Recept zoekresultatenLuxe waterzooi met kreeft
Delhaize logo
  • Luxe waterzooi met kreeft
    A

Luxe waterzooi met kreeft

door Jeroen De Pauw
Luxe waterzooi met kreeftA
Gemiddeld
> 60 min.
0/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
4 porties
  • 2 gekookte kreeften (± 700 g/stuk)
  • 1 bussel wortelen
  • 2 preistokken
  • 200 g kerstomaten tros
  • 250 g bruine champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 4 takjes tijm
  • 10 g kervel
  • 600 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 dl room met 35% V.G.
  • 70 g dubbel tomatenconcentraat
  • 1 dl cognac
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • peper
  • zout
  • 2 gekookte kreeften (± 700 g/stuk)
  • 1 bussel wortelen
  • 2 preistokken
  • 200 g kerstomaten tros
  • 250 g bruine champignons
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper
  • 4 takjes tijm
  • 10 g kervel
  • 600 g aardappelen (vastkokend)
  • 1 dl room met 35% V.G.
  • 70 g dubbel tomatenconcentraat
  • 1 dl cognac
  • 2,5 dl droge witte wijn

Begin met koken

: 60 min. voorbereiding en kooktijd
1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).
1
Snijd de kop van de kreeften, haal heel het binnenste eruit en doe het in een stoofpan, met de olijfolie. Kruid met peper en zout.
2
Hak de ui en 1 preistok grof. Voeg ze in de stoofpan toe, met het teentje knoflook, 2 wortelen in dikke schijfjes, de kerstomaten, de steeltjes van de champignons, de tijm en het laurierblaadje.
3
Voeg ook het tomatenconcentraat toe, samen met de gehakte en ontpitte halve rode peper. Fruit op een hoog vuur tot alles mooi kleurt. Schakel de dampkap uit, besprenkel met cognac en flambeer.
4
Giet er de witte wijn bij, 5 dl water, breng aan de kook en laat 25 min. op een matig vuurtje koken. Snijd intussen de geschilde aardappelen in stukken en kook ze 15 à 20 min. in kokend gezouten water. Haal het vlees uit de kreeften en giet hun sap in de stoofpan met de saus.
5
Schil en snijd 8 fijne wortelen schuin in stukken. Snijd 1 preiwit in schijfjes en snijd de champignonhoedjes in 4. Kook alle groenten 5 min. in kokend gezouten water en laat ze in koud water schrikken.
6
Mix de hele inhoud van de stoofpan fijn, liefst in een blender. Giet de mix door een zeef met fijn rooster in een andere stoofpan en pers er zoveel mogelijk saus uit.
7
Voeg de room toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte aardappelen en groenten toe, samen met de stukken kreeft. Warm alles eventjes op en breng verder op smaak. Dresseer in diepe borden, werk af met kleine kreeftpootjes en kervel.
8
Tip: Kook de kreeften zelf in een grote kookpot court-bouillon (1 min/100 g). Gebruik dezelfde bouillon om de groenten te koken en voeg hem toe aan de saus (in plaats van 5 dl water).
Nutritionele informatie
A
Per 100g: Energie: 72 kcal - Vetten: 2,6 g - Koolhydraten: 5,6 g - Vezels: 1,1 g - Eiwitten: 3,1 g
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Nog niet beoordeeld
Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Per 100g: Energie: 72 kcal - Vetten: 2,6 g - Koolhydraten: 5,6 g - Vezels: 1,1 g - Eiwitten: 3,1 g
Gluten vrij
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Toon:

Wortelen | Extra fijn
Hak Wortelen | Extra fijn
215 gr
1+1 gratis
1
95
Prei | Fijngesneden
Delhaize Prei | Fijngesneden
300 gr
1
89
Kerstomaten | Rood
Delhaize Kerstomaten | Rood
250 gr
3 voor €5
1
99
Witte champignons | Belgisch
Delhaize Witte champignons | Belgisch
250 gr
1
49
Rode pepers | Verpakt
Delhaize Rode pepers | Verpakt
50 gr
1
35
Tijm | Verpakt
Delhaize Tijm | Verpakt
20 gr
1
49
Kervel
Delhaize Kervel
100 gr
2
39
Bloemige Aardappelen | Primeur
Delhaize Bloemige Aardappelen | Primeur
2 kg
2de tegen -50%
4
69
Room | Zuur | 15 % V.G.
Delhaize Room | Zuur | 15 % V.G.
200 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
1
15
Double Tomatenconcentraat
Mutti Double Tomatenconcentraat
130 gr
1
89
Cognac | VS | 40% Alc | 20cl
Delhaize Cognac | VS | 40% Alc | 20cl
20 cl
9
49
Coteaux du Layon 1er Cru Chaume | 2014
Chateau de la Roulerie Coteaux du Layon 1er Cru Chaume | 2014
50 cl
2de tegen -40%
34
99
Kruiden | Laurierblaadjes
Santa Maria Kruiden | Laurierblaadjes
2 × 4 gr
2
15

Reeds in je keuken

Witte uien | Netje
Delhaize Witte uien | Netje
400 gr
1
99
Lookbol | Netje
Delhaize Lookbol | Netje
75 gr
1
79
Olijfolie | Cucinare
Filippo Berio Olijfolie | Cucinare
1 l
2+1 gratis
13
99
Kruiden | Peper | Zwart | Gemalen
Delhaize Kruiden | Peper | Zwart | Gemalen
38 gr
1
19
Zeezout | Fijn | Jodium
Delhaize Zeezout | Fijn | Jodium
125 gr
0
69
Totaal:
€69,06