BlogpaginaBeter etenLokaalVranken, de Belgische koning van de champagne
#HalloGoebezigers
Telers & boeren

Vranken, de Belgische koning van de champagne

De champagne van Vranken is rond, fruitig en heerlijk verfijnd. Daarom zijn we ongelofelijk fier dat de champagne van Vranken al bijna 50 jaar in onze winkels te vinden is. Maar misschien ook omdat de oprichter van het champagnehuis een Belg is. Wie had dat gedacht? Paul-François Vranken trok naar de Champagnestreek zonder enige ervaring in de wijnbouw, en nu staat hij aan het hoofd van bijna 400 hectare champagnedruiven. Jelle Beeckman en zijn Franstalige collega Hugo ontdekten samen de pracht en praal van Domaine Vranken-Pommery. Kom je mee?

Kaassoezen met comté

Hugo (oftewel Whoogy's) ken je misschien nog niet! Hij is onze Franstalige ambassadeur die samen met Jelle onze lokale producenten bezoekt. Hugo komt uit Frankrijk, maar volgde zijn Belgische vriendin naar Brussel. En ook deze chef bedacht een smakelijk hapje bij de champagne van Vranken. Het zoute van kaas en een frisse champagne zijn altijd een mooie combinatie. Deze soezen met comté zijn dus een gedroomd aperitiefhapje.

Comté | AOP | Blok | Bio
nutri-score-bordered-d.external.5bdc66f8.svg
+/- 250 gr
+/-25,99€/kg
+/-€
6
50
F2008061600187800000

Minitostada’s met gerookte zalm

The Messy Chef proefde van de champagne van Vranken en zag dat het goed was. En nog beter: hij stelde de perfecte combo van champagne met een hapje met zalm, friszure groene appel en ziltige zalmeitjes samen. Maak kleine tostada’s uit een wrap, dresseer met de zelfgemaakte zalmcrème en werk af met chips, zalmeitjes, appel en bieslook. En dan: smullen maar, in combinatie met een glaasje champagne Vranken! Ontdek het recept hieronder. 

F2017122700371230000

Hoe ben je met je rechtenstudie in de champagne terechtgekomen?

Paul-François Vranken: “Een opleiding rechten opent heel wat deuren. Je leert jezelf in te dekken en je onderneming te beschermen. Want voor een onderneming moet je veel met andere mensen samenwerken. Toen ik hier aankwam, had ik geen druiven, wijnpersen of kelders, maar ik ontmoette mensen uit de Champagnestreek, sprak veel met wijnmakers, observeerde, sloot vriendschappen en kocht uiteindelijk mijn eerste druiven! Zo is ook de samenwerking met Delhaize ontstaan, zelfs in mijn beginjaren (1977)”, vertelt Paul-François Vranken. "Toen kreeg ik meneer Bizet op bezoek, de toenmalige wijnkoper van Delhaize. We hadden het idee om de cognacaroma’s uit de champagne te halen om hem frisser te maken zodat hij makkelijker te drinken is. Dankzij dit experiment is de champagne geëvolueerd van dessertwijn naar aperitiefwijn. Dat was een openbaring.”

Zijn jullie champagnes duurzaam?

Paul-François Vranken: “We hebben altijd veel inspanningen geleverd om duurzamer te worden. Zo waren we de eersten die extra vegetatie in onze wijngaarden plantten om de biodiversiteit te bevorderen. En sinds 2021 zijn we een 'Entreprise à Mission' (een initiatief van de Franse overheid) met concrete maatschappelijke en ecologische doelstellingen. Zo beschermen we natuurgebieden, biodiversiteit, ecosystemen ... We produceren biologisch waar mogelijk, gebruiken hernieuwbare energie, verwerken en recycleren ons afval ... En natuurlijk respecteren we ook alle mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks voor ons bedrijf werken.” 

Van wijngaard naar champagneglas in 7 stappen

1. Oogsten


100 dagen na de bloei (in september) worden de druiven met de hand geplukt.

2. Persen
Het sap (ook wel most genoemd) wordt binnen 24 u uit de druiven geperst en in vaten gedaan.

3. Gisten en klaren
Er worden gisten toegevoegd aan het sap om de fermentatie op gang te brengen. Daarna worden alle gisten en andere deeltjes via een centrifuge uit de wijn verwijderd of geklaard.

4. Assembleren
De keldermeester(es) brengt een team oenologen (wijnmakers) samen om de most van dit jaar te combineren met de reservewijnen (van voorgaande jaren).

5. Bottelen
De geassembleerde wijnen worden gebotteld en in de kelder bewaard, waar een tweede gisting plaatsvindt. Het is tijdens deze fase dat de bubbels zich ontwikkelen.

6. Rijpen en draaien
Champagne moet minstens 15 maanden ondersteboven rijpen in krijtkelders, bij een natuurlijke temperatuur van 10°C. Daarna worden de flessen 5 dagen lang regelmatig een slag gedraaid om het beginsel naar de hals van de fles te leiden.

7. Degorgeren
De flessenhalzen worden tot -25°C gekoeld. Het gistbezinksel bevriest en wordt vervolgens uit de fles geschoten. Daarna wordt een ‘liqueur d’expedition’ toegevoegd die de smaak bepaalt (brut, sec, demi-sec ...).

Ontdek meer producten van bij ons