BlogpaginaBeter etenHet kerstmenu van sterrenchef Yves Mattagne
#HalloGoebezigers
Better Eating

Het kerstmenu van sterrenchef Yves Mattagne

Zin in een feestmenu dat een sterrenrestaurant waardig is? De chef-kok van Villa Lorraine in Brussel, Yves Mattagne, verklapt je zijn geheimen en technieken om thuis zélf topgerechten klaar te maken. Zo wordt jouw kerstmenu zonder twijfel een streling voor het oog en voor je smaakpapillen. Het goede nieuws? Om dit sterrenmenu te bereiden, hoef je zeker niet de hele avond in de keuken te staan zwoegen. Lees snel verder voor de recepten en toptips van chef Yves Mattagne en verbaas jezelf én je tafelgenoten met een gastronomisch feestmenu.

Aperitiefhapje: broccolini met tzatziki

De eerste amuse-bouche is een broccolini in een tzatziki-crème met licht geroosterde gepofte quinoa met za’atarkruiden. Dit vegetarische aperitiefhapje zit boordevol smaak en is heel speels om te eten.

Aperitiefhapje: oester met sint-jakobsnoot en groene appel

Daarna stelt Yves Mattagne een hapje uit de zee voor. Dat combineert twee sterproducten: oesters en sint-jakobsnoten met stukjes appel en limoenschil. Een pareltje uit de zee!

Voorgerecht: miso-kabeljauwhaasje met fijne knolselderravioli

Als voorgerecht creëerde chef Mattagne een kabeljauwfilet met een dashiemulsie met boter en whisky, geserveerd met plantaardige ravioli gevuld met koolrabi. Een luchtig gerecht bomvol heerlijke smaakcombinaties.

Hoofdgerecht: eendenborst met truffel, witloof en tartelette met cantharellen

Voor het hoofdgerecht trekken we een ander register open met een perfecte rosé eendenborst, geserveerd met paddenstoelen van het seizoen, witloof en een zijdezachte duchambaissaus.

Dessert: kruidige ananas met gebrande avocadocrème, yoghurt en mangosorbet

Het dessert draait rond ananas, een exotisch fruit: zo sluiten we de maaltijd af met een lichte lekkernij. Houd het ananassap apart en leng het aan met wat sauternes of rum voor een heerlijke dessertsaus.

Zo viert chef Yves Mattagne Kerstmis

Dag chef! Hoe pak jij een feestmenu aan?
YVES MATTAGNE: “Ik stel heft liefst een licht feestmenu samen  met verse seizoensproducten. Mijn recepten zetten heerlijke producten in de schijnwerpers die perfect betaalbaar zijn. Je kunt het menu ook gemakkelijk aanpassen aan verschillende smaken. Dan vervang je gewoon een of meerdere bijgerechten door de feestelijke inspiratie die je in je winkel vindt. De focus ligt op genieten!”

Welke tips heb je voor een sterrenkerst?
YVES MATTAGNE: “Alles begint met een goede voorbereiding. Maak 48 tot 24 uur voor de grote dag je crèmes, sauzen, gesneden groenten en zelfs het grootste deel van je vlees- of visgerechten al klaar. Bewaar alles in de koelkast. Zo moet je voor je feestmaaltijd alles gewoon opwarmen en mooi op een bord schikken. Gebruik je oven om je eten gecontroleerd op te warmen. De eendenborst bak ik bijv. eerst aan weerskanten (te beginnen met de kant waar het vet zit). Daarna houd ik het op 50 à 60°C warm in de oven tot het hoofdgerecht geserveerd kan worden. Zo blijft je eend perfect rosé binnenin en heb jij geen stress. Tot slot: doe eens origineel en laat je gasten hun eigen bord dresseren. Bied garnituren aan zoals citrusschil, specerijen, verse kruiden en laat iedereen er zijn eigen ding mee doen. Maar let op: voeg natuurlijk geen ingrediënten toe die niets met het gerecht te maken hebben. Smaak staat voorop ... pas daarna komt de presentatie!”

En hoe gaat kerst er bij jou thuis aan toe?
YVES MATTAGNE: “Op kerstavond moet ik werken. Het restaurant is dan volgeboekt, veelal met trouwe klanten en er heerst altijd een zeer feestelijke sfeer. De volgende dag neem ik de trein naar Londen om bij mijn familie te zijn. Op het menu? Een brunchbuffet terwijl we cadeautjes uitwisselen. Op het eind van de namiddag wordt dan de kerstkalkoen
geserveerd. Omdat een deel van mijn familie van Indiase afkomst is, hebben we de traditie dat mijn schoonvader op tweede kerstdag een heerlijke eendencurry voor ons klaarmaakt. Om van te smullen!”

Wat zijn jouw favoriete producten bij Delhaize voor de feesten?
YVES MATTAGNE: “Mijn drie absolute favorieten zijn: witte pens, een must bij het aperitief. Ierse oesters, om er bijvoorbeeld een oesterbéarnaise mee te maken. En sint-jakobsnoten, als carpaccio of gebakken als voorgerecht.”

Wat is het mooiste cadeau voor jou?
YVES MATTAGNE: “Ik ben blij dat ik mijn zoon terugzie, want die woont in Australië. Met kerst is de hele familie weer samen en daar word ik helemaal gelukkig van.”