Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel

Geniet tot en met 11 september van gratis collect-kosten met de promocode COLBTS!Zie voorwaarden

Recept zoekresultatenEendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren
Delhaize logo
  • Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren
    B

Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde peren

door Line Couvreur
Eendenborst met speculoos en veenbessenchutney, butternut en gegrilde perenB
Gemiddeld
30-60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
  • 2 eendenborsten
  • 4 rode uien
  • 500 g butternutpompoen
  • 300 g veenbessen
  • 2 sinaasappelen
  • 4 peren
  • 1/2 citroen
  • 5 cm gember
  • 1 rood chilipepertje
  • 7 takjes tijm
  • 7 takjes rozemarijn
  • 600 g krieltjes
  • 4 dl kalfsfond
  • 3 el balsamicoazijn
  • 150 g rietsuiker bio
  • 5 speculooskoekjes
  • 7 el olijfolie
  • 40 g boter
  • zout
  • peper
  • 2 eendenborsten
  • 4 rode uien
  • 500 g butternutpompoen
  • 300 g veenbessen
  • 2 sinaasappelen
  • 4 peren
  • 1/2 citroen
  • 5 cm gember
  • 1 rood chilipepertje
  • 7 takjes tijm
  • 7 takjes rozemarijn
  • 600 g krieltjes
  • 4 dl kalfsfond
  • 3 el balsamicoazijn
  • 150 g rietsuiker bio

Begin met koken

: 55 min.
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de helft van de rode uien in plakjes en fruit ze 2 min. op een zacht vuurtje, in een kookpot met 1 el olijfolie. Voeg de azijn toe, de veenbessen, de rietsuiker en het sap van 1 sinaasappel. Rasp de gember en pers met de vingers het sap uit de pulp, boven de kookpot. Voeg ook de ontpitte, fijngehakte rode peper toe, samen met 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn. Laat 30 min. op een matig vuurtje sudderen.
2
Maak 2 of 3 kleine insnijdingen in de krieltjes en steek er 5 blaadjes tijm en rozemarijn in. Verdeel de krieltjes over een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Schuif ze in de oven.
3
Snijd de butternut in de lengte doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de butternuthelften in plakken van ± 1,5 cm. Snijd de peren in 2, zonder ze te schillen of het klokhuis te verwijderen. Bedek een ovenplaat met lichtjes geolied bakpapier, leg er de butternut en de peren op (met de snijkant van de peren naar boven). Smeer ze in met 2 el olijfolie, pluk er de blaadjes van 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn bovenop en schuif 20 min. in de oven, samen met de krieltjes (deze bakken in totaal dus ± 25 min.). Kruid op het einde van de baktijd met zout.
4
Snijd de rest van de rode uien in plakjes. Fruit ze 5 min. met 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn op een zacht vuurtje, in een steelpan met 1 el olijfolie. Voeg 4 grofgehakte speculooskoekjes toe, de kalfsfond, het sap van 1 sinaasappel en het sap van de citroen. Laat ± 10 min. op een zacht vuurtje met 2/3 inkoken tot een gladde saus. Filter, kruid met peper en zout.
5
Snijd het vet van de eendenborsten kruisgewijs in. Bak ze 10 min. op een matig vuurtje met de velkant naar onder, in een hete antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Giet het vet af naarmate het smelt. Draai de eendenborsten om en bak ze naargelang hun dikte nog ± 5 min. (ze moeten vanbinnen rosé zijn). Kruid met peper en zout.
6
Voeg de koude boter in blokjes in de warme saus toe en meng met een klopper om de saus te emulgeren. Snijd de eendenborsten in sneetjes en dresseer ze op de borden met de butternut, de peren, de krieltjes en de chutney. Bestrooi met de laatste verkruimelde speculoos, serveer en zet de saus apart op tafel.
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de helft van de rode uien in plakjes en fruit ze 2 min. op een zacht vuurtje, in een kookpot met 1 el olijfolie. Voeg de azijn toe, de veenbessen, de rietsuiker en het sap van 1 sinaasappel. Rasp de gember en pers met de vingers het sap uit de pulp, boven de kookpot. Voeg ook de ontpitte, fijngehakte rode peper toe, samen met 2 takjes tijm en 2 takjes rozemarijn. Laat 30 min. op een matig vuurtje sudderen.
2
Maak 2 of 3 kleine insnijdingen in de krieltjes en steek er 5 blaadjes tijm en rozemarijn in. Verdeel de krieltjes over een ovenschaal en besprenkel ze met 2 el olijfolie. Schuif ze in de oven.
3
Snijd de butternut in de lengte doormidden en verwijder de pitjes. Snijd de butternuthelften in plakken van ± 1,5 cm. Snijd de peren in 2, zonder ze te schillen of het klokhuis te verwijderen. Bedek een ovenplaat met lichtjes geolied bakpapier, leg er de butternut en de peren op (met de snijkant van de peren naar boven). Smeer ze in met 2 el olijfolie, pluk er de blaadjes van 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn bovenop en schuif 20 min. in de oven, samen met de krieltjes (deze bakken in totaal dus ± 25 min.). Kruid op het einde van de baktijd met zout.
4
Snijd de rest van de rode uien in plakjes. Fruit ze 5 min. met 1 takje tijm en 1 takje rozemarijn op een zacht vuurtje, in een steelpan met 1 el olijfolie. Voeg 4 grofgehakte speculooskoekjes toe, de kalfsfond, het sap van 1 sinaasappel en het sap van de citroen. Laat ± 10 min. op een zacht vuurtje met 2/3 inkoken tot een gladde saus. Filter, kruid met peper en zout.
5
Snijd het vet van de eendenborsten kruisgewijs in. Bak ze 10 min. op een matig vuurtje met de velkant naar onder, in een hete antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof. Giet het vet af naarmate het smelt. Draai de eendenborsten om en bak ze naargelang hun dikte nog ± 5 min. (ze moeten vanbinnen rosé zijn). Kruid met peper en zout.
6
Voeg de koude boter in blokjes in de warme saus toe en meng met een klopper om de saus te emulgeren. Snijd de eendenborsten in sneetjes en dresseer ze op de borden met de butternut, de peren, de krieltjes en de chutney. Bestrooi met de laatste verkruimelde speculoos, serveer en zet de saus apart op tafel.
Nutritionele informatie
B
Per 100g: Energie: 119 kcal - Vetten: 5,8 g - Koolhydraten: 12,9 g - Vezels: 1,9 g - Eiwitten: 2,6 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 119 kcal - Vetten: 5,8 g - Koolhydraten: 12,9 g - Vezels: 1,9 g - Eiwitten: 2,6 g
Frans
Eindejaar
Winter
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Delhaize Borst| Eend

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Rode uien | Netje
Delhaize Rode uien | Netje
400 gr
1
99
ButternutBlokjes| Bio
Delhaize ButternutBlokjes| Bio
2 × 450 gr
Bio
  • frozen.external.af58c8a6.svg
2
25
Veenbessen | Wijn | Bokaal
Taste of Inspirations Veenbessen | Wijn | Bokaal
325 gr
2
99
Eetsinaas | 4ST
Delhaize Eetsinaas | 4ST
1 kg
3
09
Peren | Conference | Verpakt | 4st
Delhaize Peren | Conference | Verpakt | 4st
600 gr
2
19
Citroen | 1 st
Delhaize Citroen | 1 st
1 st
0
69
Gember | Fijn
Delhaize Gember | Fijn
100 gr
1
55
Rode pepers | Verpakt
Delhaize Rode pepers | Verpakt
50 gr
1
35
Tijm | Verpakt
Delhaize Tijm | Verpakt
20 gr
1
49
Rozemarijn | Verpakt
Delhaize Rozemarijn | Verpakt
2 × 20 gr
1
55
Mini | kriel 500g
Delhaize Mini | kriel 500g
2 × 500 gr
1
89
Fond | Kalf
Delhaize Fond | Kalf
19 cl
1
39
Suiker | Bruin | Kandijsmaak
Delhaize Suiker | Bruin | Kandijsmaak
500 gr
1
59
Speculoos | Vanille
Lotus Speculoos | Vanille
150 gr
1+1 Online Only
1
85
Boter | Gezouten
Paysan Breton Boter | Gezouten
125 gr
2
39

Reeds in je keuken

Azijn | Balsamico | Modena | Bio
Delhaize Azijn | Balsamico | Modena | Bio
25 cl
Bio
  • little-lione.external.82792960.svg
2
39
Olijfolie | Culinaire
Delhaize Olijfolie | Culinaire
50 cl
  • little-lione.external.82792960.svg
5
25
Zout | Tafel | Naturel
Jozo Zout | Tafel | Naturel
1 kg
1
09
Kruiden | Peper | Wit | Gemalen | Bio
Delhaize Kruiden | Peper | Wit | Gemalen | Bio
45 gr
Bio
    2
    89
    Totaal:
    +/-€57,04