Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

Productterugroeping:« Natural Tahini 160g van het merk Al'Fez »Lees meer >

BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder plasticSamen met Fost Plus sorteren we meer en beter
#HalloGoebezigers
Better Planet

8/09/2021

Initiatief #89 - Samen met Fost Plus sorteren we meer en beter 

Sorteer je verpakkingen nog beter dankzij de nieuwe blauwe zak  

Wil je jouw steentje bijdragen voor het milieu? Met de nieuwe blauwe zak van Fost Plus wordt dat nog gemakkelijker! De blauwe PMD-zak werd 20 jaar geleden in België ingevoerd en heeft sindsdien al ongelooflijk veel gebruikte verpakkingen ingezameld, maar niet alles. We hebben wel goed nieuws, want je mag voortaan heel wat meer verpakkingen in de blauwe zak steken! Bijna alle ingezamelde verpakkingen worden gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen, zodat er drastisch minder restafval overblijft. 

 

 

"Door je afval thuis te sorteren draag je bij aan het milieu en een propere planeet. Met jouw hulp geven we de verpakkingen een tweede leven. Als we meer afval sorteren, hoeven we minder nieuwe grondstoffen te gebruiken. Zo besparen we ook energie en beperken we onze CO2-uitstoot.” 

Fost Plus 

Resultaat

8 KILO extra verpakkingen per persoon in de PMD-zakken per jaar. Zo stijgt het recyclageaandeel van ons huishoudafval van 41% naar 66% en stoten we jaarlijks 100.000 ton minder CO2 uit. 

Fost Plus: naar een circulaire economie voor verpakkingen 

Fost Plus zag in 1994 het licht. Het bedrijf werd opgericht om het huishoudelijk afval (PMD, glas en papier-karton) apart op te halen, te sorteren en te recycleren. Het doel is om een oplossing te vinden voor alle verpakkingen. Zo helpt Fost Plus huishoudens bij het sorteren, maar zet het ook bedrijven aan om duurzame keuzes te maken voor hun verpakkingen. In België betalen alle bedrijven die verpakkingen op de markt brengen (zoals Delhaize) een bijdrage aan Fost Plus naargelang de hoeveelheid verpakkingen en hoe gemakkelijk ze te recycleren zijn. Dat is een doeltreffende manier om bedrijven aan te zetten om milieuvriendelijker te worden! 

Resultaten 

764.122 gebruikte verpakkingen voor 11,4 miljoen Belgen. Dat is goed voor 32,2 kg glas, 15,8 kg PMD en 16,9 kg papier en karton per inwoner. 

 

3 tips voor een goede recyclage :

  • Flessen of andere verpakkingen goed leeggieten of -schrapen. 

  • Duw plastic flessen in de lengte plat, zet de dop erop en win plaats in de zak. 

  • Verwijder de plastic folie van schaaltjes en gooi ze los van elkaar in de zak. 

Vermijd deze fouten :

  • Niets in elkaar stapelen.  

  • Geen gevulde zakjes in de PMD-zak steken. 

  • Niets vastmaken aan de buitenkant van de PMD-zak. 

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: