Iedere donderdag nieuwe promoties
Thuislevering vanaf €5,95
Gratis ophalen in de winkel vanaf €150
Bezorgd tot aan je voordeur van 7u tot 21u
Gepersonaliseerde voordelen met je SuperPlus-kaart

Belangrijk berichtProductterugroepingen - Delhaize vraagt haar klanten om de "Kikkerbillen 13/20, 450g" niet te consumeren en terug te brengen naar een verkooppunt.Lees meer >

Alles voor de perfecte BBQ
Haal meer uit je barbecue met de beste tips & tricks van Loïc van Impe

Haal meer uit je barbecue met de beste tips & tricks van Loïc van Impe

Zin om aan de slag te gaan achter de grill? Met de tips en tricks  van Loïc van Impe maken van jou een ware grillmaster!

Azijn, zout en waterspray

Ik gebruik graag een proper spuitflesje/vernevelaar (zoals het product om de ramen te kuisen) gevuld met een mengeling water, azijn en zout om de vlammen op de barbecue onder controle te houden. Aangezien het meestal vetstoffen zijn die dat veroorzaken vind ik dat dat receptje prima werkt. 500 ml water, 200 ml witte azijn en 10 gr fijn zeezout. Het voordeel is ook dat de stukken vlees telkens een beetje op smaak gebracht worden bij het blussen.

De marinade welkomscomités

Groenten grillen. Heerlijk. Wat nog beter is, is om de groenten te bombarderen met smaak na het bakken. Ik maak vaak marinades op basis van veel groene kruiden, een zuurtje, vet en specerijen. 

  • vb1: peterselie, citroenzestes en sap, olijfolie, peper en zout.
  • vb2: za’atar, olijfolie, look, ciderazijn, peper en zout
  • vb3: koriander, geroosterde sesamolie, sesamzaad, sojasaus en chilipeper

Nadat de groenten (of zelfs dierlijke producten) gebakken zijn, worden ze ontvangen door een marinade naar keuze. Door de hitte zijn de groenten ware sponzen en kunnen ze de smaken optimaal absorberen. Het andere grote voordeel is ook dat de marinades niet kunnen verbranden zoals ingrediënten die op voorhand gemarineerd zijn.
 

Rusten

Bij vlees is het rusten minstens even belangrijk als het bakken zelf. Gun je vlees de tijd om te rusten van zodra het van de gril komt. Je zult verbaasd zijn van hoe sappig vlees wordt door er gewoon af te blijven. Kippenbouten 30 minuten gegaard? Laat ze 5 tot 10 minuten rusten voor het eten. Een steak kort geschroeid? Laat minstens 3 minuten rusten voor het snijden. 

Thema’s

Maak een keuze in welk type bbq je wilt doen. Het heeft geen zin om duizend en één verschillende dingen op de barbecue te gooien. Daar hebben uw gasten meestal weinig aan. Ik kies daarom vaak een thema.

  • Taco barbecue. Alles wat op de grill vliegt wordt in taco’s gegeten.
  • Veggie barbecue. Spreekt voor zich. Gebruik veel specerijen en kruiden om de beste groenten ter wereld te maken.
  • Slow barbecue. Daar begin ik meestal ’s ochtends aan. Een groot stuk vlees (bvb varkensspiering, spare ribs of runderribben) heel traag laten garen. Meestal 8u tot 10u. Wat side dishes erbij en het feest kan beginnen.

Rauw vs gebakken

Een van de meest evidente regels: houd rauwe ingrediënten gescheiden van de reeds gegaarde ingrediënten. Bij groenten valt dat beter mee. Maar bij dierlijke producten is dit essentieel. Leg geen mooi gegrilde sardines op dezelfde schotel waar ze nog rauw hebben gelegen. Hetzelfde voor vlees en gevogelte. Cross contamination is één van de grootste vijanden.

Gedaan met bbq’en

Mise en place en voorbereiding maken u het leven veel makkelijker. Alles is gebakken? Iedereen zit aan tafel? Neem nog even de tijd om een tiental rauwe aardappelen (of andere harde groenten) op de grill te gooien. Sluit de barbecue inclusief alle luchttoevoer. De barbecue zal dan stilletjes uitgaan terwijl de aardappelen op ’t gemak garen tijdens het eten. Perfect om de dag nadien te gebruiken voor een aardappelsalade. Licht gerookt, super intense aardappelsmaak en volledig gaar. Drie vliegen in één klap.

Djuu die brochetten draaien niet goed

Djuu die brochetten draaien niet goed

Zelf brochetten maken? Zeker doen! Vermijden dat de ingrediënten van hier naar daar draaien tijdens het bakken is ook zeer eenvoudig. Gebruik twee of drie stokken. Zo zijn de stukken mooi vast en kunnen ze niet rond hun as draaien. Simpel, maar efficient. Probleem opgelost.

Kippenbouten

Kippenbouten

Verbrande bouten aan de buitenkant en rauw vanbinnen. Een veel voorkomend probleem. Er zijn twee oplossingen voor. 

  1. gaar de kippenbouten op voorhand in de oven. Bvb 30’ aan 180°C of 1u aan 140°C. Hoe lager de temperatuur hoe sappiger ze zullen zijn.
  2. gaar de kippenbouten rechtstreeks op de barbecue op het koudste deel. Reken zeker 30’ gaartijd per bout. Geen haast, ze zullen wel kleur krijgen. Draai ze voldoende om en houd ze weg van de snikhete kolen opdat ze gelijkmatig kunnen garen.
Roest

Roest

Dat hygiëne belangrijk is weet iedereen. Meer zelfs. Hygiëne is het ALLERBELANGRIJKSTE. Of dat het nu in je keuken, je tuin, je barbecue of jezelf is. Keep it clean. Het internet staat vol met methodes om je grill te kuisen. Je oma of tante kaat zal ook nog wel tips uit de mouw schudden. Ik  verkies de old school schrob methode. Een propere ijzerspons, een fles witte azijn, bicarbonaat, geduld en toewijding. Voor en na het barbecuën schrob ik de grill zeer intensief. Hoe sneller en frequenter je dat doet, hoe minder etensresten op de grill zullen blijven.
Last but not least. Twijfel over de hygiëne van je grill? Krijg je ‘m echt niet proper? Koop een nieuwe. Ondertussen zijn alle maten overal te verkrijgen. 

Nog meer tips & tricks...

Hergebruik het vet van je vlees

Nog meer smaak op de barbecue? Wie wil dat nu niet! Maar wacht nog even voor je dat laagje vet van je vlees wegsnijdt. Wist je dat dat eigenlijk een waar smaakbommetje is? Steek je barbecue aan en laat simpelweg het vet over je heerlijk vlees smelten terwijl je het op de grill roostert. Zo gebruik je minder olie én krijgt je vlees nog meer smaak.

Wacht met het zout

Stel je voor. Je bent je uren aan het uitsloven achter de barbecue en dan gebeurt het ergste dat gebeuren kan. Het vlees dat van de grill komt, is taai en droog. Dat is precies wat we per se willen vermijden! De boosdoener bij uitstek? Fout afkruiden. Kruid je rund- of varkensvlees vlak voor het de hete grill op gaat. Zo kruidt het mooi af en bewaar je alle smaken. Daarna nog niet tevreden? Bestrooi dan wat gebakken lapjes met grof zeezout. Smullen maar!

Ontsmet je grill met citroen

We houden ervan om het beste van twee werelden te combineren! Daarom leggen we het liefst zowel vis als vlees op de barbecue. Want waarom zou je een moeilijke keuze moeten maken! Maar wil je voorkomen dat je stukje vis naar vlees smaakt en omgekeerd? De rooster even ontsmetten is de boodschap! Daarvoor een sopje voorbereiden en de schuurspons dan maar bovenhalen? Nee hoor. Een citroentje klaart al snel de klus in 1 2 3.

Druppel een beetje olijfolie over je kaas voor je hem grilt

Say Cheese! Kaas is àltijd een goede idee. Zeker wanneer je hem heerlijk warm serveert. Al verdwijnt die glimlach wel opnieuw wanneer die lekkere kaas aan de grill blijft plakken. Is er iets vervelender? Wij dachten het niet. Een paar druppels olijfolie zijn echter al redders in nood. Wrijf de kaas in met enkele druppels olijfolie. Zo zorg je ervoor dat de kaas niet aan de grill blijft plakken. Kaas grillen? Kinderspel!

Marineer je vlees of vis minstens 30 min

Een heerlijke marinade gemaakt? Dan zijn 30 minuutjes vaak al meer dan genoeg om een mooi resultaat bij je vlees of vis te bekomen. Dompel je vlees of vis onder in de marinade en plaats hem afgedekt met plasticfolie in de koelkast voor een hemelse smaak die je gerecht nét dat tikkeltje specialer maakt. Wedden dat al je gasten onder de indruk zullen zijn en zullen smeken om het recept!

Groenten grillen

Fan van groentjes op de barbecue? Dan is het een goed idee om ze van kop tot teen te laten grillen wanneer je ze boven de kolen houdt. Zo krijgen ze niet alleen extra smokey smaak, je kan ze op deze manier ook later gemakkelijk 'ontvellen' en in een salade of dip verwerken. Een extra je ne sais quoi om je gasten te verrassen en ze onderste boven te laten staan van jouw kookkunsten? Zonder twijfel!

Kazen op de rooster

Een kaas op de barbecue bakken is overheerlijk. Je kan hem combineren bij je vlees, mengen door sla of eten op zichzelf! Wanneer je in de winkel rondloopt op zoek naar de beste kaas voor op de grill, kies je best voor een iets hardere kaas. Heb je de trendy Halloumi al eens geprobeerd? Toch gezwicht voor een zachte soort als mozzarella? Begrijpelijk! Deze klassiekers zijn dan ook verrukkelijk! Ook hiervoor hebben we een oplossing. Bak ze in een papillot!

Tofoe marineren

Tofoe saai en weinig smaak? Niets van! Laat je tofoe een nachtje baden in een heerlijke marinade. Zo geef je je tofoe voldoende tijd om op smaak te komen en kan je telkens opnieuw verrassen met een nieuwe kruidenmengeling. Heerlijk naast een stukje vlees of op een veggie barbecue en in salades!

Veggieburger bakken

We durven tijdens een gezellige barbecue de tijd al eens uit het oog verliezen; gelach, gepraat, gegibber, gebabbel. Maar vergeet je veggieburgers niet uit het oog! Door ze niet te lang te laten bakken op een zacht vuur zijn ze minder droog en kruimelen ze minder. Serveer ze als burger zelf of smikkel ervan tussen een broodje. Hmmm... Om je vingers bij af te likken!

Grillrooster inwrijven

Er wordt weleens gezegd dat een goed begin het halve werk is. Zéker bij een barbecue. De grill goed voorbereiden is dan ook cruciaal om goed te bakken. Wrijf je grillrooster in met smakelijke olie's en marinades. Zo grillen de vegetarische producten beter ondanks dat ze minder vet bevatten. En de extra smaak die ze door de olie's en marinades krijgen? Die is mooi meegenomen natuurlijk. Zei er iemand win-win?