Tot en met 11 september, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLBTS!Zie voorwaarden

BlogpaginaBeter etenWild en gevogelte bij Delhaize: genieten van kwaliteit
#HalloGoebezigers
Better Eating
Better Planet
Better Living

🍂 De lekkerste wildgerechten 🍂

Wildseizoen: zelf aan de slag met wild

Een mals stukje hert, een rijke everzwijnragout, een fijne fazantfilet, een knapperig hindegebraad of een stoofpotje met konijn: in de herfst wordt het startschot van het wildseizoen gegeven en krijg je de keuze uit een ruim assortiment wild. Die intense, kenmerkende smaken van wildgerechten zijn echt om wild van te worden. Wist je trouwens dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf wild te bereiden? Je hoeft ons niet op ons woord te geloven, de onderstaande recepten met wild spreken voor zich!

Hoe wild klaarmaken?

"Ben jij wild van wild en heb je zin om eens uit te pakken met een lekker wildgerecht, maar weet je nog niet echt hoe? Geen paniek: wij helpen je op weg. Voor je een wild recept kiest, overweeg je best de verschillende soorten vlees die er zijn.
Wij laten je alvast kennismaken met onze topfavorieten:
- hert en hinde
- ree
- everzwijn
- patrijs
- duif
- fazant


Leer de verschillende types wild vlees kennen, bekijk onze tips en kies dan een lekker receptje uit dat je graag zou willen proberen."

Wilde tips van onze chefs

Wild is onwijs populair … op restaurant. Niet iedereen durft er thuis mee aan de slag. Jammer, want koken met wild is eigenlijk supergemakkelijk en hoeft helemaal niet “klassiek” of “sjiek” te zijn. 

Ontdek ons 'wild' aanbod

Hert en hinde

Het vlees van hert (m) en hinde (v) heeft een mooie donkerrode kleur en is rijk aan ijzer. Het kan op alle manieren worden klaargemaakt, zelfs heel snel: grillen in de pan duurt maar 6 à 10 minuten. Het rugstuk is het meest malse deel: het wordt in zijn geheel gebruikt, met of zonder been: in koteletten, filets of medaillons. 

Ree

Een ree is een kleine, wilde hertensoort. Het vlees van de ree is mager, maar heel rijk aan ijzer en eiwitten. Het is mals en fijn, zodat je het niet op voorhand hoeft te marineren. Maak de filet klaar zoals rund en het filetgebraad zoals rosbief. Lekker met kroketten (duh!), boschampignons en vruchtencompote.

Everzwijn

Het vlees van everzwijn is afkomstig van wilde zwijnen jonger dan zes maanden. Het rozige, verfijnde vlees met een milde wildmaak doet denken aan varkensvlees. Tip: gaar de filet op dezelfde manier als varkensgebraad ... of ga voor wereldse recepten zoals een Amerikaanse sandwich met pulled everzwijn, Italiaanse papardelle met everzwijn of een Ierse stoverij met Guiness en veenbessen.

Patrijs

Een patrijs is groter dan een kwartel, maar kleiner dan een fazant en een kalkoen dus ideaal om aan een klein(er) gezelschap te serveren. Het kleinwild komt vaak voor in onze regionen en heeft fijn, licht vlees. Wil je ten volle van de verfijnde smaak  genieten? Zorg er dan voor dat het vlees tijdens het bakken niet uitdroogt (net zoals bij de fazant en de kalkoen). 

Duif

De duif of de houtduif is ook kleinwild met een fijne structuur en een verfijnde smaak en daardoor zeer gegeerd bij fijnproevers - zoals jij? Tip: maak het vaste,  magere vlees klaar met weinig vetstof. Op zijn best? Saignant - na ongeveer 20 min garen in de oven op 180°C. Ook lekker als je van de restjes kroketjes maakt! Serveer als hapje met koolsalade "on the side".

Fazant

Het vlees van fazant is vrij droog, maar smaakvol. Het is raadzaam om het vlees eerst te braderen en tijdens het braden regelmatig te overgieten met braadbocht. Braad een uur in de oven op 150°C en je fazant is perfect gebakken. Lekker op Brabantese wijze, à la forestière of - waarom niet? - in een hotdog met appel en curry. Tip: fazant doet het niet alleen goed met appel, maar ook met sinaasappel, abrikozen of druiven.