Recept zoekresultatenEendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren
Delhaize logo
  • Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren
    B
Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde perenB

Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren

door Line Couvreur
Gemiddeld
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voorPorties

4 porties
  • 2 eendenborsten
  • 4 rode uien
  • 500 g butternutpompoen
  • 300 g veenbessen
  • 2 sinaasappelen
  • 4 peren
  • 1/2 citroen
  • 5 cm gember
  • 1 rood chilipepertje
  • 7 takjes tijm
  • 7 takjes rozemarijn
  • 600 g krieltjes
  • 4 dl kalfsfond
  • 3 el balsamicoazijn
  • 150 g rietsuiker bio
  • 5 speculooskoekjes
  • 7 el olijfolie
  • 40 g boter
  • zout
  • peper
  • 2 eendenborsten
  • 4 rode uien
  • 500 g butternutpompoen
  • 300 g veenbessen
  • 2 sinaasappelen
  • 4 peren
  • 1/2 citroen
  • 5 cm gember
  • 1 rood chilipepertje
  • 7 takjes tijm
  • 7 takjes rozemarijn
  • 600 g krieltjes
  • 4 dl kalfsfond
  • 3 el balsamicoazijn
  • 150 g rietsuiker bio

Begin met koken

: 55 min.
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de helft van de rode uien in plakjes en fruit ze 2 min. op een zacht vuurtje, in een kookpot met 1 el olijfolie. Voeg de azijn toe, de veenbessen, de rietsuiker en het sap van 1 sinaasappel. Rasp de gember en pers met de vingers het sap uit de pulp, boven de kookpot. Voeg ook de ontpitte, fijngehakte rode peper toe, samen met 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn. Laat 30 min. op een matig vuurtje sudderen.
2
Maak 2 of 3 kleine insnijdingen in de krieltjes en steek er 5 blaadjes tijm en rozemarijn in. Verdeel de krieltjes over een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Schuif ze in de oven.
3
Snijd de butternut in de lengte doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de butternuthelften in plakken van ± 1,5 cm. Snijd de peren in 2, zonder ze te schillen of het klokhuis te verwijderen. Bedek een ovenplaat met lichtjes geolied bakpapier, leg er de butternut en de peren op (met de snijkant van de peren naar boven). Smeer ze in met 2 el olijfolie, pluk er de blaadjes van 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn bovenop en schuif 20 min. in de oven, samen met de krieltjes (deze bakken in totaal dus ± 25 min.). Kruid op het einde van de baktijd met zout.
4
Snijd de rest van de rode uien in plakjes. Fruit ze 5 min. met 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn op een zacht vuurtje, in een steelpan met 1 el olijfolie. Voeg 4 grofgehakte speculooskoekjes toe, de kalfsfond, het sap van 1 sinaasappel en het sap van de citroen. Laat ± 10 min. op een zacht vuurtje met 2/3 inkoken tot een gladde saus. Filter, kruid met peper en zout.
5
Snijd het vet van de eendenborsten kruisgewijs in. Bak ze 10 min. op een matig vuurtje met de velkant naar onder, in een hete antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Giet het vet af naarmate het smelt. Draai de eendenborsten om en bak ze naargelang hun dikte nog ± 5 min. (ze moeten vanbinnen rosé zijn). Kruid met peper en zout.
6
Voeg de koude boter in blokjes in de warme saus toe en meng met een klopper om de saus te emulgeren. Snijd de eendenborsten in sneetjes en dresseer ze op de borden met de butternut, de peren, de krieltjes en de chutney. Bestrooi met de laatste verkruimelde speculoos, serveer en zet de saus apart op tafel.
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de helft van de rode uien in plakjes en fruit ze 2 min. op een zacht vuurtje, in een kookpot met 1 el olijfolie. Voeg de azijn toe, de veenbessen, de rietsuiker en het sap van 1 sinaasappel. Rasp de gember en pers met de vingers het sap uit de pulp, boven de kookpot. Voeg ook de ontpitte, fijngehakte rode peper toe, samen met 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn. Laat 30 min. op een matig vuurtje sudderen.
2
Maak 2 of 3 kleine insnijdingen in de krieltjes en steek er 5 blaadjes tijm en rozemarijn in. Verdeel de krieltjes over een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Schuif ze in de oven.
3
Snijd de butternut in de lengte doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de butternuthelften in plakken van ± 1,5 cm. Snijd de peren in 2, zonder ze te schillen of het klokhuis te verwijderen. Bedek een ovenplaat met lichtjes geolied bakpapier, leg er de butternut en de peren op (met de snijkant van de peren naar boven). Smeer ze in met 2 el olijfolie, pluk er de blaadjes van 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn bovenop en schuif 20 min. in de oven, samen met de krieltjes (deze bakken in totaal dus ± 25 min.). Kruid op het einde van de baktijd met zout.
4
Snijd de rest van de rode uien in plakjes. Fruit ze 5 min. met 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn op een zacht vuurtje, in een steelpan met 1 el olijfolie. Voeg 4 grofgehakte speculooskoekjes toe, de kalfsfond, het sap van 1 sinaasappel en het sap van de citroen. Laat ± 10 min. op een zacht vuurtje met 2/3 inkoken tot een gladde saus. Filter, kruid met peper en zout.
5
Snijd het vet van de eendenborsten kruisgewijs in. Bak ze 10 min. op een matig vuurtje met de velkant naar onder, in een hete antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Giet het vet af naarmate het smelt. Draai de eendenborsten om en bak ze naargelang hun dikte nog ± 5 min. (ze moeten vanbinnen rosé zijn). Kruid met peper en zout.
6
Voeg de koude boter in blokjes in de warme saus toe en meng met een klopper om de saus te emulgeren. Snijd de eendenborsten in sneetjes en dresseer ze op de borden met de butternut, de peren, de krieltjes en de chutney. Bestrooi met de laatste verkruimelde speculoos, serveer en zet de saus apart op tafel.
Nutritionele informatie
B
Per 100g: Energie: 119 kcal - Vetten: 5,8 g - Koolhydraten: 12,9 g - Vezels: 1,9 g - Eiwitten: 2,6 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 119 kcal - Vetten: 5,8 g - Koolhydraten: 12,9 g - Vezels: 1,9 g - Eiwitten: 2,6 g
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.
Frans
Eindejaar
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Borst| Eend

Delhaize

Borst| Eend

2 × +/- 350 gr

+/-€23,10

Rode uien | Netje

Delhaize

Rode uien | Netje

400 gr

€1,99

ButternutBlokjes| Bio

Delhaize

ButternutBlokjes| Bio

2 × 450 gr

Bio

€4,38

Eetsinaas | 4ST

Delhaize

Eetsinaas | 4ST

1 kg

€2,89

Peren | Conference | Verpakt | 4st

Delhaize

Peren | Conference | Verpakt | 4st

600 gr

€2,19

Citroen | 1 st

Delhaize

Citroen | 1 st

1 st

€0,69

Gember | Bio

Delhaize

Gember | Bio

150 gr

Bio

€1,79

Rode | Peper | Verpakt

Delhaize

Rode | Peper | Verpakt

50 gr

€1,49

Verse | Tijm | Verpakt

Delhaize

Verse | Tijm | Verpakt

20 gr

€1,89

Rozemarijn | Kruiden | Verpakt

Delhaize

Rozemarijn | Kruiden | Verpakt

2 × 20 gr

€3,58

Krieltjes

Delhaize

Krieltjes

2 × 450 gr

€1,90

Stick Speculoos

Lotus

Stick Speculoos

4 x 9 cl

€5,79

Boter | Mini | Zacht

Carlsbourg

Boter | Mini | Zacht

16 x 12,5 gr

€6,29

Reeds in je keuken

Azijn | Balsamico

Ponti

Azijn | Balsamico

25 cl

€4,29

Olijfolie | Extra vierge | Spanje

Delhaize

Olijfolie | Extra vierge | Spanje

50 cl

€6,55

Zout | Keuken

365

Zout | Keuken

1 kg

Kleine Leeuw, kleine prijs

€0,35

Totaal:
+/-€57,97