Cocktails bij de barbecue: tips en tricks
De geur van hete kolen en het gerinkel van ijsblokjes in een cocktail. Moet een mens meer hebben om gelukkig te zijn? Wij denken het niet! Onze tips en tricks maken shaken en mixen kinderspel.
⭐ Black Friday bij Delhaize:1+1 en 2+2 GRATIS op een speciale selectie! Profiteer nu! 🎉Naar de selectie >
De geur van hete kolen en het gerinkel van ijsblokjes in een cocktail. Moet een mens meer hebben om gelukkig te zijn? Wij denken het niet! Onze tips en tricks maken shaken en mixen kinderspel.
De snelste manier. Je giet de ingrediënten rechtstreeks in het glas, doorgaans op ijsblokjes. Cocktails in verschillende laagjes vereisen wat handigheid. Doe de ingrediënten voorzichtig één na één in het glas, met behulp van een barlepel tegen de zijkant van het glas.
Geshaket betekent dat je een perfecte emulsie hebt van ingrediënten die een verschillende dichtheid hebben (sap, siroop, alcohol, crèmes, ijsblokjes, fruit). Vul de grote beker voor 2/3 met ijsblokjes en met de ingrediënten, zet het deksel op de shaker en schud krachtig. Giet het mengsel in een glas en filter daarbij de ijsblokjes. Omdat die te klein zijn, zullen ze immers te snel smelten in het glas. Als je geen shaker met filter hebt, gebruik dan een cocktail strainer.
Voor een perfecte smeuïgheid doe je de alcohol, het gesneden fruit en het ijs in een blender. Mix alles gedurende 30 sec. en dien onmiddellijk op. Door de sterke rotatie van het mes wordt er lucht in de bereiding gebracht.
Je cocktail mag dan nog zo heerlijk smaken, het oog wil ook wat. Er bestaan tal van manieren om je cocktail te versieren. Wij selecteerden voor jou de leukste en origineelste.
Een populaire decoratie is frosting: je cocktailglas voorzien van een suiker- of zoutrandje. Denk maar aan de margarita met haar bekende zoutrand. Zout breng je aan door de rand van het glas in te wrijven met citroen en vervolgens rond te draaien in zout. Voor een suikerfrosting vervang je de citroen door eigeel. Wil je een kleuriger effect? Vervang dan het eigeel door Blue Curaçao of grenadine.
Zit er vruchtensap in je cocktail? Versier je glas dan met stukjes fruit. Leuk is om je decoratie af te stemmen op de kleur: een stukje kiwi bij een groene cocktail, ananas of kokosschilfers bij een piña colada, enz. Laat je fantasie de vrije loop. Maar let er wel op dat de decoratie het drinken niet belemmert, overdrijf dus niet. Tip: om te voorkomen dat het fruit bruin wordt, wrijf je het op voorhand in met wat citroensap.
Haal je inspiratie uit Thaïland of Bali en versier je cocktail met een bloem. Pluk een kleine bloem met stengel, maak ze schoon en laat ze in je cocktail vallen of verwerk ze in je fruitdecoratie. Dit is geen eetbare decoratie, vermeld dit dus zeker aan je gasten wanneer je hen de cocktail serveert. Liever een eetbaar exemplaar? Plaats dan een wilde hibiscusbloem op de bodem van je glas. De bloemen zijn in siroop te verkrijgen in je Delhaize supermarkt.
De krul vergt iets meer handigheid dan de andere decoratietechnieken. Maak daarom eerst je versiering voordat je aan je cocktail begint. Snij met een zesteur lange en dunne repen van een sinaasappel of limoen. Bind ze om een rietje en plaats ze in de diepvries. In de tussentijd bereid je je cocktail. Als die klaar is, zal je merken dat je sinaasappelschil een leuk opkrullend effect gekregen heeft. Garneer de krul op de rand van je cocktailglas.
IJsblokjes vormen een belangrijk onderdeel van heel wat cocktails. Volg onze tips om ze op een creatieve manier te serveren!
IJsblokjes van water zijn saai. Waarom zou je er geen smaakje aan toevoegen? Let er wel op dat de smaak bij je cocktail past. Zo doe je ijsblokjes van vruchtensap in een fruitcocktail. En ijsblokjes van watermeloensiroop smaken bijvoorbeeld extra lekker in een sangria.
Ook ijsblokjes met vulling geven je cocktail een zomers accent. Een stukje fruit in je glas als het ijs gesmolten is, is bovendien een leuke verrassing.
Een paar ideeën:
Doe wat muntblaadjes en citroen in je ijsblokjesvorm voor meer frisheid.
IJsblokjes van aardbeien, bosbessen of bramen zorgen voor een zoete toets.
Ook van eetbare bloemen (lavendel, Oost-Indische kers) kan je ijsblokjes maken.
Tip: om iets in te vriezen, vries je eerst de helft van een blokje. Vervolgens leg je het fruit, de bloemen of de kruiden op het bevroren ijs en giet je er water overheen. Zo blijft de vulling netjes in het midden zitten.
Er wordt weleens gezegd dat goed gereedschap het halve werk is. En ook bij cocktails is niets minder waar. Welke tools zijn onmisbaar? We lijsten ze op. De meeste zijn verkrijgbaar in sommige van onze winkels. Andere producten worden getoond ter illustratie.
Handig om suiker, muntblaadjes en kruiden fijn te stampen en er het sap met zijn geconcentreerde smaak uit te halen.
Ideaal om bij de bodem van een mengglas te kunnen en de ingrediënten van boven naar onder te roeren.
Ideaal voor mengelingen die niet geshaket moeten worden.
Er bestaan 3 soorten:
Praktisch om ijsblokjes, pulp en pitjes tegen te houden in een 2-delige shaker of in een mengglas.
Perfect om met succes nauwkeurig gedoseerde cocktails te bereiden.
IJs nemen en laten vallen op de juiste plaats
Onmisbaar om luchtige of stevige cocktails te bereiden. Verbrijzel er geen ijsblokjes mee om de messen van het toestel niet stomp te maken.
De meest efficiënte en elegante manier om je cocktails te koelen. Je kiest zelf je techniek: molen, deegrol, hamer of kant-en-klaar crushed ijs.
De juiste alcohol combineren met de best passende limonade of tonic is geen sinecure voor wie geen mixoloog of barman is. Hierna vind je de nodige info om de subtiliteit en de smaak van je cocktails op een hoger niveau te tillen. Wat mengen met wat?
*Aged rum = oude rum - Unaged rum = niet-gerijpte rum - Unaged tequila = niet-gerijpte tequila - Aged tequila = gerijpte tequila
**Sparkling wine = schuimwijn
Door het uitgebreide aanbod van gin kan je soms het bos door de bomen niet meer zien, en worden de specifieke kenmerken van elke gin niet genoeg in de verf gezet in de bereiding van een Gin & Tonic.
Om je te helpen het beste te genieten van het heel grote smaakpallet van gins en mixers, vind je hier een handige gids die je in een oogwenk wegwijs maakt in de beste gincombinatie, of om nieuwe ontdekkingen te doen.
Deze Gin & Tonic-gids bestaat uit 3 luiken:
Het eerste is een kruising van de ginsmaken. Elke gin wordt geklasseerd volgens zijn typische aromatische kenmerken: citrus, zoet, floraal, kruidig.
Het tweede deel geeft de verschillende mixers weer: klassiek, aromatisch, fruitig en andere nieuwigheden.
In het derde deel vind je voorstellen voor ideale combinaties van een gin, zijn mixer en het gepaste garnituur (koriander, zeste van sinaasappel, citroengras, ...).