Tot en met 11 september, geniet van gratis collect-kosten met de promocode COLBTS!Zie voorwaarden

inspiratieBBQ recepten, tips & tricks voor iedereenVegetarische barbecue: barbecueën met groenten
Alles voor de perfecte BBQ

BBQ bijgerechten

Wil je van je BBQ met vrienden of familie een heus festijn maken? Dan vul je de feesttafel uiteraard aan met een waaier aan lekkere bijgerechten. Imponeer je gasten met een koude pastasalade, gepofte aardappelen, een pittige vinaigrette, knapperige groenten of exotische bulgur. Wij verzamelden voor jou eenvoudige en heerlijke gerechten die je BBQ-schotel perfect zullen aanvullen.

Pastasalades

Met pastasalade op de BBQ-tafel scoor je altijd bij je gasten. Het is smaakvol en zo eenvoudig om klaar te maken. Bovendien is Italiaanse pasta een onuitputbare bron van inspiratie: spirelli, farfalle, fusilli, penne... Ook voor de andere ingrediënten mag je je creativiteit de vrije loop laten. Gegrilde groenten, spekjes, zalm, kip, Griekse feta... Keuze te over!

Tips voor een perfecte pastasalade:
Kook de pasta beetgaar of 'al dente' in gezouten water. Schep de pasta door je salade als de pasta nog lauwwarm is. Dat geeft extra smaak aan je ingrediënten!

Aardappelsalades

Een kruidige aardappelsalade is een ideale aanvulling bij je BBQ-gerecht. Met onze tips wordt je aardappelsalade een voltreffer:

  • Kook je aardappelen een dag op voorhand, zo win je tijd!
  • Gebruik altijd vastkokende aardappelen.
  • Combineer eens witte met knalpaarse aardappelen. Dat zorgt voor een heel leuk accent!
  • Schil de aardappelen in kleine blokjes.
  • Kook ze beetgaar in zeer licht gezouten water.
  • Koel de aardappelblokjes af onder koud stromend water zodat ze niet verdergaren.

Groentesalades & vinaigrettes

Vergeet fijngeraspte wortels en komkommerschijfjes in je BBQ-salade. Gooi het eens over een andere boeg met een van onze originele ideeën:

  • Pak uit met een Mexicaans slaatje van avocado, rode ui, kerstomaten, koriander en limoensap. Lekker pittig!
  • Vervang feta door een andere Griekse kaas, namelijk halloumi. Voor het serveren kan je de kaas nog snel even op de BBQ grillen. Heerlijk!
  • Ook perziken kan je op de barbecue grillen en in een slaatje doen. Lekker in combinatie met een zachte kaas en rucolasalade.
  • Maak een leuke salade van kerstomaten, komkommerknikkers en mozzarellabolletjes voor de kinderen. Wedden dat ze ervan zullen smullen?

Bij sla hoort ook een lekkere vinaigrette. Volg onze tips!

Vinaigrette kan je een aantal weken bewaren in een goed afgesloten bokaal. Maak er dus in grote hoeveelheid. Zo bespaar je tijd en heb je er altijd bij de hand.
Een basisvinaigrette bestaat uit 1/3 azijn en 2/3 olie. Naargelang je recept en smaak kan je ingrediënten toevoegen.
Wil je een pikante of uitgesproken vinaigrette? Gebruik dan kruidenolie met olijfolie, witte- of rodewijnazijn, balsamicoazijn en eventueel wat graantjesmosterd.
Liever een zachtere vinaigrette? Ga dan voor zonnebloem- of maïsolie en appelazijn. Frambozenazijn geeft dan weer een fruitige toets aan je vinaigrette.

Voeg de vinaigrette toe net vóór het dresseren, want anders wordt je salade slap.

Andere bijgerechten

Wil je origineel uit de hoek komen? Breid je BBQ-menu dan uit met gepofte zoete aardappelen of een pittige tabouleh. Succes verzekerd!

Gepofte aardappelen

Je BBQ-festijn is pas compleet met gepofte aardappelen. Wikkel een aardappel in aluminiumfolie, gaar hem op de barbecue en serveer hem met wat peper, zout en boter. Simpel én lekker!

Tips voor gepofte aardappelen:

  • Gebruik bloemige aardappelen.
  • Maak de aardappelen goed schoon en hou ze in de schil.
  • Prik met een vork door de aardappel. Glijdt de vork makkelijk, dan is de aardappel gaar. Laat hem niet te lang op de barbecue liggen, want anders droogt hij uit.
  • Heel lekker bij aardappelen in de schil zijn zure room met bieslook, roomboter, guacamole en tzatziki.

Originele alternatieven: couscous, quinoa of bulgur

Met couscous, quinoa en bulgur zet je originele en overheerlijke maaltijden op de BBQ-tafel die ook vegetariërs zullen bekoren.

Couscous bestaat voornamelijk uit griesmeel en is vooral in Noord-Afrika een zeer populair gerecht.

Quinoa is afkomstig van het Andesgebergte en is een voedzaam alternatief voor aardappelen en rijst.

Bulgur is gemaakt van tarwe en is een variant voor pasta of couscous. Het wordt vaak gebruikt in de mediterrane, Turkse en Indiase keuken.

Tabouleh is een Noord-Afrikaanse salade met veel kruiden, smaakmakers en groenten. Zowel couscous, quinoa en bulgur passen uitstekend in een kruidige tabouleh!

And last but not least: brood en sauzen

Je BBQ-tafel is bijna compleet. Er rest je enkel nog brood (stokbrood, ciabatta, notenbrood ...) en barbecuesauzen (cocktail, béarnaise, knoflook, curry ...) op tafel te zetten.

Nu kan het feest beginnen!