Asperges telen in 4 stappen
1. PLANTEN EN VERZORGEN
De aspergeplanten worden in opgehoopte zandheuvels geplant en zorgvuldig verzorgd. Zo blijven ze mooi groen, wat zorgt voor meer en betere asperges het jaar nadien. De planten worden voor de winter afgedekt met plastic zeilen om hen te beschermen en warm te houden.
2. OOGSTEN
Als de grond lichtjes begint te barsten en de aspergekoppen boven de grond komen piepen, kunnen ze geoogst worden. Dat heet in de volksmond ook wel ‘asperges steken’. Met een lang mes wordt voorzichtig een gaatje gestoken langs de asperge om de grond wat los te maken en de stengel van de wortelen te snijden.
3. VOORWASSEN
De asperges worden in bakken gelegd en gaan door de voorwas om het meeste zand eraf te spoelen. De stengels gaan dan in grote wasbakken de koeling in, waar ze een nachtje in het water blijven weken.
4. SORTEREN EN VERPAKKEN
Na een nacht in de frigo gaan de asperges over een sorteerinstallatie. Bij elke stap staat iemand om het proces in de gaten te houden: om de stengels te sorteren, oneffenheden weg te snijden, beschadigde asperges aan de kant te houden … Tot slot worden de asperges ingepakt in bundeltjes (per kaliber).