Recept zoekresultatenKoninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de oven
Delhaize logo
  • Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de oven
    C

Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de oven

Koninginnenhapjes met Mechelse koekoek en morieljes, aardperen uit de ovenC
Gemiddeld
> 60 min.
5/5

Ingrediënten voor

Ingrediënten
8 porties
  • 1 Mechelse koekoek (± 1,3 kg)
  • 3 wortelen
  • 100 g knolselder
  • preistengel (enkel het groen)
  • 2 uien
  • 600 g aardperen
  • 80 g gedroogde morieltjes
  • 1/2 citroen
  • 8 bladerdeeghapjes
  • 100 g bloem
  • 3 dl room
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl vegetarische champignonfond Fundo
  • 35 g geklaarde boter ‘Beurre des Chefs’ Carlsbourg
  • 80 g boter
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 bosje bladpeterselie
  • 12 takjes tijm
  • 5 takjes oregano
  • 2 blaadjes laurier
  • fleur de sel
  • peper
  • 1 Mechelse koekoek (± 1,3 kg)
  • 3 wortelen
  • 100 g knolselder
  • preistengel (enkel het groen)
  • 2 uien
  • 600 g aardperen
  • 80 g gedroogde morieltjes
  • 1/2 citroen
  • 8 bladerdeeghapjes
  • 100 g bloem
  • 3 dl room
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl vegetarische champignonfond Fundo
  • 35 g geklaarde boter ‘Beurre des Chefs’ Carlsbourg
  • 80 g boter

Begin met koken

: 1.40 u. (voorbereiding + kooktijd + weektijd)
1
Haal de bouten van de Mechelse koekoek, houd ze apart en doe de rest in een kookpot. Snijd de wortelen, de knolselder, de uien en het preigroen in grote stukken. Doe ze samen met de bladpeterselie, ¾ van de tijm, de oregano en de laurierblaadjes in de kookpot. Overgiet met koud water en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat 1 u. op een heel zacht vuurtje sudderen.
2
Laat de morieljes minstens 1 u. in warm water weken en ververs het water na 30 min. Giet de morieljes af en fruit ze 2 min. op een hoog vuur, in een braadpan met 15 g geklaarde boter. Giet er de witte wijn bij, laat voor de helft inkoken en voeg de room toe. Laat 20 min. op een heel zacht vuurtje pruttelen.
3
Snijd de bouten van de koekoek ter hoogte van het gewricht in 2 stukken. Bak ze op een matig vuurtje rondom goudbruin, in een braadpan met de rest van de gesmolten geklaarde boter. Overgiet met ½ pollepel bouillon (uit de kookpot), zet het deksel op de pan en laat 20 min. op een zacht vuurtje pruttelen.
4
Giet de kip af en filter de bouillon. Laat de gefilterde bouillon inkoken tot je nog 1,1 l overhoudt. Scheur het vlees van de koekoek in kleine stukken los (ook van de bouten).
5
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de aardperen naargelang hun grootte in 2 of in 4 en bestrijk ze langs alle kanten met olijfolie. Bedek een ovenplaat met bakpapier, schik er de aardperen op en schuif ze 20 min. in de oven. Bestrooi ze op het einde van de baktijd met fleur de sel.
6
Smelt de boter in een stoofpan, bestuif met bloem en laat al roerend lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de bouillon bij. Voeg dan de champignonfond, de morieljes met de room en de kleine stukjes koekoek toe. Laat 5 min. op een zacht vuurtje sudderen, voeg het citroensap toe en breng verder op smaak.
7
Verwarm de bladerdeeghapjes volgens de instructies op de verpakking. Leg ze op de borden, vul ze met de koekoek- en morieljesbereiding, voeg de aardperen toe, werk af met tijm en serveer.
1
Haal de bouten van de Mechelse koekoek, houd ze apart en doe de rest in een kookpot. Snijd de wortelen, de knolselder, de uien en het preigroen in grote stukken. Doe ze samen met de bladpeterselie, ¾ van de tijm, de oregano en de laurierblaadjes in de kookpot. Overgiet met koud water en breng aan de kook. Zet het deksel op de pan en laat 1 u. op een heel zacht vuurtje sudderen.
2
Laat de morieljes minstens 1 u. in warm water weken en ververs het water na 30 min. Giet de morieljes af en fruit ze 2 min. op een hoog vuur, in een braadpan met 15 g geklaarde boter. Giet er de witte wijn bij, laat voor de helft inkoken en voeg de room toe. Laat 20 min. op een heel zacht vuurtje pruttelen.
3
Snijd de bouten van de koekoek ter hoogte van het gewricht in 2 stukken. Bak ze op een matig vuurtje rondom goudbruin, in een braadpan met de rest van de gesmolten geklaarde boter. Overgiet met ½ pollepel bouillon (uit de kookpot), zet het deksel op de pan en laat 20 min. op een zacht vuurtje pruttelen.
4
Giet de kip af en filter de bouillon. Laat de gefilterde bouillon inkoken tot je nog 1,1 l overhoudt. Scheur het vlees van de koekoek in kleine stukken los (ook van de bouten).
5
Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de aardperen naargelang hun grootte in 2 of in 4 en bestrijk ze langs alle kanten met olijfolie. Bedek een ovenplaat met bakpapier, schik er de aardperen op en schuif ze 20 min. in de oven. Bestrooi ze op het einde van de baktijd met fleur de sel.
6
Smelt de boter in een stoofpan, bestuif met bloem en laat al roerend lichtjes kleuren. Giet er beetje bij beetje en al kloppend de bouillon bij. Voeg dan de champignonfond, de morieljes met de room en de kleine stukjes koekoek toe. Laat 5 min. op een zacht vuurtje sudderen, voeg het citroensap toe en breng verder op smaak.
7
Verwarm de bladerdeeghapjes volgens de instructies op de verpakking. Leg ze op de borden, vul ze met de koekoek- en morieljesbereiding, voeg de aardperen toe, werk af met tijm en serveer.
Nutritionele informatie
C
Energie: 768 kcal
Wat is de Nutri-Score?
Disclaimer Nutri-Score
De Nutri-Score wordt berekend per 100 g/100ml van je recept,klaargemaakt volgens de bereidingswijze.Onze berekening van de Nutri-score zal zo goed mogelijk de realistische voedingswaarden van je recept benaderen. Sommige factoren kunnen er echter toe leiden dat er een verschil kan ontstaan tussen onze berekening en de werkelijke waarden. Onze berekening van de Nutri-Score van je recept wordt uitgevoerd op basis van de voedingswaarden van de grondstoffen waaruit dit recept bestaat, waarop omrekeningsfactoren moesten worden toegepast om rekening te houden met de bereidingswijze van de ingrediënten (bv.verwijderen van bv.aardappelschillen,pit van perzik ; volume-af of toename (bv koken van rijst) etc.) Deze omrekeningsfactoren werden toegepast obv ‘Maten en gewichten’ : handboek voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen van de Belgische Hoge Hygiëneraad (HGR). Deze berekening houdt geen rekening met zout dat door de ingrediënten geabsorbeerd wordt wanneer ze in water gekookt worden of zout dat eventueel aan tafel nog wordt toegevoegd.

Score

Heb je dit recept al geprobeerd?
Laat ons weten of het gesmaakt heeft!

Nutritionele informatie

Belgisch
Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 8 personen

Toon:

Aardpeer

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Morel

Niet online beschikbaar, bewaar in lijst

Kip | Heel
Delhaize Kip | Heel
1,15 kg
7
49
Wortelen | Bos | Verpakt
Delhaize Wortelen | Bos | Verpakt
1 st
2
19
Knolselderblokjes
Delhaize Knolselderblokjes
600 gr
  • frozen.external.af58c8a6.svg
1
09
Prei | Fijngesneden
Delhaize Prei | Fijngesneden
300 gr
1
69
Citroen | 1 st
Delhaize Citroen | 1 st
1 st
0
69
Koninginnenhapje | 4 stuks
Delhaize Koninginnenhapje | 4 stuks
2 × 140 gr
3
89
Room 35%
Delhaize Room 35%
2 × 25 cl
  • little-lione.external.82792960.svg
1
14
Arniston Bay Sauvignon Semillon Wit
Arniston Bay Arniston Bay Sauvignon Semillon Wit
75 cl
2+1 gratis
5
99
Saus | Warme | Champignons
Devos & Lemmens Saus | Warme | Champignons
2 × 200 gr
10 zegels voor 4
2
75
Boter | Zacht
Paysan Breton Boter | Zacht
125 gr
2
39
Kruiden | Peterselie
Delhaize Kruiden | Peterselie
9 gr
  • little-lione.external.82792960.svg
0
89
Tijm | Verpakt
Delhaize Tijm | Verpakt
20 gr
1
49
Kruiden | Oregano
Santa Maria Kruiden | Oregano
30 gr
5
75
Laurierblaadjes
Delhaize Laurierblaadjes
15 gr
1
35
Fleur de sel | Guerande
Delhaize Fleur de sel | Guerande
125 gr
3
55

Reeds in je keuken

Witte uien | Netje
Delhaize Witte uien | Netje
400 gr
1
69
Tarwebloem
Delhaize Tarwebloem
1 kg
  • little-lione.external.82792960.svg
0
49
Olijfolie | Culinaire
Delhaize Olijfolie | Culinaire
50 cl
  • little-lione.external.82792960.svg
4
99
Totaal:
€50,12