Lokaal
Telers & boeren

Prachtige profiteroles

Wie profiteroles zegt, zegt luchtige, licht knapperige soezen gemaakt van kookdeeg en gevuld met banketbakkersroom, slagroom, custard of ijs. Als kers op de taart, huh … soes wordt het gebakje rijkelijk overgoten met verse chocoladesaus.

Wist je dat profiterole in het Frans zoveel betekent als ‘klein voordeel’? Als de naam het zelf al zegt, heb je geen ander excuus nodig om wat vaker soezen te eten, toch? Het woord soes komt dan weer van het Franse pâte à choux (soezendeeg), want in Frankrijk vonden ze dat een soesje er leek op een kleine kool. Hoe schattig

Hoe vul je soezen?

Hoe vul je soezen?

De vraag van één miljoen: hoe vul je - zonder al te veel smossen - soezen? Wel, snijd met een mes het hoedje af van de afgekoelde soezen. Vul de open soezen met een spuitzak of met behulp van één of twee lepels. Et voilà, jouw profiteroles zijn klaar. Laat ze afkoelen en overgiet ze met heerlijke chocoladesaus.

Wil je liever gesloten soesjes?

Prik een gaatje in de bodem van het gebakje en vul het met een spuitzak met een speciaal spuitmondje. Geen verlies en o zo handig.

3x anders

Nee, jouw soezenvulling hoeft niet altijd hetzelfde te zijn. Zo maak je profiteroles op 3 verschillende manieren.

De hartige versie

Voor je brunch: soezen met roerei en gerookte zalm

De luxeversie

Voor je high tea: profiteroles met mascarponeroom, frambozen en wittechocoladesaus.

De feestelijke versie

Als dessert: gevuld met kastanjecrème en overgoten met gezouten karamel.