1
Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een grote ovenplaat met bakpapier, verdeel er de kerstomaten over en prik ze allemaal in. Besprenkel ze met 2 el olijfolie, bestrooi ze met suiker en kruid ze met zout. Schuif 30 min. in de oven.
2
Snijd de boter in blokjes en zet ze op een bord terug in de koelkast.
3
Fruit de gehakte sjalotjes 5 min. op een zacht vuurtje, in een stoofpan met 3 el olijfolie. Strooi er de rijst bij, meng 2 min., voeg de wijn toe en laat heel zachtjes sudderen. Giet er beetje bij beetje 1 l warm gezouten water bij, zodra de wijn geabsorbeerd is, en meng af en toe. (Reken in totaal 17 min. kooktijd.)
4
Verwarm intussen de room en 100 g parmigiano op een heel zacht vuurtje, tot de kaas gesmolten is. Kruid royaal met peper.
5
Verwijder de dikste steeltjes van het basilicum en mix het in de smalle beker van de mixer fijn, met 2 el olijfolie en 1 el water. Voeg nog 2 el olijfolie toe en mix opnieuw.
6
Warm de arrabbiatasaus op en voeg ¾ van de gegrilde tomaten toe, samen met de geraspte citroenzeste en zijn sap. Schep de saus in de risotto (na 17 min. kooktijd), meng en voeg 100 g parmigiano toe. Meng opnieuw, voeg de blokjes koude boter toe en meng met een klopper. Breng verder op smaak en haal de pan van het vuur.
7
Serveer de risotto met een beetje basilicumolie, gescheurde stukjes mozzarella en gegrilde tomaten. Besprenkel met een beetje parmigianocrème en dien op.
8
Tip: Het eindresultaat is niet heel pikant omdat de arrabbiatasaus in de bereiding verdund is. Voeg naar eigen smaak gerust een snufje Espelettepeper of chilipoeder toe.
9
Less Waste Tip: parmezaan(crème) doet het ook goed op je #homemade #bruschetta met verse tomaat + basilicum, champignonduxelle + peterselie of artisjok uit blik + ham. Mix & match je favoriete restjes, totdat je een streling voor oog en tong bekomt! #foodpairing #lesswaste #moretaste #challenge
1
Verwarm de oven voor op 220°C. Bekleed een grote ovenplaat met bakpapier, verdeel er de kerstomaten over en prik ze allemaal in. Besprenkel ze met 2 el olijfolie, bestrooi ze met suiker en kruid ze met zout. Schuif 30 min. in de oven.
2
Snijd de boter in blokjes en zet ze op een bord terug in de koelkast.
3
Fruit de gehakte sjalotjes 5 min. op een zacht vuurtje, in een stoofpan met 3 el olijfolie. Strooi er de rijst bij, meng 2 min., voeg de wijn toe en laat heel zachtjes sudderen. Giet er beetje bij beetje 1 l warm gezouten water bij, zodra de wijn geabsorbeerd is, en meng af en toe. (Reken in totaal 17 min. kooktijd.)
4
Verwarm intussen de room en 100 g parmigiano op een heel zacht vuurtje, tot de kaas gesmolten is. Kruid royaal met peper.
5
Verwijder de dikste steeltjes van het basilicum en mix het in de smalle beker van de mixer fijn, met 2 el olijfolie en 1 el water. Voeg nog 2 el olijfolie toe en mix opnieuw.
6
Warm de arrabbiatasaus op en voeg ¾ van de gegrilde tomaten toe, samen met de geraspte citroenzeste en zijn sap. Schep de saus in de risotto (na 17 min. kooktijd), meng en voeg 100 g parmigiano toe. Meng opnieuw, voeg de blokjes koude boter toe en meng met een klopper. Breng verder op smaak en haal de pan van het vuur.
7
Serveer de risotto met een beetje basilicumolie, gescheurde stukjes mozzarella en gegrilde tomaten. Besprenkel met een beetje parmigianocrème en dien op.
8
Tip: Het eindresultaat is niet heel pikant omdat de arrabbiatasaus in de bereiding verdund is. Voeg naar eigen smaak gerust een snufje Espelettepeper of chilipoeder toe.
9
Less Waste Tip: parmezaan(crème) doet het ook goed op je #homemade #bruschetta met verse tomaat + basilicum, champignonduxelle + peterselie of artisjok uit blik + ham. Mix & match je favoriete restjes, totdat je een streling voor oog en tong bekomt! #foodpairing #lesswaste #moretaste #challenge