Tot en met 11 september, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLBTS!Zie voorwaarden

BlogpaginaBeter etenLokaalDe toffe peren van het Belgische Wolfcarius Quality Fruit (WTF)
Lokaal
Telers & boeren

De toffe peren van het Belgische Wolfcarius Quality Fruit (WTF)

Zeg niet zomaar een peer tegen het fruit van Wolfcarius Quality Fruit (WTF). Dit 100% Belgische, meer zelfs West-Vlaamse, fruitteeltbedrijf kweekt ondertussen al 3 generaties lang peren en appelen op een zo duurzaam mogelijke manier. Christ Wolfcarius is naast bedrijfsleider vooral een fruitteler met een enorme passie voor zijn vak, respect voor de natuur én een hart voor onze samenleving. Jelle Beeckman, aka The Messy Chef, ontmoette Christ in zijn uitgestrekte boomgaard. Wat blijkt: alleen maar toffe peren van bij ons.

Knolselderburger met conferenceperen

The Messy Chef was tijdens zijn bezoek meteen geïnspireerd en toverde een prachtig recept uit zijn hoed: een sesam knolserderburger met conferenceperen. Vervang vlees deze keer door knolselder, maak een perensalsa en werk af met mayonaise. Mmmh, om je vingers van af te likken. Ontdek het recept hieronder.

F2021102100089360000

Hoe zijn jullie in de peren gerold én wat maakt jullie peren zo speciaal?

Christ Wolfcarius: “Mijn grootvader richtte het bedrijf op in begin van de jaren 1940. Toen teelde hij niet alleen fruit, maar kweekte hij ook kippen en varkens. Langzamerhand groeide bij hem de passie voor appelen en peren en is hij daarmee verder gegaan. Mijn vader nam doorheen de jaren WTF over en vandaag sta ik aan het roer.” “We telen voornamelijk conference- en doyennéperen, in mindere mate durondeauperen”, begint Christ Wolfcarius. “Wat onze peren zo speciaal maakt zijn onze gronden. De unieke smaak van onze peren zit in het mondgevoel: ze hebben een krokante structuur, die - wanneer de peer rijp is - overgaat naar een smeuïge structuur met een zoete, boterachtige smaak.”

Hoe zijn jullie dan precies bezig met duurzaamheid?

Christ Wolfcarius: “ Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Zo geven wij onze appelen en peren een minimale hoeveelheid water voor een maximaal effect. Daarnaast werken we met een gesloten koudeketen. Ons fruit wordt geplukt en gesorteerd en gaat dan onmiddellijk terug de frigo in. Van daaruit gaat het meteen naar een gekoelde vrachtwagen van Delhaize. Zo houden de peren hun temperatuur tot in de supermarkt en is er minder energie nodig om ze gekoeld te houden. Tot slot zijn wij ook bezig met bodemleven en natuurlijke bemesting. Zo proberen we ons fruit meer en meer biodynamisch te telen.”

Peren: van de boomgaard tot bij je thuis in 5 stappen

  • Van boom …

    Het begint allemaal met een perenboom. Die krijgt pas na 3 à 4 jaar peren én pas na 5 à 8 jaar spreken we van een volwaardige boom. Dan pas plukken we er de vruchten van.

     

  • 2. … tot pluk

    Na een (hopelijk!) zonnige lente en zomer worden de peren rond september geoogst. We duimen op stralende zon.

  • 3. Bewaren

    Na de pluk gaan de peren naar de koeling. De temperatuur daalt, de zuurstof en CO2 gaan lichtjes omhoog. Zo bewaren de peren nog langer.

  • 4. Sorteren

    Het is tijd om de peren te sorteren op soort, kwaliteit én (uiteraard) smaak. Dat gaat gepaard met enkele kwaliteitscontroles. Ieder perenras heeft zijn eigen lastenboek en specificaties waaraan het moet voldoen.

  • 5. Verpakken

    De peren zijn klaar … voor vertrek. Ze worden verpakt en klaargemaakt voor transport. En zo liggen ze snel én vers in jouw favoriete Delhaize supermarkt.

Ontdek meer verse groenten en fruit van bij ons