Recept zoekresultatenGentse waterzooi
Recept zoekresultatenGentse waterzooi
  • Gentse waterzooi
    Nutri-Score B

Gentse waterzooi

Gentse waterzooiB
Gemiddeld
30-60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
Sluiten
Porties op maat van jouw gezin
Via mijn persoonlijke voorkeuren, kan je de porties voor recepten aanpassen op maat van jouw gezin.
  • 2 l kippenbouillon
  • 50 g boter (voor de roux)
  • 50 g bloem
  • grof zout
  • peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 g boter
  • 1 e.l. olijfolie
  • 500 g kippenboutfilet
  • 1 stokbrood
  • 2 dl room
  • 400 g aardappelen (vastkokend)
  • 1/2 bussel kervel
  • 2 courgettes
  • 2 preistengels
  • 1/2 bol knolselder
  • 4 dikke wortel
  • 2 l kippenbouillon
  • 50 g boter (voor de roux)
  • 50 g bloem
  • grof zout
  • peper
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 g boter
  • 1 e.l. olijfolie
  • 500 g kippenboutfilet
  • 1 stokbrood
  • 2 dl room
  • 400 g aardappelen (vastkokend)
  • 1/2 bussel kervel

Begin met koken

: 45 min
  1. 1
    Schil de aardappelen, wortelen en de knolselder. Haal er kleine bolletjes uit met een kleine Parisiennelepel. Kook de aardappelbolletjes gaar in een pot gezouten water en houd ze apart. Haal met dezelfde lepel ook bolletjes uit de courgettes.
  2. 2
    Breng de kippenbouillon aan de kook met de takjes tijm en de laurierblaadjes. Gaar de bolletjes knolselder, wortel en courgette tot ze net beetgaar zijn in de bouillon en houd ze apart. Verwijder de tijm en de laurier uit de bouillon.
  3. 3
    Maak de roux: smelt 50 g boter in een pan. Voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar en zorg dat de roux niet aanbakt.
  4. 4
    Bind de bouillon met de roux en voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  5. 5
    Snijd de prei in hele dunne julienne en blancheer hem kort in wat gezouten water met een klontje boter. Bak de kippenboutfilets bruin en gaar. Voeg de groenten, kippenboutfilets en de aardappelbolletjes toe aan de gebonden bouillon.
  6. 6
    Breek het stokbrood in stukjes, leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin en krokant zijn. Breng op smaak met grof zout en peper van de molen.
  7. 7
    Werk de waterzooi af met de krokante stukjes brood en kervelplukjes.
  1. 1
    Schil de aardappelen, wortelen en de knolselder. Haal er kleine bolletjes uit met een kleine Parisiennelepel. Kook de aardappelbolletjes gaar in een pot gezouten water en houd ze apart. Haal met dezelfde lepel ook bolletjes uit de courgettes.
  2. 2
    Breng de kippenbouillon aan de kook met de takjes tijm en de laurierblaadjes. Gaar de bolletjes knolselder, wortel en courgette tot ze net beetgaar zijn in de bouillon en houd ze apart. Verwijder de tijm en de laurier uit de bouillon.
  3. 3
    Maak de roux: smelt 50 g boter in een pan. Voeg de bloem toe. Roer goed door elkaar en zorg dat de roux niet aanbakt.
  4. 4
    Bind de bouillon met de roux en voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
  5. 5
    Snijd de prei in hele dunne julienne en blancheer hem kort in wat gezouten water met een klontje boter. Bak de kippenboutfilets bruin en gaar. Voeg de groenten, kippenboutfilets en de aardappelbolletjes toe aan de gebonden bouillon.
  6. 6
    Breek het stokbrood in stukjes, leg ze op een ovenplaat en besprenkel met olijfolie. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin en krokant zijn. Breng op smaak met grof zout en peper van de molen.
  7. 7
    Werk de waterzooi af met de krokante stukjes brood en kervelplukjes.

Score

Nog niet beoordeeld

Heb je dit recept al geprobeerd?

Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g bereid recept: energie (kJ): 332; energie (kCal): 79; vetten (g): 3,8; verzadigde vetten (g): 1,9; koolhydraten (g): 7,3; suikers (g): 1,2; vezels (g): 1,2; eiwitten (g): 3,8; zout (g): 0,8. Energie (kcal/portie): 795,53
Belgisch
Diner
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

  • Delhaize Gevogelte | Fond | Licht
    22 cl
    3
    99
  • Carlsbourg Boter | Mini | Zacht
    16 x 12,5 gr
    2de tegen -50%
    7
    19
  • Santa Maria Kruiden | Muskaatnoot | Gemalen
    35 gr
    -10% voor 3
    4
    99
  • Santa Maria Kruiden | Tijm
    15 gr
    -10% voor 3
    2
    75
  • Santa Maria Kruiden | Laurierblaadjes
    2 × 4 gr
    -10% voor 3
    2
    15
  • Delhaize Kippenbil | Maïskip | Coq Ardenne
    +/- 550 gr
    +/-€
    5
    71
  • Delhaize Stokbrood | Bruin
    300 gr
    1
    79
  • Delhaize Aardappel | Bloemig 1kg
    1 kg
    2
    79
  • Delhaize Kervel
    100 gr
    2
    39
  • Delhaize Courgette
    1 st
    • Kleine Leeuw, kleine prijs
    0
    99
  • Delhaize Prei | Fijngesneden
    300 gr
    1
    89
  • Delhaize Knolselder | Cat1
    1 st
    1
    99
  • Delhaize Wortelen | Fijn
    500 gr
    1
    59
  • Reeds in je keuken

  • Delhaize Tarwebloem
    1 kg
    • Kleine Leeuw, kleine prijs
    0
    39
  • Delhaize Zeezout | Grof | Grijs
    1 kg
    1
    99
  • Santa Maria Kruiden | Peper | Smaakvol
    35 gr
    -10% voor 3
    4
    29
  • Delhaize Olijfolie | Culinaire
    50 cl
    5
    39
  • Delhaize Room | Zuur | 15 % V.G.
    200 gr
    • Kleine Leeuw, kleine prijs
    1
    09

Totaal:

+/-€42,36