Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code EOYCOLLECT!> Profiteer ervan! <

Lokaal
Telers & boeren
Luikse balletjes, een straf streekgerecht

Luikse balletjes, een straf streekgerecht

Iedereen kent de Luikse wafel,  maar er is nog zo’n Belgische oerklassieker uit Luik die we soms eens zouden vergeten: de boulets à la liégeoise. Terwijl je in Vlaanderen in bijna elke brasserie kunt smullen van balletjes in tomatensaus, staan er in Wallonië ook vaak Luikse balletjes op het menu. ’t Is dan tijd voor een citytripje, zeker?

Wist je dat dit gerecht in het Frans ook boulets sauce Lapin wordt genoemd? Luikse saus zou namelijk uitgevonden zijn door Madame Géraldine Lapin op het einde van de 19de eeuw. Anderen beweren dan weer dat men vroeger restjes saus van konijn met pruimen gebruikte om Luikse balletjes extra smaak te geven. 
 

Balletjes maken

Balletjes maken

Hoe kun je ‘gewone’ gehaktballen omtoveren tot fancy Luikse balletjes? Laat ze zachtjes garen in een saus op basis van mosterd, 2 kruidenmixen, het rundsfond én - het gouden element dat de saus lekker zoet (en lokaal) maakt - Luikse siroop.  

Misschien denk je niet meteen aan fruit bij Luikse balletjes (allez nu!). Maar toch zit er wel degelijk fruit verborgen in dit gerecht. Voor 1 kg echte Luikse siroop heb je maar liefst 4 kg verse appelen, peren, pruimen, abrikozen en dadels nodig.

Luikse balletjes zonder vlees? Tuurlijk kan dat! Vervang het gehakt bijv. eens door een mengeling van champignons en kikkererwten, tofoe of linzen.