#HalloGoebezigers
Better Planet
sorteertips PMC

Ken jij deze sorteertips al?

28/11/2019

Initiatief #30 - Alle beetjes helpen om beter te sorteren!

Elke week zetten we onze initiatieven in de kijker waarmee we onze voetafdruk verkleinen. Maar jij kan ook helpen!

Nadat je je vuilnis weggooit, volgt er nog een heel proces. Eerst sorteert een afvalverwerkingsbedrijf het afval en daarna gaat het naar verschillende recyclagecentra die het materiaal verder verwerken. Jij kan helpen om dat proces makkelijker te maken! Benieuwd hoe? Wij hebben een paar handige tips:

 • Gooi enkel leeg afval weg
  Maak je fles of blik eerst helemaal leeg voor je ‘t in de PMD-zak doet. Etensresten in de verpakking vervuilen de afvalstroom en maken het voor de verwerkingsbedrijven moeilijk om te sorteren. Ook trekt je PMD-zak sneller vliegjes aan of ruikt ie minder fris!
 • Gooi enkel monomateriaal weg
  Verschillende verpakkingen bestaan uit verschillende materialen. Maak alles van elkaar los en gooi het apart weg.
 • Steek geen verpakkingen in elkaar
  Sorteercentra onderscheiden alle verpakkingen per materiaal. Steek dus geen verpakkingen in elkaar om plaats te besparen in je zak. Als ze gescheiden zijn, komen de verpakkingen veel makkelijker bij het juiste recyclagebedrijf terecht.
 • Druk flessen plat
  Opgelet: de lengte van de geplette fles moet bewaard blijven voor de systemen om ‘m te herkennen. Want als je een fles in de lengte plet, wordt hij niet herkend bij een automatische sortering en moeten sorteerders hem handmatig recycleren.
 • Hergebruik
  Gebruik glazen bokalen van o.a. jam en chocopasta opnieuw om er bijvoorbeeld snoep, droge kruiden, granola of zelfgemaakte confituur in te bewaren.
 • Laat de dop op de fles
  Doppen laat je het best op de fles. Zo belanden ze zeker op hun eindbestemming! Het recyclagebedrijf zorgt ervoor dat zowel de fles als de dop worden gerecycleerd.

Veel van deze tips komen van de sorteerinstallatie Valtris, een PMD-afvalverwerkingsbedrijf in Charleroi. Je vindt er nog meer op ons platform!

Heb jij ook een tip? Vertel het ons en wie weet zie je ‘m binnenkort hier verschijnen!

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: