Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COLFREE!> Profiteer ervan! <

BlogpaginaBeter etenYoghurt een echte keukenheld
#HalloGoebezigers
Better Eating

Yoghurt een echte keukenheld

DELHAIZE VOLLE YOGHURT NATUUR

Een sublieme kwaliteitsyoghurt op basis van verse weidemelk die dagelijks wordt opgehaald bij Belgische boeren. Hij smaakt heerlijk mild en zacht en heeft een smeuïge structuur. In z’n handige (recycleerbare!) verpakking van 180 g neem je ’m zo mee voor onderweg, zet je ’m voor het grijpen op de ontbijttafel of gebruik je ’m als ingrediënt voor je gerechten of sausjes. Mmmm!

Yoghurt

wadisda?

Wanneer je aan melk bepaalde bacteriën (ook wel yoghurtfermenten genoemd) toevoegt, dan zorgen die ervoor dat de melksuikers omgezet worden in melkzuur. Hierdoor heeft yoghurt een zuurdere smaak dan melk en is hij ook iets dikker.

En plant-based?

Bovendien bestaan er ook plant-based alternatieven voor yoghurt. Die worden gemaakt van bijv. soja, kokos, haver … waaraan dezelfde fermenten als voor yoghurt worden toegevoegd. Goed nieuws voor vegans of voor wie geen lactose verdraagt!

Sinds 5000 v. Chr. (!)

Zolang zouden mensen al gefermenteerde melkproducten maken. De exacte oorsprong kennen we niet. Rond 1900 begonnen onderzoekers yoghurtbacteriën te bestuderen, zodat het eindresultaat van de fermentatie wat consistenter werd en jij ’m vandaag ! lekker easy ! kunt kopen in de winkel.

Lactose-intolerant?

Dan verdraag je yoghurt iets beter dan andere zuivelproducten. Hoezo? De yoghurtfermenten breken een groot deel van de lactose af. Minder lactose = minder klachten! Helemaal op safe spelen? Kies dan voor lactosevrije yoghurt (gewoon gemaakt van koemelk!).

Soorten, kleuren, smaken

Afhankelijk van de soort melk die je gebruikt, is je yoghurt vol, halfvol of mager. Daarnaast heb je ook nog:

- Turkse yoghurt gemaakt van ingedikte melk en magere melkpoeder.

- Griekse yoghurt die men eerst laat uitlekken, waardoor hij extra dik en romig is.

- IJslandse Skyr: erg lobbig en romig, lichtzuur en met een zoete nasmaak.

Voeg daar nog allerlei smaken, zoetstoffen (of net geen suikers) en extra smaakmakers aan toe en je krijgt een zuivelafdeling vol met potjes yoghurt.

Bewaar yoghurt altijd in de koelkast (op 4°C) en let goed op de houdbaarheidsatum

Vervallen?

Omdat yoghurt een zuur product is, krijgen andere bacteriën niet zomaar de kans om te groeien. Daardoor kun je yoghurt enkele dagen in de koelkast bewaren. Hoe herken je of je yoghurt slecht geworden is? Dat ruik en zie je (is de textuur of de geur écht veranderd?) of merk je aan het dekseltje dat bol is gaan staan.

TIP

Maak nooit een warme bereiding met yoghurt die rechtstreeks uit de koelkast komt, want dan gaat hij snel schiften. Laat je yoghurt eerst een beetje op kamertemperatuur komen.