op de barbecue? Laat je verleiden door een van onze heerlijke ideeën.

Als aperitiefhapje: voorgekookte mosselen op de barbecue

Als aperitiefhapje: voorgekookte mosselen op de barbecue

Serveer mosselen met spek als hapje. Hiervoor moet je eerst de mosselen openkoken. Daarna haal je ze uit hun schelp en wikkel je ze in gerookte ham. Prik de mosselen met ham op een spies en leg ze nog even op de barbecuerooster. Makkelijk en lekker!

Mosselen in een papillot

Mosselen in een papillot

Wil je mosselen klaarmaken op de barbecue, dan lukt dat best in aluminiumfolie. Leg ze een kwartiertje op de BBQ en voeg er nadien wat kruiden toe. Heb je het liever wat exotischer? Besprenkel je mosselen dan met kokosmelk, gember en citroensap. Vouw de folie dicht en rooster je pakketje tot de mosselen opengaan. Heerlijk! 

Probeer eens papillot van mosselen met bruin bier>

Tips om vis klaar te maken voor de barbecue

Er zijn verschillende manieren om vis op de barbecue te garen. Gemarineerd, op een brochette, in folie verpakt of met vel er nog aan. Aan jou de keuze! Maar vergeet niet om je rooster altijd goed in te smeren met olijfolie, anders blijft je vis plakken. En nu aan de slag!

Vis marineren

Geef meer smaak aan je barbecuevis met een marinade! In tegenstelling tot vlees, mag je vis niet te lang marineren. Een halfuur tot een uur is voldoende. Bij zure marinades begint vis immers te garen, wat zonde zou zijn. Een klassieke marinade bestaat uit azijn, citroen en kruiden. Mag het wat pikanter? Verras je gasten dan met een marinade van limoensap, munt, gember, peper, zout en een beetje tabasco. Verrassend lekker!

Vis op het vel barbecueën

Vis op het vel barbecueën

Vis met vel gril je ook met vel op de barbecue. Op die manier hou je het vocht van de vis goed vast, waardoor de smaak nog beter tot uiting komt. De huid van gegrilde forel of makreel, bijvoorbeeld, smaakt heerlijk krokant. Zalm, daarentegen, eet je beter zonder vel. Je kan heel makkelijk het vel verwijderen als de vis gaar is.

Visbrochette

Visbrochettes op de barbecue? Rijg je stukjes vis dan aan platte of dubbele pennen. Voor ronde pennen is vis niet stevig genoeg.

Vis in een papillot

Geen keukenprinses of grill master? De makkelijkste manier om vis op de barbecue te garen, is verpakt in een papillot. Leg je vis in het midden van een stuk aluminiumfolie en leg er citroen, kruiden, peper en zout op. Wikkel de vis in de folie. Plaats de papillot in het midden van de brandende barbecue en gril 5 minuten aan beide kanten.

Smeer je barbecuerooster in!

Belangrijk is om je barbecuerooster steeds goed in te wrijven met een dun laagje olijfolie. Zo voorkom je dat je vis aan de grill blijft plakken. Tijdens het grillen kan je je vis eventueel nog wat besprenkelen met olie.

Hoe lang moet vis op de BBQ?

Vis heeft geen lange gaartijd nodig op de barbecue. Kort aanbakken langs beide kanten volstaat. Om er zeker van te zijn dat je vis perfect gebakken is, prik je met een spies in het dikste deel van de vis. Als de spies er makkelijk inglijdt, is de vis klaar.

Vis omdraaien is moeilijk, maar niet met een barbecuegrillmand

Vis valt wel eens uit elkaar bij het omdraaien op de barbecue. Om dat te vermijden, gebruik je best een grillmand. Ook superhandig voor kleine schelp- en schaaldieren!