Het kan al eens gebeuren: je doet inkopen en koopt nét iets teveel of hebt maar een deel van het product nodig voor het gerecht. In de vuilbak kieperen dan maar? Niets van! We geven onze beste tips om less waste en duurzaam te barbecueënen.
Een duurzame barbecue zonder restjes
Inkopen doen zonder veel overschot? Ontdek onze tips.
Wil je een BBQ zonder al te veel restjes? Dat begint met slim inkopen! De ster van je BBQ is natuurlijk het vlees. Daarvan voorzie je best 150 - 200 gram per persoon. Liever vis of Veggie?
Daar mag je dezelfde portie voor rekenen. Groenten kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Voorzie ongeveer 300 gram groenten per persoon. Wil je graag aardappelen of pasta salade bij je BBQ? Voorzie ongeveer 150 gram en halveer de hoeveelheid groenten. Wil je brood voorzien? Reken dan op 1/4-1/2 stokbrood per persoon. Heb je toch nog een paar restjes over? Hergebruik ze dan voor een tweede feestmaal de dag nadien!
Wat doe je met je restjes?
Toch nog wat restjes over? Geen probleem! Met onze tips benut je ze optimaal.
Alles begint met het goed bewaren van je restjes.
Ongebakken vlees? Je kunt het de volgende dagen nog in de pan bakken of je kan het invriezen voor je volgende BBQ.
Klaargemaakte restjes? Dek ze goed af en bewaar je vlees liefst in het koudste bovenste gedeelte van je koelkast. Gebruik je vleesrestjes in ovenschotels of tussen een wrap als lunch. Groenten tover je met een mixer om tot een heerlijke soep of gebruik ze tussen je broodje voor extra smaak. Aubergine's over? Mix met youghurt en kruiden tot auberginekaviaar. Aardappelen bak je dan weer gemakkelijk de dag nadien in de pan, geweldig met huisgemaakte mayonaise. Of tover ze om in een heerlijke puree of aardappelsalade.
Ontdek hoe je zo ecologisch mogelijk kan barbecueën
Wil je jouw BBQ zo duurzaam mogelijk organiseren? Dan hebben wij enkele tips:
Kies de juiste maat van BBQ. Hoe groter je BBQ, hoe groter de impact op het milieu.
Je kunt ook kiezen voor duurzamere briketten op basis van kokos. Gebruik je toch houtskool? Let dan op het FSC keurmerk.
Laat die chemische aanmaakvloeistof links liggen en kies voor een ecologisch alternatief. Er bestaan verschillende ecologische aanmaakblokjes.
Ook je menukeuze heeft impact:
Kies voor Belgisch lokaal vlees en zorg voor variëteit tussen groenten en vegatische alternatieven. Opteer ten laatste voor herbruikbaar servies in plaats van wegwerp, zo beperk je da afvalberg.