BlogpaginaBetere planeetThe Lion's FootprintMinder plasticKoffiecapsules recycleren? Stop ze in je blauwe zak!
#HalloGoebezigers
Better Planet

Koffiecapsules recycleren? Stop ze in je blauwe zak!

Initiatief #121 - Delhaize werkt samen met Fost Plus en grote koffiemerken om koffiecapsules te recycleren

Een tijd geleden sloegen Fost Plus, Nespresso, Nestlé en JDE Peet's (Douwe Egberts) de handen in elkaar om koffiecapsules op een duurzame manier in te zamelen én te recycleren. Het resultaat? Je capsules mogen al sinds 2023 in de blauwe zak (PMD), waardoor ze later nog een tweede leven krijgen. Sinds 1 januari 2024 ondersteunt Delhaize met trots deze actie voor het milieu. Delhaize is zo de allereerste supermarkt in België om zich bij dit duurzame initiatief aan te sluiten.

Wat onze steun precies inhoudt? Delhaize betaalt voortaan een jaarlijkse bijdrage aan Fost Plus. Daarmee financiert de organisatie de inzameling, sortering en recycling van verpakkingen – waaronder dus ook koffiecapsules. We nemen zo, als enige Belgische foodretailer, onze verantwoordelijkheid om afval op een milieuvriendelijke manier te sorteren en recycleren.

Wat houdt het initiatief in?

Voor 2023 bestond er in België nog geen uniforme inzamel- en recyclagestrategie voor capsules van koffie en andere dranken. Maar dankzij de samenwerking van Fost Plus, Nestlé, Nespresso en JDE Peet's  kwam hier verandering in. En sinds 1 januari 2024 maakt ook Delhaize deel uit van dit prachtige initiatief! 100% recycleerbare verpakkingen staan namelijk centraal in de duurzaamheidsstrategie van Delhaize.

Dit partnership zorgt ervoor dat iedereen z'n koffiecapsules makkelijk in de PMD-zak kwijt kan. Je mag er zowel aluminium als plastic capsules van allerlei merken in stoppen, ook als er nog koffiegruis of vocht in zit. Het is dus heel eenvoudig om je koffiecapsules netjes te sorteren. Het maakt bovendien niet uit welk merk koffie je drinkt of bij welke supermarkt je jouw capsules koopt: ze mogen allemaal in je blauwe zak. Samen recycleren we zoveel mogelijk koffiecapsules.

Waarom is het zo belangrijk om koffiecapsules te recycleren?

Koffiecapsules zijn voor een groot deel gemaakt uit aluminium, een materiaal dat prima gerecycleerd kan worden. En ook plastic capsules bieden heel wat recyclagepotentieel. Dankzij het initiatief van Fost Plus, JDE Peet's, Nestlé, Nespresso en Delhaize maakten de sorteercentra de nodige aanpassingen om deze capsules via de blauwe zak een tweede leven te geven. Een handige oplossing, die meteen toegangelijk is voor alle Belgen!

Via deze samenwerking draagt Delhaize verder bij aan een circulaire economie en een kleinere ecologische voetafdruk. Je kunt je favoriete koffietje van Delhaize dus met een gerust hart drinken. Mmm, zo'n duurzame kop koffie smaakt nog zo goed.

Interessant artikel? Lees meer over deze onderwerpen: