Inspiratie voor de eindejaarsfeesten
Feest met kreeft

Feest met kreeft

Verse kreeft is een ware delicatesse. Het lekkerste vlees vind je in de scharen en in de staart. Bovendien is kreeftenvlees heel mager en fijn van smaak. Redenen genoeg dus om kreeft op je feestmenu te zetten! Inspiratie nodig? Delhaize helpt je op weg met een selectie heerlijke recepten én een paar praktische tips.

Koop je feestelijke kreeft bij Delhaize

De kreeft die bij Delhaize op het menu staat is de Canadese kreeft. Je herkent hem aan zijn groene tot roodbruine kleur. Wist je trouwens dat onze kreeft nu CO2 neutraal is? Je leest er hier alles over. Waarom we onze kreeft uit Canada halen? Wel, daar is hij minder schaars, zo respecteren we het dier én het zeemilieu! Wij willen zeker zijn dat we geen soorten vangen die met uitsterven zijn bedreigd.

Duurzame visvangst en een onbetwistbare delicatesse tijdens de feestdagen.

Hoe bewaar je (levende) kreeft?

Een levende kreeft koop je best de dag zelf. Kreeften overleven immers maximaal 24u zonder water. Bewaar de kreeft in de koelkast of op een koele plaats afgedekt met vochtig papier. Vers gekookte kreeften die niet gesneden zijn, kan je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Reserveer een levende of gekookte kreeft via het online bestelformulier en haal je bestelling op in jouw visafdeling

Een kreeft koken, hoe begin je eraan?

Bij Delhaize vind je zowel levende als vers gekookte kreeft. Niet iedereen waagt zich aan het koken van een levende kreeft. Zonde, want kraakverse kreeft is het allerlekkerst! Met onze tips wordt het klaarmaken gemakkelijker. We leggen je stap voor stap uit hoe je er aan begint.

  • Breng in een grote pot ongeveer 3 liter water aan de kook en doe er flink wat zout of kreeftenkruiden (50g) in. 
  • Pak de kreeft dan boven de staart vast en steek eerst de kop onder water, de kreeft is zo meteen dood en kan geen water meer opspatten met z'n staart. 
  • Zet tenslotte een deksel op de pot en laat 7 min koken voor een kreeft van 500 g, reken 2 minuten extra per 100 g. Is de kreeft helemaal rood? Dan is hij gaar!

Must-haves als je kreeft serveert

  • Kreeftentang

    Deze gebruik je om het hard schild en de scharen te openen.

  • Kreeftenvork

    Bij kreeft eten, hoort peuzelen. Een vorkje is dus onmisbaar om het vlees uit de poten van de kreeft te halen.

  • Een kraker

    Kan je gebruiken voor het openen van kreeft, krab én andere schaaldieren.

Een kreeft koken, hoe begin je eraan?

Bij Delhaize vind je zowel levende als vers gekookte kreeft. Niet iedereen waagt zich aan het koken van een levende kreeft. Zonde, want kraakverse kreeft is het allerlekkerst! Met onze tips wordt het klaarmaken gemakkelijker. We leggen je stap voor stap uit hoe je er aan begint.

  • Breng in een grote pot ongeveer 3 liter water aan de kook en doe er flink wat zout of kreeftenkruiden (50g) in. 
  • Pak de kreeft dan boven de staart vast en steek eerst de kop onder water, de kreeft is zo meteen dood en kan geen water meer opspatten met z'n staart. 
  • Zet tenslotte een deksel op de pot en laat 7 min koken voor een kreeft van 500 g, reken 2 minuten extra per 100 g. Is de kreeft helemaal rood? Dan is hij gaar!