Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COLFREE!> Profiteer ervan! <

BlogpaginaBeter etenWild en gevogelte bij Delhaize: genieten van kwaliteitWild op het kerstmenu: laat je inspireren door Delhaize
#HalloGoebezigers
Better Eating
Better Planet
Better Living

Gevogelte op je feestmenu

Kies je gevogelte in 1, 2, 3

1. Kies je gevogelte, wild of beide?

Kalkoen is een klassieker op je kerstmenu, maar je kunt ook eens voor een ander soort gevogelte gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van bosduif, wilde eend, fazant of patrijs? Deze vogels zijn slechts tijdelijk beschikbaar, want ze volgen onze wildkalender. Ze hebben dus extra veel smaak … en zijn daardoor extra feestelijk en veelzijdig! Je kunt voor een klassieke bereiding gaan, zoals canard à l’orange. Of wat dacht je van onze wereldse eend in mandarijnpannenkoekjes met Nutri-Score A, jawel!

2. Kies je gevleugelde feestrecept

Je merkt het al: we hebben heel wat typische en atypische recepten met gevogelte voor je klaarstaan. Hou voor de keuze van je favoriete recept vooral rekening met het aantal gasten dat je verwacht, evenals de kooktijd en kostprijs. Een kalkoen is een topper als je straks veel mensen verwelkomt, terwijl bosduif en wilde eend het dan weer beter doen in een klein gezelschap. Weinig zin, eh … tijd om te koken? Bestel je gevulde kalkoen dan ovenklaar bij de afdeling beenhouwerij van je favoriete Delhaize supermarkt.

3. Aan de slag met onze tips & tricks

Je vindt hieronder een overzicht van alle soorten gevogelte (mét recept!) die je tijdens de feestdagen bij je favoriete Delhaize supermarkt vindt: van kalkoen tot gedroogde, gerijpte en gekonfijte eend. Mmm, het water loopt al in … en uit onze mond. Je wil zeker zijn van je stuk (vlees)? Bestel je lievelingsdier dan minstens 48 uur op voorhand, zodat onze beenhouwers het voor je kunnen klaarleggen – en desgewenst versnijden, prepareren, enzovoort.

3 gevleugelde kalkoentips

1. Voorzie ongeveer 500 g vlees per persoon. Een kalkoen van minder dan 5 kilo is over het algemeen malser. Als 5 kilo niet genoeg is voor het aantal gasten, dan koop je beter 2 kalkoenen in plaats van één grotere, dat is ook makkelijker in de oven.
2. Kalkoen past goed bij een smakelijke vulling. Een goed gekruide vulling komt de smaak van het gevogelte ten goede. De voorbereiding van de kalkoen en de vulling neemt veel tijd in beslag. We raden je aan om hier zelfs tot 48 uur op voorhand aan te beginnen.
3. Gevuld of niet: haal de kalkoen zeker 2 uur op voorhand uit de koelkast voor je aan de voorbereiding begint en laat hem rusten op kamertemperatuur. Vergeet  niet om 'm ook langs de buitenkant op smaak te brengen met peper en zout. Zin in een krokante korst? Bestrijk 'm dan met boter ... of honing!

Hoe kalkoen klaarmaken?

Geen Thanksgiving noch Kerstmis zonder kalkoen, toch? Tijdens de feestdagen kiezen de meesten voor een gevulde kalkoen. Reken zo'n 250 à 375 gram vulling per kilogram kalkoen. Ga voor een klassieke vulling met kippenlever, appel, rozijnen en kaneel of doe 't een keer anders met een Italiaanse vulling met pancetta en oregano of een Midden-Oosterse vulling met dadels en ras el hanout ...

Hoe eend klaarmaken?

Het vlees van wilde eend heeft een verfijnde smaak en maakt je menu dus extra feestelijk. Het is bovendien een erg dankbaar product. Je kunt bijna alle delen van de eend bereiden: van de borsten en de bouten tot de lever en de maag. Je hebt dus een ruime keuze uit verschillende bereidingen: gerookte eendenborst, gekonfijte eendenbout, rauwe eendenlever, ...

Eendenborst

De eendenborst of magret wordt bij voorkeur rosé gebakken. Maak ruitvormige inkepingen in het vel en bak het vlees met de velkant naar beneden. Als het vel bruin ziet (na 10 min), draai je de eendenborst om en laat je 'm nog 5 min verder bakken op de vleeskant. Vergeet niet om het vet beetje bij beetje weg te scheppen. Haal van het vuur, wikkel in aluminiumfolie en laat 5 min rusten.

Eendenborstfilet

De eendenborst of aiguillette zit tussen de borst en het karkas van de eend en weegt ongeveer 25 gram. Je zult versteld staan van z’n heerlijke smaak en malsheid. De lekkernij komt ook van bastaardeenden, die in openlucht worden gekweekt. Bak zo in de pan of marineer in olijfolie en breng op smaak met verse kruiden.

Gedroogde eendenfilet

Deze gedroogde en versneden eendenfilet is een pure en uiterst smaakvolle delicatesse. De unieke smaak wordt verkregen na een droogtijd van ± 30 uur op 25-40°C. Heerlijk als voorgerecht met veldsla en notenolie of gewoon op toast.

Gerijpte eendenfilet

Deze langgerijpte eendenfilet wordt gedroogd en gerijpt gedurende minstens 15 dagen, en dat op een constante temperatuur van 14 à 15°C. Deze rijpingsmethode zorgt voor een meer uitgesproken smaak en een stevige textuur.

Gekonfijte eendenbout

De eendenbouten van de canette of vrouwelijke barbarie-eend worden op traditionele wijze gekonfijt in eendenvet. Het vlees heeft hierdoor een erg fijne smaak en smelt haast weg in je mond. Perfect als voor- of hoofdgerecht met een winterse salade.

Moelleux van eend

Deze specialiteit is enkel verkrijgbaar tijdens de feestdagen. De eendenfilets van de canette of vrouwelijke barbarie-eend werden gevuld met eekhoorntjesbrood. Jij hoeft ze enkel aan te bakken in de pan en daarna 25 min in een voorverwarmde oven te zetten op 180°C.