1
Verwarm de oven voor op 180°C. Heb je enkel vers stokbrood in huis? Snijd het in sneetjes en laat ze in de oven drogen.
2
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze ± 20 min. in kokend water.
3
Snijd het preiwit in schijfjes van 1 cm. Fruit 2 min. op een matig vuurtje, in een sauteerpan met 3 el olijfolie. Kruid met peper en zout en zet het deksel op de pan. Laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Bestrooi met bloem, meng 1 min. en giet er de room bij. Laat 2 min. op een zacht vuurtje pruttelen en breng verder op smaak. Verdeel de bereiding over een ovenschaal.
4
Snijd de zalm in 4 porties, leg ze op de prei en kruid met peper en zout. Hak het droog brood grof. Meng er geraspte citroenzeste onder en 2 el olijfolie. Bedek de zalmstukken met een dikke laag crumble en bestrooi de prei met de rest van de crumble. Schuif 10 min. in de oven.
5
Dien heel warm op, met de aardappelen.
6
Tip: maak je crumble met om het even welke broodrestjes. Werk af met een beetje gehakte peterselie als je dit in huis hebt. Een handig recept voor op drukke avonde want je kunt het (bijna) volledig op voorhand bereiden. De prei uit stap 3 kun je zelfs invriezen. Serveer met verse aardappelen.
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Heb je enkel vers stokbrood in huis? Snijd het in sneetjes en laat ze in de oven drogen.
2
Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze ± 20 min. in kokend water.
3
Snijd het preiwit in schijfjes van 1 cm. Fruit 2 min. op een matig vuurtje, in een sauteerpan met 3 el olijfolie. Kruid met peper en zout en zet het deksel op de pan. Laat 10 min. op een zacht vuurtje slinken. Bestrooi met bloem, meng 1 min. en giet er de room bij. Laat 2 min. op een zacht vuurtje pruttelen en breng verder op smaak. Verdeel de bereiding over een ovenschaal.
4
Snijd de zalm in 4 porties, leg ze op de prei en kruid met peper en zout. Hak het droog brood grof. Meng er geraspte citroenzeste onder en 2 el olijfolie. Bedek de zalmstukken met een dikke laag crumble en bestrooi de prei met de rest van de crumble. Schuif 10 min. in de oven.
5
Dien heel warm op, met de aardappelen.
6
Tip: maak je crumble met om het even welke broodrestjes. Werk af met een beetje gehakte peterselie als je dit in huis hebt. Een handig recept voor op drukke avonde want je kunt het (bijna) volledig op voorhand bereiden. De prei uit stap 3 kun je zelfs invriezen. Serveer met verse aardappelen.