1
Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de amandelschilfers op een matig vuurtje goudbruin, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof.
2
Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm met bakpapier en de wanden met een lange, brede strook (het bakpapier moet boven de rand van de vorm uitsteken).
3
Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooiers met 80 g rietsuiker in een hoge slakom, tot het mengsel wit wordt en in volume verdubbelt. Meng het amandelpoeder met de bloem en roer ze, steeds kloppend, beetje bij beetje onder de eierenmix. Voeg de melk toe en de verse kaas. Meng en voeg ¾ van de amandelschilfers toe.
4
Klop de room stijf en meng hem onder het deeg. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stevig schuim en roer ze, in 2 keer, onder het deeg. Giet in de bakvorm en schuif 45 min. in de oven. Laat de cake nog 20 min. in de uitgeschakelde oven rusten, haal hem eruit en laat afkoelen.
5
Bak de blauwe bessen met 50 g rietsuiker op een zacht vuurtje, tot ze openbarsten en hun sap vrijgeven. Schep ze in een kom en laat afkoelen.
6
Ontvorm de ostkaka en bestrooi hem met de rest van de amandelschilfers. Serveer op kamertemperatuur, met de blauwe bessen.
7
Tip: Maak de saus gerust met blauwe bessen of rode vruchten uit de diepvries. Meng geraspte citroenzeste onder het deeg en/of vervang de verse kaas door kwark: ook superlekker!
1
Verwarm de oven voor op 175°C. Bak de amandelschilfers op een matig vuurtje goudbruin, in een antiaanbakpan zonder toevoeging van vetstof.
2
Bekleed de bodem van een springvorm van 18 cm met bakpapier en de wanden met een lange, brede strook (het bakpapier moet boven de rand van de vorm uitsteken).
3
Splits de eiwitten van de eidooiers. Klop de eidooiers met 80 g rietsuiker in een hoge slakom, tot het mengsel wit wordt en in volume verdubbelt. Meng het amandelpoeder met de bloem en roer ze, steeds kloppend, beetje bij beetje onder de eierenmix. Voeg de melk toe en de verse kaas. Meng en voeg ¾ van de amandelschilfers toe.
4
Klop de room stijf en meng hem onder het deeg. Klop de eiwitten met een snufje zout tot stevig schuim en roer ze, in 2 keer, onder het deeg. Giet in de bakvorm en schuif 45 min. in de oven. Laat de cake nog 20 min. in de uitgeschakelde oven rusten, haal hem eruit en laat afkoelen.
5
Bak de blauwe bessen met 50 g rietsuiker op een zacht vuurtje, tot ze openbarsten en hun sap vrijgeven. Schep ze in een kom en laat afkoelen.
6
Ontvorm de ostkaka en bestrooi hem met de rest van de amandelschilfers. Serveer op kamertemperatuur, met de blauwe bessen.
7
Tip: Maak de saus gerust met blauwe bessen of rode vruchten uit de diepvries. Meng geraspte citroenzeste onder het deeg en/of vervang de verse kaas door kwark: ook superlekker!