Overslaan
Delhaize logo

Welkom

Naar mijn profiel
0

GRATIS COLLECT deze week 🛒🚗Geniet van gratis collect met de code COLFREE!> Profiteer ervan! <

#HalloGoebezigers
Better Planet

Delhaize en River Cleanup, samen gaan we voor minder plastic

8/09/2021

Initiatief #88 - Delhaize en River Cleanup

Delhaize en River Cleanup, samen gaan we voor minder plastic 

Wist je dat er elk jaar maar liefst 8 miljard kg plastic afval in onze oceanen terecht komt? Een groot deel daarvan komt uit onze waterlopen. De oplossing: minder plastic gebruiken en hetgeen we gebruiken niet laten rondslingeren in de natuur, maar recycleren!  

Delhaize verbetert continue de verpakking van onze eigen producten. Dat betekent ook het verminderen van plastic in deze verpakkingen. Daar stopt het niet voor ons! We steken de handen uit de mouwen en houden samen met River Cleanup de rivieren proper.  

River Cleanup is een organisatie die zich dagdagelijks inzet om plastic uit de rivieren op te ruimen en te houden. Ze strijden voor een wereld zonder plastic.  

De grote schoonmaak van onze rivieren  

Het verhaal van River Cleanup begon in 2017, toen de Belgische Thomas de Groote zijn eerste uitdaging aan ging: 10 minuten zwerfvuil opruimen! 

 

“Zodra je het afval van iemand anders opruimt, verandert er iets … in jezelf!” 

 

Na deze ervaring heeft hij een lumineus en toch eenvoudig idee om de ‘plastic soep’ in onze oceanen tegen te gaan. Als we het zwerfvuil langs onze rivieren inzamelen, dan komt het niet in zee terecht. En zo zag River Cleanup het licht. Een jaar later zijn tienduizenden vrijwilligers aan de slag om de oevers van de Rijn op te ruimen, vanaf de bron tot aan de monding in de Noordzee.  

Het doel van River Cleanup: de plasticvervuiling tegen 2030 stoppen aan de bron!  

Om dit doel te bereiken focust de organisatie op drie punten:  

 • Opruimen met behulp van vrijwilligers of door beroep te doen op technologie.  

 • Een nieuwe generatie bewust maken van de plastic problematiek.  

 • Samenwerken met bedrijven die hun milieu-impact willen inperken. 

 

DOELSTELLING VOOR 2021: 1.000.000 KG PLASTIC INZAMELEN IN EN ROND RIVIEREN

Delhaize, partner van River Cleanup  

Om deze doelstelling te bereiken, werkt River Cleanup met partners die mee hun schouders zetten onder de schoonmaakacties. Deze partners ondernemen ook concrete actie, zodat het plastic niet meer in de rivieren terechtkomt. De beste oplossing hiervoor: minder plastic gebruiken. En dat is nu net een van de belangrijkste doelstellingen van het actieplan van Delhaize’s The Lion’s Footprint!  We vermijden zo veel mogelijk plastic in onze verpakking, met als ultieme doel: plastic volledig bannen. Daarnaast steken we ook de handen uit de mouwen om River Cleanup te helpen! Op het terrein!  

Zo organiseerden we in september 2019 maar liefst 48 schoonmaakacties langs Belgische rivieren. 

 • Resultaat : 5000 deelnemers verzamelden 60 ton afval.   

 
In september 2020 namen we deel aan zes schoonmaakevenementen, samen met onze medewerkers en klanten. 

 • Resultaat : 2,8 ton afval ingezameld waarvan 422 kg plastic. 

Delhaize, Unilever en Henkel: samen staan we sterker

Delhaize zet ook zijn leveranciers aan om initiatief te nemen. Samen voeren we acties ten voordele van River Cleanup. Met Henkel financieren we bijvoorbeeld de River Skimmer: een drijvend apparaat dat het afval uit onze rivieren filtert. We hebben ook een deel van de winst van Unileverproducten met een duurzame verpakking doorgestort aan River Cleanup. 

Draag ook je steentje bij en doe mee aan een opruimactie van River Cleanup!  

Je kunt op 2 manieren deelnemen aan de cleanups. Ofwel organiseer je zelf een opruimactie op een door jou gekozen plaats, of je neemt deel aan een reeds geplande actie. Opgelet: je kan maar tot een bepaalde periode op voorhand je eigen opruimactie creëren. Daarna kan je je enkel aansluiten bij een bestaande groep.   

 

1. Kom in actie tegen riviervervuiling en doe mee met een opruimactie van River Cleanup! In september worden er verschillende schoonmaakacties georganiseerd in heel België. River Cleanup voorziet handschoenen, vuilniszakken en grijpers voor de deelnemers. Hoe kan je inschrijven? Heel simpel: selecteer de actie van jouw keuze via de website van River Cleanup en schrijf je in!  

Hier vind je een overzicht van de geplande opruimacties:  

17/09 

 • Maasmechelen: 14u – 17u  
 • 18/09  
 • Antwerpen: 10u – 16u  
 • Laakdal: 10u – 13u  
 • Gent: 13u30 – 18u  
 • Leuven: 13u – 17u  

19/09  

 • Rumst:13u – 17u  
 • Lier: 14u – 18u  

25/09  

 • Namen: 10u – 13u  
 • Luik: 14 u – 17 u  

Inschrijven kan via river-cleanup.org 

 

2. Lanceer zelf een schoonmaakactie  

Je kan je eigen actie registreren (alleen of in groep) op de website van River Cleanup. Je kunt het dan privé houden, zodat enkel de mensen van je groep kunnen deelnemen of je kunt het publiek maken. Zo kan iedereen die wil  mee de handen uit de mouwen komen steken. Geef de plaats door via de website en River Cleanup zorgt voor de opruimkits. Liever registeren per e-mail? Ook dat kan: action@river-cleanup.org

Inschrijven of registreren kan via : https://www.river-cleanup.org/nl/world-cleanup-day 

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: